Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. από τις επιθέσεις στη Γαλλία – Μέτρα σε γαλλικούς στόχους


Το γεγονός ότι η Γαλλία βρίσκεται στο στόχαστρο τρομοκρατών σήμανε συναγερμό και στις ελληνικές Αρχές. Ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας έθεσαν επί τάπητος το θέμα σε συσκέψεις που έλαβαν χώρα χθες Πέμπτη, προκειμένου να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε γαλλικούς στόχους στην Ελλάδα (κυρίως στην Αττική).

Υπό την επίβλεψη του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής και με τη συμμετοχή αξιωματικών της Ασφάλειας εκπονήθηκε σχέδιο για περιπολίες και ενισχυμένη στατική φύλαξη στη γαλλική πρεσβεία, στο σπίτι του Γάλλου πρέσβη στην Αθήνα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και στις εγκαταστάσεις μεγάλων γαλλικών εταιρειών που έχουν τα γραφεία τους στην ελληνική πρωτεύουσα.

Εντολές έχουν δοθεί για περισσότερες περιπολίες γύρω από τους παραπάνω στόχους, ενώ περισσότεροι θα είναι οι αστυνομικοί που θα εκτελούν υπηρεσία στατικής φύλαξης. Αστυνομική πηγή αναφέρει ότι «στην Ελλάδα δεν έχουν υπάρξει στο παρελθόν επιθέσεις ή δράσεις ακραίων ισλαμιστών. Οι επιθέσεις που είχαμε στο παρελθόν σε γαλλικούς στόχους προέρχονταν από άλλους ‘ιδεολογικούς’ χώρους. Τα μέτρα λαμβάνονται προληπτικά, προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο. Δεν συντρέχει, ωστόσο, κάποιος λόγος ανησυχίας».

Οι αστυνομικές Αρχές θεωρούν ότι δεν υπάρχει στη χώρα μας κάποιος οργανωμένος πυρήνας ισλαμιστών εξτρεμιστών. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά στους μοναχικούς λύκους, οι οποίοι φαίνεται ότι βρίσκονται «εν υπνώσει» σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τις κινήσεις τους.

Όσον αφορά στους λατρευτικούς χώρους της Αττικής που λειτουργούν χωρίς άδεια, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι υπάρχει έλεγχος. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι αυτοσχέδιοι χώροι λατρείας, στους οποίους έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση. Το θετικό είναι ότι οι μουσουλμανικές κοινότητες συνεργάζονται με την Αστυνομία, ούτως ώστε να απομακρύνονται τυχόν ακραία άτομα.

 

Προσομοίωση επίθεσης

Όπως όλα τα ευρωπαϊκά κράτη έτσι και η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν ασκήσεις, που περιλαμβάνουν προσομοίωση τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα από «μοναχικό λύκο».

Το 2017 είχε λάβει χώρα άσκηση στην Αθήνα (σε ελεγχόμενο περιβάλλον) με το σενάριο να προβλέπει μεμονωμένη επίθεση τζιχαντιστή σε κάποιο κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας (Ερμού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Πλάκα και Ακρόπολη). 

Εκατοντάδες στελέχη διαφόρων αστυνομικών υπηρεσιών συμμετείχαν στην άσκηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση επιθέσεων τζιχαντιστών στο κέντρο της Αθήνας, σε εμπορικούς δρόμους και αρχαιολογικούς χώρους. Μία παρόμοια άσκηση, όχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα, είχε πραγματοποιηθεί στην Πάτρα και κυρίως στο λιμάνι της αχαϊκής πρωτεύουσας.   

Η άσκηση πέρα από την ανάδειξη του ποσοστού ετοιμότητας των αρμόδιων αστυνομικών και άλλων κρατικών υπηρεσιών, στόχευε στην διαπίστωση των λαθών, ελλειμμάτων στη διαχείριση ακραίων συμβάντων και κυρίως στην ενδυνάμωση της έγκαιρης συνεργασίας πολλών κρατικών φορέων μαζί.

 

https://www.huffingtonpost.gr











Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια