“Έρχεσαι κατά πάνω μου” ,είπε ο κυβερνήτης του ΚΑΛΛΙΣΤΩ στον καπετάνιο του φορτηγού πλοίου δευτερόλεπτα πριν από τη σύγκρουση


Ποιος έχει την ευθύνη για το ναυτικό ατύχημα λίγο έξω από τον Πειραιά; Οι απόψεις πολλές, ο καθένας έχει τη δική του, αλλά κανένας δεν μπορεί να ΄ναι βέβαιος ότι έχει τη σωστή. Κι αυτό γιατί ουδείς έχει στη διάθεση του όλα τα στοιχεία.

Οι πληροφορίες που προέρχονται από πηγές του ΠΝ αναφέρουν ότι ο κυβερνήτης του ναρκοθηρευτικού προσπάθησε να ειδοποιήσει τον καπετάνιο του φορτηγού πλοίου. Ναρκοθηρευτικό και φορτηγό πλοίο έπλεαν παράλληλα, με το ναρκοθηρευτικό να βρίσκεται στα δεξιά του φορτηγού. Ο κυβερνήτης του ΚΑΛΛΙΣΤΩ αντιλήφθηκε τη στροφή προς τα δεξιά και μέσω ασυρμάτου προειδοποίησε τον καπετάνιο: “Έρχεσαι κατά πάνω μου”. Ο Πολωνός καπετάνιος είτε δεν κατάλαβε, είτε επειδή δεν είχε οπτική επαφή με το ναρκοθηρευτικό λόγω της διαφοράς ύψους που υπήρχε συνέχισε τη δεξιά πορεία με αποτέλεσμα να συμβεί το ατύχημα.

Από την άλλη θα διερευνηθεί, ποιες άλλες επιλογές είχε ο κυβερνήτης του ναρκοθηρευτικού, που βρισκόταν δεξιά στην πλώρη του φορτηγού πλοίου. Γιατί για παράδειγμα δεν είχε μεγαλύτερη απόσταση.

Το βέβαιο ότι είναι ότι η άκρη θα βρεθεί.

Το ναρκοθηρευτικό ΚΑΛΛΙΣΤΩ δεν κρίνεται επισκευάσιμο. Η ζημιά είναι πάρα πολύ μεγάλη . Πρόκειται για σκάφος που δεν είναι κατασκευασμένο από λαμαρίνα αλλά  από Πλαστικό Ενισχυμένο με Υαλονήματα (GRP) προκειμένου να ελαχιστοποιεί το μαγνητικό ίχνος. Το συγκεκριμένο υλικό είναι υψηλής αντοχής αλλά δεν είναι λαμαρίνα. Το χτύπημα που έχει υποστεί το ναρκοθηρευτικό δεν μπορεί να επισκευστεί.

 

https://www.militaire.gr