Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Χρυσοχοΐδης εφ' όλης της ύλης στη Βουλή


Πρωτολογία και Δευτερολογία Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Βουλή στη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών             

Πρωτολογία κ. Υπουργού

 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

 

Οι πραγματικότητες της εποχής, μας υποχρεώνουν να συζητήσουμε και τελικά να καταλήξουμε σε ένα νέο δόγμα ασφάλειας. Σε όλα. Από τα σύνορα μέχρι τον συνωστισμό σε δημόσιους χώρους, από την εγκληματικότητα μέχρι το συνέρχεσθαι.

 

Ποιες είναι οι νέες πραγματικότητες; Αναφέρω τις πιο σημαντικές.

 

Μετανάστευση, τρομοκρατία, επιδημίες, κοινωνικός περιορισμός ή αποκλεισμός.

 

Αυτές οι νέες πραγματικότητες γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης σε γεωπολιτικές στρατηγικές και ανταγωνισμούς. Το είδαμε στον Έβρο.

 

Γεννούν νέες μορφές εγκληματικότητας. Το είδαμε με τους Ρομά.

 

Συντηρούν την ένταση και καλλιεργούν τον κοινωνικό φόβο. Το είδαμε με τον Ι SIS στην Ευρώπη και στην 11η του Σεπτέμβρη.

 

Ακινητοποιούν την κοινωνική ζωή. Το ζούμε με την πανδημία, ιδιαίτερα με τους νέους.

 

Το αίτημα ασφάλειας είναι θεμελιώδες και είναι πάνδημο. Πολίτευμα που δεν εξασφαλίζει την ασφάλεια, όπως σήμερα απαιτείται, τρίζει και κινδυνεύει.

 

Η δημοκρατία μας λοιπόν οφείλει κατά προτεραιότητα, με ανακλαστικά επιβίωσης να ορίσει την ασφάλεια και να εξασφαλίσει την προστασία. Σαν δημοκρατία, δηλαδή όχι με περιστολή αλλά με προστασία ελευθεριών και δικαιωμάτων.

 

Γιατί ασφάλεια σημαίνει προστασία. Το σύστημα προστασίας είναι η πρακτική εφαρμογή των κατευθύνσεων ασφάλειας.

 

Προστατεύουμε από εισβολή στον Έβρο. Ο φράκτης είναι εμπόδιο δεν είναι σύνορο.

 

Προστατεύουμε το δικαίωμα συνάθροισης, περιφρουρούμε τις συναθροίσεις. Αυτός είναι ο νέος νόμος που καταθέσαμε και εφαρμόζεται με επιτυχία

 

Προστατεύουμε τον δημόσιο χώρο και την ιδιοκτησία των πολιτών από την ανομία και την εγκληματικότητα. Αυτό είναι το σχέδιο έντασης της αστυνόμευσης που έχει αλλάξει τα Εξάρχεια, το κέντρο της πόλης, τον Άγιο Παντελεήμονα, το Ζεφύρι και το Μενίδι.

 

Προστατεύουμε τη δημόσια Υγεία, γι αυτό από τον Μάρτιο είμαστε αδιάκοπα στην πρώτη γραμμή με ελέγχους, παραινέσεις συμμόρφωσης αλλά και πρόστιμα όπου χρειασθεί.

 

Πολιτική είναι να ξέρεις που βάζεις τη γραμμή της σύγκρουσης.

 

Σήμερα λοιπόν συγκρούονται δυο αντιλήψεις για την ασφάλεια και την αστυνομία.

 

Η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς της Ελλάδας του παρελθόντος, αμήχανη με το σήμερα, εμμονικά γυρισμένησε περασμένα χρόνια, σε τραυματικές εποχές που ωστόσο η δημοκρατία μας έχει πειστικά και αμετάκλητα ξεπεράσει.

 

Η αντίληψή αυτή καθαρά αντιπαραθέτει ασφάλεια και ελευθερία , ατομικά δικαιώματα και έννομη τάξη. Σε κάθε λόγο, σε κάθε ανακοίνωσή οι αναφορές είναι 30 και 50 χρόνια πίσω.. Δεν είναι θέμα ιστορικής μνήμης, είναι ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να δει τις ανάγκες του σήμερα.

 

Γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, ανθολογεί επιμελώς τα λείψανα παλαιών καταστάσεων για να προσδώσει νομιμότητα στην αλλόκοτη άρνησή της σημερινής πραγματικότητας. Κι αυτό μαθηματικά οδηγεί όχι στην επικαιροποίηση των πεποιθήσεων αλλά στην αδρανοποίησή τους.

 

Εξάλλου το απέδειξε για 4μιση χρόνια. Όσο κυβερνούσε ρημάξε κυριολεκτικά την αστυνομία με την απραγία του. Την παραλάβαμε χωρίς ηθικό, εξοπλισμό, σχέδιο, εκπαίδευση, επιτελείο.

 

Την παραλάβαμε χωρίς θεσμικό πλαίσιο, χωρίς προστασία των πολιτών απέναντι σε φαινόμενα αυθαιρεσίας.

 

Από την άλλη πλευρά είναι η δική μας, η νέα αντίληψη για την ασφάλεια που σας περιέγραψα.

 

Που θεωρεί την ασφάλεια δίδυμη της ελευθερίας σε δυναμική σχέση, που δίνει τη μάχη της σύνεσης στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων χωρίς όμως παραχωρήσεις σε ζητήματα νομιμότητας.

 

Που λειτουργεί σαν διαμεσολαβητής, αρθρώνεται με την κοινωνική ζωή, με τα νέα φαινόμενα βίας όπως η ενδοοικογενειακή και η σχολική, ασφάλεια που βλέπει μαζί, ενώνει την προστασία των συνόρων με την ασφάλεια των μεταναστών που είχε καταλυθεί στη Μόρια.

 

Που έχει κύριο βαθύ δημοκρατικό καθήκον την καθημερινότητα, την εξασφάλιση ελευθερίας και ασφάλειας κίνησης των πολιτών.

 

Νέα ασφάλεια, νέα Αστυνομία. Τα αλλάζουμε όλα γιατί έτσι πρέπει ώστε τα λόγια κι οι θεωρίες να γίνουν πράξεις και έργα.

 

Αλλάξαμε το θεσμικό πλαίσιο, δώσαμε στον συνήγορο του πολίτη την ισχύ και τα μέσα να ασκεί ανακριτικό έργο σε περιστατικά αυθαιρεσίας και παράλληλα αναβαθμίσαμε το πειθαρχικό δίκαιο των αστυνομικών σύμφωνα με τις υποδείξεις του συνηγόρου του Πολίτη.

 

Αλλάζουμε εκ βάθρων την εκπαίδευση, ο αστυνομικός πρέπει να σκέφτεται, να εκπαιδεύεται συνεχώς, είναι ο σύμμαχος του πολίτη, ο διαμεσολαβητής και ο εγγυητής της νομιμότητας και των δικαιωμάτων.

 

Και πάνω από όλα, είναι φρουρός ακοίμητος της καθημερινότητας, να ζει ο κόσμος χωρίς τον τρόμο και την απειλή.Κυρίως στις ξεχασμένες γειτονιές γιατί την ανομία την πληρώνουν πρώτα οι φτωχοί.

 

Αλλάζουμε εκ βάθρων το επιτελείο του Αρχηγείου. Να έχει τα μέσα, την τεχνογνωσία , τη δικτύωση ώστε να λειτουργείεπιτελικά, να αποφασίζει ορθολογικά και να δρα άμεσα.

 

Η Αστυνομία οφείλει να λογοδοτεί. Χωρίς λογοδοσία και διαφάνεια η αυθαιρεσία και η διαφθορά παραμονεύουν. Δημοσιεύονται κάθε μέρα, κάθε βδομάδα , κάθε μήνα, τα πεπραγμένα της ΓΑΔΑ, και σε λίγο όλης της Ελλάδας.

 

Θέλουμε να υπάρχει πλήρης ορατότητα του αστυνομικού έργου. Οι ομάδες εμπλοκής (ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ κλπ) σε λίγες μέρες θα φέρουν κάμερες. ΄Ώστε να μπει ένα τέλος στον επιλεκτικό βιντεοσκοπικό ακτιβισμό από τη μια και στην συγκάλυψη από την άλλη.

 

Αλλάξαμε το νόμο περί συναθροίσεων , καταργήσαμε τα χουντικά διατάγματα που τόσα χρόνια μας ντρόπιαζε η εφαρμογή τους. Έχουμε πια ένα συνετό θεσμικό πλαίσιο, που σταθμίζει δικαιώματα διαδηλωτών και κίνησης στην πόλη, που επιβάλλει στην αστυνομία να περιφρουρεί το δικαίωμα, όχι να στέκεται απέναντι.

 

Το κυριότερο περιορίζει αφάνταστα τον κοινωνικό ανταγωνισμό, το επικίνδυνο φαινόμενο του να έρχονται απέναντι διαδηλωτές και πολίτες που δεν συμμετέχουν αλλά θεωρούν ότι παρεμποδίζονται.

 

Είναι νόμος σταθμός, ορόσημο για την εξέλιξη μιας δημοκρατίας που δεν φοβάται αλλά ρυθμίζει, δεν διαιρεί αλλά συμπεριλαμβάνει, δεν περιστέλλει αλλά περιφρουρεί.

 

Είναι νόμος που εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία και που σας το ξαναλέω. Σε λίγο καιρό θα είναι κοινό κτήμα, ρουτίνα, γιατί είναι νόμος της κοινής λογικής .

 

Καταθέτω στα πρακτικά τον πίνακα με τις συναθροίσεις από 1ης Σεπτεμβρίου έως 1η Οκτωβρίου στην Αθήνα. Στις 34 συναθροίσεις στις οποίες επιβλήθηκαν περιορισμοί, αυτές όπου οι διοργανωτές δεν τήρησαν τα μέτρα είναι μόνο 4, δηλαδή στο 88% υπήρξε εφαρμογή των περιορισμών.

 

Δεν λέμε λόγια κάνουμε δουλειά. Σε λίγες μέρες θα δείτε στις συναθροίσεις την νέα ομάδα που συστάθηκε, την Ομάδα Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων. Η ΟΔΟΣ εκφράζει αυτό που ψάχνουμε με τον νόμο. Διαμεσολάβηση, συνεργασία, σεβασμό. Είναι νέοι άνθρωποι, με νέες στολές, άοπλοι, καλά εκπαιδευμένοι σε αυτοάμυνα αλλά και πρώτες βοήθειες.

 

Η αστυνομία οφείλει να περιφρουρεί το δικαίωμα συνάθροισης , άρα να αποφεύγει στο μέγιστο δυνατό βαθμό, την όχληση των συγκεντρωμένων. Οφείλει να απομονώνει τους όποιους εγκάθετους και να τους απομακρύνει. Αυτό είναι το νέο επιχειρησιακό της δόγμα, είναι η συνέπεια του νόμου και γι αυτό ελαχιστοποιούνται τα χημικά.

 

Ας πάει ο ΣΥΡΙΖΑ γειτονιά γειτονιά. Από τα Εξάρχεια μέχρι τη Δ. Αθήνα. Στο Μενίδι, στο Ζεφύρι που δεν πατούσε άνθρωπος. Δίπλα μας στην Μενάνδρου, στον Α. Παντελεήμονα, όπου δεν έβγαιναν από τα σπίτια τους.

 

Εκεί να μιλήσει για το αγαπημένο του σύνθημα «τρόμος και πάταξη» , ο κόσμος θα πιστέψει πως πρόκειται για εξωγήϊνους.

 

Σε κάθε γωνιά, σε κάθε γειτονιά επιχειρεί επιτέλους Αστυνομία.

 

Γιατί υπάρχουν 50% παραπάνω αστυνομικοί στο δρόμο, να δίνουν ασφάλεια στους πολίτες.

 

Και κυρίως υπάρχουν νέοι τρόποι επιχειρήσεων, συντονισμένες ειδικές δράσεις, νέες ομάδες, πολλή εκπαίδευση, αγώνας και δουλειά. Κάθε μέρα κάθε ώρα για να ξαναγίνουμε Αστυνομία.

 

Καταθέτω στα πρακτικά τον συγκριτικό πίνακα δυνάμεων της Αστυνομίας στην Αττική, τον Ιούνιο 2019 και σήμερα.

 

Άφησα τελευταίο το θέμα των επιπτώσεων της πανδημίας και της νεολαίας.

 

Υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στη ζωτική ενέργεια των νέων και στους κανόνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στο κάτω κάτω τους μεγαλώνουμε για να κοινωνικοποιηθούν και τώρα τους ζητάμε να απομονωθούν.

 

Αυτή η αντίφαση είναι η δική τους πρόκληση και η δική μας υποστήριξη. Μιλώντας για την αστυνομία, χρειάζεται στην δράση της φαντασία, υπομονή κι επιμονή, και κυρίως πολλή ενσυναίσθηση. ΟΙ νέοι αστυνομικοί είναι νέοι με στολή. Εκπαιδεύονται συνέχεια για να συνομιλήσουν, να συσχετισθούν αποτελεσματικά με τους νέους που είτε συνωστίζονται σε δημόσιους χώρους, είτε συμμετέχουν αψήφιστα σε μια νεανική παραβατικότητα.

 

Όμως η καλλιέργεια κουλτούρας ανυπακοής, με βάση την μη εφαρμογή των μέτρων, όταν γίνεται από ενήλικες και μάλιστα με την ανοχή θεσμικών φορέων όπως πολιτικά κόμματα, είναι πράξη δεινά ανεύθυνη.

 

Σας ευχαριστώ

 

Δευτερολογία κ. Υπουργου

 

Έχετε μια άχαρη τριλογία σαν μαγνητόφωνο: εφετείο, 14χρονος, Παππάς.

 

Τρία συνθήματα, που με την αγαπημένη σας πρακτική είναι πασπαλισμένα με μπόλικο ψέμα.

 

Στο Εφετείο το βίντεο της ΓΑΔΑ έδειξε ποιος άρχισε τα επεισόδια. Μια βδομάδα φωνάζατε ψέματα για την αστυνομία. Για να ξυπνήσετε φαντάσματα. Σας το είπα, τα υπολείμματα στράτευσης που σας έχουν απομείνει, δεν μπορούν να γίνουν στρατός, γιατί δεν έχετε απόψεις, πεποιθήσεις, έχετε μόνο αναχρονιστικές κραυγές. Δεν τις ακούει κανείς.

 

Που τα βρήκατε όλα αυτά τα πονετικά παραμύθια για τον 14χρονο; Δεν ντρέπεστε να φτιάχνετε σαπουνόπερα, να παίζετε με τα παιδιά , τόσο χειριστικά, με τόση εκμετάλλευση;

 

1ο ψέμα. Τον συνέλαβαν χωρίς κατηγορίες. Η αλήθεια: Εισαγγελέας και ανακρίτρια ανηλίκων, δεν τον άφησαν ελεύθερο. Διέταξαν την κράτησή του για κακουργηματικές πράξεις. Σημειώνουμε πως 9 στις 10 περιπτώσεις οι ανήλικοι αφήνονται ελεύθεροι. Ποιος κρίνει κατά τον ΣΥΡΙΖΑ αν υπάρχουν κατηγορίες; Η δικαιοσύνη ή εσείς;

 

2ο ψέμα: Τον απομόνωσαν σε κρατητήρια στη ΓΑΔΑ. Δεν είδε ούτε τη μαμά του. Η αλήθεια. Τους είδε όσο ήθελε, τους μίλησε όσο ήθελε. Και την μητέρα του και τον δικηγόρο. Τρία επισκεπτήρια στο Σαββατοκύριακο.

 

3ο ψέμα: Κοιμόταν στο πάτωμα. Η αλήθεια. Κοιμόταν στο κρεββάτι του, στην υποδιεύθυνση φύλαξης ανηλίκων. Δεν πάτε μέχρις εκεί να δείτε τις συνθήκες κράτησης και τα ανήλιαγα υπόγεια που μνημονεύετε;

 

Το είπα με τη νεολαία υπάρχει θέμα σοβαρό και συνολικό. Έχουμε ευθύνη να τους στηρίξουμε γιατί η κατάσταση τους πιέζει αφόρητα.. Κανείς δεν θέλει να κυνηγά 14χρονα. Όμως η αστυνομία δεν έχει επιλογές όταν σκάνε μολότοφ. Είναι λύση το να κάνει τα στραβά μάτια;

 

Στο Εφετείο κατά την καταδίωξη έπεσαν πάνω από 150 μολότοφ. Πολλές από ανήλικους. Να μην το δούμε;

 

Για τον χρυσαυγίτη, φυγόποινο Παππά δώσατε χαιρέκακα όλη σας την δύναμη, τα ρέστα σας που θα λέγαμε.. Θεωρήσατε ότι επιτέλους η Αστυνομία κι ο Χρυσοχοΐδης δεν τα κατάφεραν. Στην ουσία ζητήσατε να παραβούμε κανόνες κράτους δικαίου για να παρακολουθούμε τον πολίτη και κατηγορούμενο Παππά. Το ίδιο είχατε ζήσει δυο μέρες πριν, να συλλάβουμε τον ευρωβουλευτή Λαγό, που χαίρει ασυλίας. Επίσης άκριτα ειρωνευθήκατε ότι τα σπίτια όλων των κατηγορούμενων ήταν υπό επιτήρηση, πράγμα που συμβαίνει σε κάθε σημαντική δίκη για αποφυγή αντεκδικήσεων ή ακτιβιστικών πράξεων. Από όσα είπατε πιο λαϊκιστικό δεν γίνεται. Πιο αντιδημοκρατικό δεν υπάρχει. Ζητάτε να καταπατά η αστυνομία τους νόμους, να μην σέβεται ατομικά δικαιώματα, να μην προστατεύει κατηγορούμενους για να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα. Μήπως να επιτρέψουμε και το λυντσάρισμα;Και θέλετε να λέγεσθε και Αριστερά, που από τέτοια καταπάτηση νόμων και δικαιωμάτωνγέμισε νεκροταφεία και στέναξε σε φυλακές και ξερονήσια.

 

Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ είσαστε σε τριπλό αδιέξοδο. Σε δημοσκοπική υποχώρηση, σε εσωκομματική ρήξη, σε πολιτική ένδεια. Κι επιστρατεύετε επικίνδυνα όπλα για να επιβιώσετε. Εθνικισμό με τα 12 μίλια, εργαλειοποίηση δικαιωμάτων και λαϊκισμό με τον Παππά και τον 14χρονο, κοινωνικό αναχρονισμό με την πρόταση μομφής.

 

Και φυσικά τελευταίο αλλά όχι πιο ασήμαντο, στοχοποιείτε. Με εχθροπάθεια και σύστημα. Τώρα έχετε στόχο την αστυνομία και τον Χρυσοχοΐδη.Αλλά παραμένετε απελπιστικά άστοχοι.

 

Και θα σας εξηγήσω γιατί.

 

Κοιτάξτε, τρόμος και η πάταξη είσαστε εσείς.

 

Σε διαδηλώσεις στην Αθήνα στο 1ο επτάμηνο του 2019, στη διακυβέρνησή σας ρίξατε 2135 χημικά και δακρυγόνα.

 

Από τον Αύγουστο του 2019 έως σήμερα, σε 14 μήνες δικής μας διακυβέρνησης, σε μεγαλύτερο αριθμό διαδηλώσεων έγινε χρήση 778 δακρυγόνων.

 

Δηλαδή στο μισό χρονικό διάστημα, σε λιγότερες διαδηλώσεις ρίξατε τριπλάσια χημικά.

 

Ποιος τρομάζει, ποιος πατάσσει λοιπόν;

 

Ζείτε στον κόσμο της εμπάθειας των ψεμάτων που λέτε και των εχθρών που κατασκευάζετε

 

Τελευταία απορία. Τώρα που τα δώσατε όλα για τον Παππά, θα χαρείτε αν τον πιάσουμε;









Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Από τους καλύτερους Υπουργός που έχουν περάσει από το σώμα!! Μακάρι να εξαντλήσει την τετραετία μήπως και αλλάξει κάτι ριζικά!!