Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νεοναζιστές: Κανένα ελαφρυντικό, τις μέγιστες των ποινών


Αναδημοσίευση από την eksergesi.gr 

Η νεοναζιστική και εγκληματική δράση όλων των καταδικασθέντων (και όχι μόνο) μελών και

στελεχών της Χρυσής Αυγής ήταν διαρκής. Και βέβαια, δεν μεταμελήθηκαν μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος τους. Γι’ αυτό και τα ελαφρυντικά που ζήτησαν να τους αναγνωριστούν (δείτε εδώ και εδώ) δεν έχουν την παραμικρή νομική βάση.

Οι χρυσαυγίτες επεδίωξαν την καθυστέρηση της ακροαματικής διαδικασίας. Ιδιαίτερα οι δύο συνήγοροι του φιρερίσκου Μιχαλολιάκου και ο συνήγορος του Λαγού ήταν εξόχως προκλητικοί. Για την ιστορία του πράγματος θυμίζουμε ότι ο ένας συνήγορος του Μιχαλολιάκου, ο Δ. Παπαδέλης, ήταν και συνήγορος του Κασιδιάρη και μετά από ένα διάστημα, μεσούσης της ακροαματικής διαδικασίας, ενώ δεν ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής, έγινε επιστημονικός συνεργάτης βουλευτή της. Δεν γνωρίζουμε ποιου βουλευτή και αυτό ελάχιστη σημασία έχει. Ποτέ ο ίδιος δεν ανέφερε, ότι ταυτόχρονα με τη συμβολή του στην νομική υπεράσπιση των πελατών του Κασιδιάρη και Μιχαλολιάκου, βοηθούσε τον βουλευτή του στο δήθεν κοινοβουλευτικό του έργο.

Εάν ο τότε πρώην πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης ήλεγχε τους συνηγόρους υπεράσπισης της ΧΑ, που είχαν και την ιδιότητα του επιστημονικού συνεργάτη (δεν ήταν μόνο ο Παπαδέλης), θα οδηγούνταν στην απόφαση να ζητήσει απ’ αυτούς την επιστροφή των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών ως αχρεωστήτως καταβληθέντων. Ο Βούτσης όμως δεν κίνησε αυτή τη διαδικασία, μολονότι είχε υποβληθεί αναφορά από εμάς, επειδή προφανώς δεν ήθελε να δημιουργηθούν οικονομικά (και όχι μόνο) προβλήματα στη ΧΑ, προκειμένου αυτή να κατέβει απερίσπαστη στις εκλογές και να κόψει ψήφους από τη ΝΔ.

Ο δεύτερος συνήγορος του Μιχαλολιάκου είναι ο αδελφός του Π. Μιχαλόλιας που παρασκηνιακά βοήθησε στις ευρωεκλογές του 2014 στην ένταξη του καρδιοχειρουργού Β. Χαλβατζούλη στο ψηφοδέλτιο της ΧΑ. Ο ένας συνήγορος του Λαγού, ο Ν. Ρουσόπουλος, στις τελευταίες εκλογές κατέβηκε ως υποψήφιος της ΧΑ στη Καλαμάτα.

Επειδή και οι τρεις αυτοί συνήγοροι (και όχι μόνον αυτοί) ισχυρίστηκαν ότι οι οι πελάτες τους, που καταδικάστηκαν για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διήγαγαν σύννομο βίο πριν το 2008 (από το 2008 μέχρι το 2013 είναι η περίοδος για την οποία το δικαστήριο εξέτασε τη δράση της ΧΑ), παραθέτουμε τον μακρύ κατάλογο από την πλούσια εγκληματική δράση των μελών του νεοναζιστικού μορφώματος, όπως τον παρουσίασε στην αγόρευσή του ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης.

 

 

Eίναι λοιπόν φανερό, ότι η εγκληματική δράση των νεοναζιστών της ΧΑ, που είχε πάντα αρχηγό τον Μιχαλολιάκο, δεν ξεκίνησε το 2008, αλλά από τις αρχές του 1992. Αρα δεν μπορεί να σταθεί ο ισχυρισμός των συνηγόρων υπεράσπισης, ότι όχι μόνο οι Μιχαλολιάκος, Λαγός και Κασιδιάρης, αλλά και όλα τα στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής που ήταν από το 1992 μέλη δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είχαν σύννομο βίο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι χρυσαυγίτες ως το μακρύ χέρι του αστικού κράτους, έχαιραν της σιωπηλής στήριξης των διωκτικών μηχανισμών του αστικού κράτους και έτσι η συντριπτική πλειοψηφία τους είχε αποφύγει τη σύλληψη. Πολλοί δε απ’ αυτούς, που είχαν καταδικαστεί, όπως ο «Περίανδρος» για τη δολοφονική επίθεση στον Δ. Κουσουρή και στους άλλους δύο αγωνιστές, έχουν αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή. Δεν υπάρχουν, λοιπόν, οι προϋποθέσεις για να τους δοθεί το ελαφρυντικό του άρθρου 84 παράγραφος 2α του Ποινικού Κώδικα (περί σύννομου βίου πριν από την πράξη)

Ζήτησαν και το ελαφρυντικό του άρθρου 84, παράγραφος 3, που προβλέπει: «Ως ελαφρυντική περίπτωση λογίζεται και η μη εύλογη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του κατηγορουμένου».

Η παράγραφος αυτή εισήχθη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο ΠΚ (νόμος 4619 της 1ης Ιούλη του 2019). Το επιχείρημα ήταν να πιεστούν οι δικαστές για να εκδικάζουν τις υποθέσεις πιο γρήγορα. Λες και μόνο απ’ αυτούς εξαρτάται η γρήγορη διεξαγωγή και ολοκλήρωση των δικών.

Το σπουδαιότερο είναι ότι χρειάστηκαν 5,5 χρόνια για να ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία, στη συγκεκριμένη δίκη, γιατί ήταν μια ογκωδέστατη δικογραφία και η ακροαματική διαδικασία έπρεπε να ξετυλίγεται χωρίς να υπονομεύεται η ουσία. Παράλληλα, από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης των νεοναζιστών ακολουθήθηκε τακτική καθυστέρησης της ακροαματικής διαδικασίας. Ας θυμηθούμε λίγο αυτή την τακτική:

Α) Οι δικηγόροι όλης της χώρας , όπως είναι γνωστό, διεξήγαγαν πολύμηνο αγώνα για ν’ αντιπαλέψουν τον αντιασφαλιστικό νόμο του Κατρούγκαλου. Τότε, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής είχαν προτείνει στους συνηγόρους υπεράσπισης να ζητήσουν άδεια από τους δικηγορικούς συλλόγους για να συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία σ’ αυτή τη δίκη. Οι συνήγοροι υπεράσπισης, όμως, αρνήθηκαν να υποβάλουν αιτήσεις για να τους δοθεί άδεια. Προφανώς, ήθελαν να καθυστερήσει η εξέλιξη της δίκης.

Β) Το ίδιο έκαναν οι συνήγοροι υπεράσπισης των χρυσαυγιτών με την κατάθεση χιλιάδων Ερωτήσεων, Επίκαιρων Ερωτήσεων και ομιλιών των βουλευτών της ΧΑ, για να διαβαστούν ως αναγνωστέα έγγραφα. Μόνο για την ανάγνωση των Ερωτήσεων του Λαγού χρειάστηκαν 11,5 συνεδριάσεις του δικαστηρίου. Για να διαβαστούν οι Ερωτήσεις όλων των βουλευτών χρειάστηκαν δεκάδες συνεδριάσεων που κάλυψαν αρκετούς μήνες.

Οπως έχουμε ξαναπεί, ποτέ αυτές οι Ερωτήσεις και οι απαντήσεις των υπουργών δεν αξιοποιήθηκαν από τους χρυσαυγίτες βουλευτές για να μαζέψουν ψήφους, όπως κάνουν οι βουλευτές των άλλων αστικών κομμάτων. Ούτε καν τις διάβασαν καθώς δεν είχαν και το «μπαγκράουντ» για να τις μελετήσουν. Τις έκαναν μόνο για να χτίσουν το άλλοθι του αστικού κοινοβουλευτικού κόμματος, που δεν έχει σχέση με την εγκληματική οργάνωση.

Γ) Οι συνήγοροι υπεράσπισης εφάρμοσαν την ίδια τακτική με την εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης, με τις απολογίες των κατηγορούμενων και με τις δικές τους αγορεύσεις. Ηταν πολλές οι μέρες που οι συνεδριάσεις ολοκληρώνονταν πότε στις 11:30 και πότε στις 12 το μεσημέρι, πάντοτε πότε πριν από τις 3μμ, που είναι ο κανονικός χρόνος λήξης της συνεδρίασης.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Λεπενώτη έκανε συνέχεια εκκλήσεις στους συνηγόρους υπεράσπισης να σταματήσουν αυτή την τακτική. Ιδιαίτερα όταν αυτοί έφεραν τις χιλιάδες Ερωτήσεις για ανάγνωση, οπι οποίες μάλιστα δεν είχαν καμία σχέση με το κατηγορητήριο, τους επεσήμανε ότι αυτό συνιστά καθυστέρηση της ακροαματοικής διαδικασίας. Οι συνήγοροι υπεράσπισης, όμως, συνέχιζαν την ίδια τακτική, με μερικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά την προσέλευση των μαρτύρων υπεράσπισης για μερικές μέρες, για να επανέλθουν μετά στην ίδια τακτική.

Είναι, λοιπόν, προκλητικό να έρχονται τώρα και να ζητούν να τους δοθεί το ελαφρυντικό του άρθρου 84 παράγραφος 3. Είμαστε σίγουροι ότι το δικαστήριο δε θα δώσει αυτό το ελαφρυντικό σε κανένα καταδικασμένο μέλος της Χρυσής Αυγής. Εμείς που παρακολουθήσαμε σχεδόν όλες τις συνεδριάσεις αυτής της δίκης διαπιστώσαμε με τα ίδια μας τα μάτια τη μεγάλη ταλαιπωρία που υπέστησαν οι δικαστές από την πολύωρη ανάγνωση των χιλιάδων Ερωτήσεων, Επίκαιρων Ερωτήσεων και ομιλιών των χρυσαυγιτών βουλευτών.

Οσον αφορά το ελαφρυντικό της παραγράφου 6 του προϊσχύοντος άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα, θυμίζουμε ότι μπορεί να δοθεί μόνο σε μέλη εγκληματικών οργανώσεων οι οποίες δεν πρόλαβαν να πραγματοποιήσουν εγκληματικές πράξεις. Αναλυτικά εδώ.

Το ελαφρυντικό του άρθρου 84 παράγραφος 2ε, που ζήτησαν οι χρυσαυγίτες, δίνεται με κριτήριο «το ότι συμπεριφέρθηκε καλά για σχετικά μεγάλο διάστημα μετά την πράξη του, ακόμα και κατά την κράτησή του».

Απ’ όλη την ακροαματική διαδικασία, με επιστέγασμα τις απολογίες όλων των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών για αυτουργία και συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, στη βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη των αιγύπτιων αλιεργατών, τη βαριά σωματική βλάβη των μελών του ΠΑΜΕ, για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επιβεβαιώθηκε ότι όλοι τους είναι αμετανόητοι εθνικοσοσιαλιστές και εγκληματίες.

Μάλιστα, οι νεαροί χρυσαυγίτες στην υπόθεση των αιγυπτίων αλιεργατών, στις απολογίες τους στο δικαστήριο ξεπέρασαν κάθε όριο προκλητικότητας, φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστούν ότι δήθεν αυτά που είχαν καταθέσει στις ανακρίτριες ήταν προϊόν εκφοβισμού τους απ’ αυτές! Τη στιγμή που στην ανάκριση ήταν παρόντες και οι συνήγοροί τους και μπορούσαν κάλλιστα να περιοριστούν στην υποβολή των απολογητικών τους υπομνημάτων και να μην υπογράψουν τις καταθέσεις τους.

Οι «πιτσιρικάδες» της Χρυσής Αυγής, ως αμετανόητοι εθνικοσοσιαλιστές, πειθάρχησαν στις εντολές του Μιχαλολιάκου και των άλλων ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής και βάλθηκαν να δημιουργήσουν άλλοθι για τον «Τασάρα» Πανταζή. Δεν υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα για να δοθεί αυτό το ελαφρυντικό ούτε και στους «πιτσιρικάδες».

Για αυτούς ζητήθηκε από μερικούς συνηγόρους υπεράσπισης το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας (άρθρου 133 του Ποινικού Κώδικα). Ομως αυτοί στελέχωναν τα τάγματα εφόδου της εγκληματικής συμμορίας και είχαν πλήρη συνείδηση του τι έκαναν με τις επιθέσεις τους σε μετανάστες, σε κομμουνιστές και αριστερούς, σε κάθε Ελληνα που διαφωνούσε με τη Χρυσή Αυγή.

Θα κλείσουμε με ένα σχολιασμό των αγορεύσεων των συνηγόρων των Κασιδιάρη, Λαγού και Μιχαλολιάκου. Οσον αφορά τον Μιχαλολιάκο, αναφερθήκαμε σε πρόσφατο άρθρο μας στο ελαφρυντικό του άρθρου 84 παράγραφος 2ε, που ζήτησε, εξηγώντας γιατί δεν πρέπει να γίνει δεκτό. Εδώ θα αναφερθούμε σε μερικές τοποθετήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης και αδελφού του Π. Μιχαλόλια.

Μέσω του εγκωμιασμού της τακτικής εισαγγελέα για την αθωωτική της πρόταση και για την πρόταση για τα ελαφρυντικά, εμμέσως πλην σαφώς έκανε επίθεση κατά των τακτικών δικαστών, παρά τις δηλώσεις του ότι σέβεται την απόφαση του δικαστηρίου. Παραθέτουμε αυτούσια την αναφορά του στην εισαγγελέα Αδ. Οικονόμου:

«Καταρχάς ήθελα να ξεκαθαρίσω τη θέση μου σε ό,τι αφορά την αξιότιμο κα εισαγγελέα, την οποία θεωρώ έντιμη, ευρυμαθέστατη και γενναιόψυχη. Η γενναιοψυχία της επιδείχθηκε σε δύο φάσεις. Πρώτον στην πρότασή της για την ενοχή ή όχι των κατηγορουμένων και δεύτερον σήμερα (σ.σ. 9 Οκτώβρη) στην πρότασή της για τα ελαφρυντικά, έστω και εάν για τον πελάτη μου (σ.σ. πελάτης ο αδελφός!) τον εξαίρεσε από το σύνολο των ελαφρυντικών».

Ο Π. Μιχαλόλιας χαρακτήρισε τους χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους και το μίσος τους για τους εγκληματίες εθνικοσοσιαλιστές της Χρυσής Αυγής «ξυπόλητους». Οι απόψεις του Μιχαλόλια για την πρόσφατη ελληνική ιστορία δε διαφέρουν απ’ αυτές του αδερφού του: «Η δημοκρατία στην Ελλάδα κινδύνεψε μία φορά και σοβαρά κυρίως από το ΚΚΕ»!

Αναφερόταν, προφανώς στους δύο μεγάλους απελευθερωτικούς αγώνες του ελληνικού λαού, που διεξήγαγαν το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και ο ΔΣΕ. Για τον Π. Μιχαλόλια η αστική δημοκρατία δεν κινδύνεψε ούτε κατά την εισβολή των ιταλικών και χιτλερικών στρατευμάτων κατοχής ούτε από τις φασιστικές δικτατορίες του Μεταξά και του Παπαδόπουλου. Είναι φανερό ότι ο Π. ΜΙχαλόλιας δεν μίλησε μόνο ως συνήγορος υπεράσπισης του φιρερίσκου, αλλά και ως πολιτικό πρόσωπο, ως οπαδός του φασισμού.

Ο καρδιοχειρουργός Β. Χαλβατζούλης υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΧΑ. Στις 9 Φλεβάρη του 2017, σε μια συνέντευξή του στο κανάλι «Θεσσαλία», στην εκπομπή «Δεξιά και Αριστερά», περιέγραφε στον δημοσιογράφο Γιαννακόπουλο πώς στρατολογήθηκε στη ΧΑ. Παρακολουθούσε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και έλεγε στον διπλανό του ότι «με τη ΧΑ θα πήγαινα, μ’ αυτόν (τον Σαμαρά) δεν θα πήγαινα. Κι εκεί από πίσω ήταν κάποιος κύριος, ο οποίος έμαθα ότι ήταν αδελφός του Μιχαλολιάκου. Μου λέει δώσε μου μια κάρτα… Εδωσα την κάρτα και όταν μετά το ματς γύρισα στη Θεσσαλονίκη το είχαν όλα τα σάϊτ» (ολόκληρη η συνέντευξή του στο https://www.youtube.com/watch?v=6qXR-DCMPfs):

Φαίνεται ότι ο Π. Μιχαλόλιας αξιοποίησε το κύρος του ως προβεβλημένου ποινικολόγου για να βοηθήσει στην ενίσχυση του νεοναζιστικού μορφώματος με προσωπικότητες όπως ο Χαλβατζούλης.

Ο συνήγορος του Κασιδιάρη Δ. Παπαδέλης αποκάλυψε, ότι ο πελάτης του έφυγε από τη Χρυσή Αυγή και έφτιαξε τους «ΕΛΛΗΝΕΣ για την Πατρίδα» με στόχο να θεμελιώσει το ελαφρυντικό του άρθρου 84-2ε. Είπε χαρακτηριστικά: «Ηταν τέτοια η διαδρομή του που κάποια στιγμή διαφώνησε με το κόμμα με το οποίο μεγάλωσε πολιτικά, ανδρώθηκε πολιτικά και σηκώθηκε και έφυγε… Αυτό δεν δείχνει μια πράξη μέσα σε νόμιμα πλάισια; Γιατί πρέπει να πούμε ότι αυτός ο άνθρωπος στερείται του ελαφρυντικού 2ε;»!

Να τον ευχαριστήσουμε που επιβεβαίωσε παλαιότερη ανάλυσή μας με τίτλο «Με το κοστούμι έκρυψε τη σβάστικα στο μπράτσο του, όχι όμως τον νεοναζισμό του». Γράφαμε τότε:

«Ο Κασιδιάρης, με τη δήλωσή του στις 21 Μάη ότι είναι πατριώτης, μετά τον εθνικοσοσιαλισμό αποκηρύσσει και τον εθνικισμό. Στα λόγια, φυσικά, από τη μια για να χτίσει το άλλοθι της ειλικρινούς μεταμέλειας για τις εγκληματικές του πράξεις (προσδοκώντας ότι αυτό μπορεί να γίνει αποδεκτό από το δικαστήριο και έτσι να μετριαστεί η ποινή του) και από την άλλη για να εξαπατήσει ένα μικρό τμήμα του ελληνικού λαού, εμφανιζόμενος ως γνήσιος πατριώτης που ενδιαφέρεται δήθεν για την Ελλάδα που θα παραδώσει στα παιδιά του και στα παιδιά των παιδιών τους».

Ο συνήγορος του Λαγού, Ρυυσόπουλος, που ήταν υποψήφιος βουλευτής της ΧΑ στην Καλμάτα, στη δευτερομιλία του για τα ελαφρυντικά του εντολέα του αρχικά εξαπέλυσε έμμεσες απειλές κατά των δικαστών, λέγοντας ότι έχουν ευθύνες αυτοί που συνέπραξαν σε αυτή την καταδίκη, ενώ χαρακτήρισε ιστορική την απόφαση του δικαστή του περιφερειακού κακουργοδικείου της Μινεάπολης που αποφυλάκισε το δολοφόνο του Τζορτζ Φλόιντ!

Επίσης, ο Ρουσόπουλος διάβασε επιλεκτικά αποσπάσματα από την ανακοίνωση κάποιας «Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων» της Κύπρου (αγνώστων λοιπών στοιχείων). Αυτοί που υπογράφουν ως ποινικολόγοι της Κύπρου και τους επικαλέστηκε ο Ρουσόπουλος είναι πολύ προκλητικοί. Χαρακτηρίζουν τις δεκάδες χιλιάδες των αντιφασιστών διαδηλωτών «όχλο» και στρέφονται ανοιχτά εναντίον των δικαστών, που «καταδίκασαν αθώους». Ο Ρουσόπουλος, όμως, δεν τόλμησε να αναπαραγάγει τις απειλές τους. Επειδή το αδελφό νεοναζιστικό μόρφωμα της ΧΑ στην Κύπρο, το ΕΛΑΜ, βάλλεται από όλα τα κόμματα του νησιού, δεν τόλμησε να υιοθετήσει τις προκλητικές αναφορές αυτών των ποινικολόγων της συμφοράς.

Ιδού απόσπασμα από αυτή την προκλητική ανακοίνωση που υιοθέτησε ο συνήγορος υπεράσπισης του Λαγού: «Εν κατακλείδι, επιβεβαιώνεται και στην προκειμένη περίπτωση, ο απαράβατος κανόνας ότι ουδείς, κατά τα νεώτερα χρόνια, ωφέλησε την Ελλάδα χωρίς να το πληρώσει ακριβά. Δεν θα αποτελούσαν, λοιπόν, εξαίρεση οι Χρυσαυγίτες. Φαίνεται ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Οπως και τότε, στα χρόνια της Βαυαροκρατίας, καταδικάστηκαν από ανάλογης ποιότητας δικαστές, με μειοψηφία τους ενάρετους Πολυζωίδη και Τερτσέτη, οι Κολοκοτρώνης και Πλαπούτας. Φαίνεται ότι και σήμερα οι Πολυζωίδηδες και Τερτσέτηδες αποτελούν μειοψηφία. Οι επίορκοι δικαστές, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να αυθαιρετούν χωρίς κυρώσεις έχοντας τις πλάτες του συστήματος, οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο τροχός γυρίζει και ότι κάποτε και οι επίορκοι κρίνοντες θα κριθούν, διότι “εστί δίκης οφθαλμός, ος τα πανθ’ ορά”. Οψόμεθα!».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των ηγετικών στελεχών των νεοναζιστών, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι θα απορριφθούν όλα τα αιτήματα για τα ελαφρυντικά, συνεχίζουν να απειλούν τους δικαστές, προκειμένου να τονώσουν το ηθικό των νεοναζιστών που απέμειναν στην εγκληματική οργάνωση ΧΑ και τις παραφυάδες της.

 
 
 
 






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια