Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ισχυροί «πυρήνες» της Χρυσής Αυγής στην Ελληνική Αστυνομία


Σε δυο-τρεις καταδίκες αστυνομικών κατέληξε η πολυσυζητημένη εσωτερική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. της περιόδου 2012-2014 για θυλάκους της Χρυσής Αυγής στα

σώματα ασφαλείας. Μια εκτεταμένη έρευνα εντός του Σώματος - που είχε δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2013 - είχε οδηγήσει σε σχηματισμό δικογραφιών και σε διαδικασίες αυτοφώρου σε βάρος εκατοντάδων ατόμων για σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή, όμως «έκλεισε» με απαλλαγές των κατηγορουμένων.

Επιπλέον απηλλάγησαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ήταν διοικητές αστυνομικών υπηρεσιών στο κέντρο της Αθήνας και στην περιφέρεια, στους οποίους αποδίδονταν συγκροτημένες σχέσεις με το νεοναζιστικό μόρφωμα ή ακόμα και ένταξη σε αυτό. Επίσης «δικαιώθηκαν» και επανήλθαν στα πόστα τους οι περισσότεροι από τους επτά υψηλόβαθμους αξιωματικούς που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και είχαν απομακρυνθεί από τα πόστα τους λόγω των σχέσεών τους με το ακροδεξιό κόμμα.

Η ύπαρξη ισχυρών «πυρήνων» και μαζικής υποστήριξης της Χρυσής Αυγής στην ΕΛ.ΑΣ. αναδείχθηκε στις εκλογές της περιόδου 2012-2015. Τότε, από την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε τουλάχιστον 20 ΑΤ της Αττικής, όπου ψήφισαν περίπου 2.800 αστυνομικοί (με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους), διαπιστώθηκε ότι ποσοστό άνω του 40%-50% ψήφισαν το κόμμα του Μιχαλολιάκου. Μάλιστα, αυτή η… προτίμηση των αστυνομικών αυξήθηκε το 2014, παρότι μεσολάβησε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η ΕΛ.ΑΣ. είχε αναλάβει την έρευνα για την εγκληματική δράση μελών και στελεχών της και ενώ είχαν ήδη διεξαχθεί έρευνες για ισχυρή παρείσφρηση της οργάνωσης στην Αστυνομία. Από την πλευρά τους, ένστολοι συνδικαλιστές δήλωναν την εποχή εκείνη ότι «δεν μπορεί να ελεγχθούν οι αστυνομικοί για τις πολιτικές προτιμήσεις τους». Επιπλέον, υπήρχε σχεδιασμός για δημιουργία παράταξης μελών της Χρυσής Αυγής εντός των συνδικαλιστικών σωματείων.

Οι σχέσεις ΕΛ.ΑΣ. - Χρυσής Αυγής, ωστόσο, έχουν καταγραφεί και σε σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών μελών της οργάνωσης, όπως στις 21 Σεπτεμβρίου 2013, τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όταν μαινόμενο μέλος της έλεγε στον συνομιλητή του: «Η μισή Αστυνομία, ρε, είναι δική μας. Και όταν θα έλθει η ώρα, θα τους γα…σει από μέσα. Εχουν σαπίσει από μέσα και δεν το ξέρουν. Εχουν τη Λερναία Υδρα, έχουν τον Δούρειο Ιππο μέσα τους και δεν το έχουν καταλάβει…».

 

Τα δεδομένα έρευνας

Τον Οκτώβριο του 2013 είχαν παρουσιαστεί τα δεδομένα έρευνας της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για τη διερεύνηση της εμπλοκής αστυνομικών σε έκνομες ενέργειες μελών της Χρυσής Αυγής, όπως και σε κρούσματα ρατσιστικής συμπεριφοράς και διαφθοράς. Τότε αναφέρθηκε ότι έγιναν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε 104 αστυνομικές υπηρεσίες εντός κι εκτός Αττικής και ελέγχθηκαν συνολικά 319 αστυνομικοί, 2 λιμενικοί και 12 ιδιώτες. Σε 22 περιπτώσεις οργανώθηκε διαδικασία αυτοφώρου με άμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Από τους συλληφθέντες αστυνομικούς οι 10 είχαν άμεση ή έμμεση διασύνδεση - όπως μνημονευόταν - με εγκληματικές δράσεις της Χρυσής Αυγής. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 79 έρευνες σε κατοικίες, οχήματα και σκάφη κατά τις οποίες κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων, πυρομαχικών και εξαρτημάτων οπλισμού.

Παρ' όλα αυτά, σχεδόν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν υπήρξε τελικώς καταδίκη των αστυνομικών (κάποιοι οδηγήθηκαν στο εδώλιο για παράνομη κατοχή φυσιγγίων ή μικροποσοτήτων ναρκωτικών στους φοριαμούς τους) με τους ενστόλους να μιλούν για «αστήρικτες, υπερβολικές κατηγορίες». Ακόμη σε απαλλαγή των κατηγορουμένων οδήγησαν δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί σε ενδεικτικές περιπτώσεις σε βάρος διοικητών αστυνομικών υπηρεσιών. Ετσι, απαλλάχθηκε διοικητής ΑΤ της Αττικής που είχε κατηγορηθεί ότι παρέπεμπε πολίτες που ζητούσαν τη συνδρομή αστυνομικών στη Χρυσή Αυγή «λόγω αδυναμίας», ενώ αποθάρρυνε με διάφορες δικαιολογίες (ή απειλές) μετανάστες που είχαν δεχθεί επιθέσεις από χρυσαυγίτες να καταγγείλουν το γεγονός. Αντίστοιχα, είχε απαλλαγεί αστυνομικός, διοικητής υπηρεσίας, που εικονιζόταν να χαιρετά ναζιστικά.

Στις μοναδικές περιπτώσεις που υπήρξε τιμωρία ενστόλων ήταν αυτή μιας αστυνομικού από τον Πειραιά που είχε επαφές με τοπικούς αρχηγούς «πυρήνων» της οργάνωσης και με έναν εκ των φρουρών στελεχών της, που ουσιαστικά εντάχθηκε σε αυτήν. 

 

Βασίλης Λαμπρόπουλος

ΝΕΑ










Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

Ο χρήστης Πάνος είπε…
Ναι μιλάμε είχαν τεράστιο οπλοστάσιο από κουζινομάχαιρα, σουγιάδες και αεροβόλα. Μεγαλύτερος φασισμός από το να απαγορεύεις σε άλλους ανθρώπους να έχουν τις δικές τους πολιτικές πεποιθήσεις δεν υπάρχει. Εδώ είχε γεμίσει η αστυνομία Συριζαίους και δεν μίλαγε κανείς, για να μην πούμε για οπαδούς του ΚΚΕ με την ακραία Λενινιστική ιδεολογία τους.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ανυπόστατα κι αυθαίρετα συμπεράσματα του συντάκτη. Εδώ και χρόνια ασχολείται και προσπαθεί να μας πείσει για αυτή την ιστορία. Ποτέ δεν υπήρξε κανένας ισχυρός πυρήνας στο Σώμα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σώματα ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ.
Ο χρήστης Καφάσης είπε…
52000 αστυνομικοί δύο καταδικασθέντες για εμπλοκή με την Χρυσή Αυγή κατά τα αλλά ισχυροί πυρήνες μέσα στην αστυνομία
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όταν βλέπω υπογραφή Λαμπρόπουλος καταλαβαίνω ότι πρόκειται για σκουπίδια
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Νταξει , είδαν στους Αμπελόκηπους ότι πήραν πολλούς ψήφους και κατάφεραν με αλγόριθμους να βρουν ότι ήταν οι Αστυνομικοί που ψήφισαν με εκλογικούς καταλόγους . Οοοοοκκκκκ.

Επίσης τεράστιος έγκλημα ένας αστυνομικός να έχει φυσιγγία . Και προφανώς οι σπουδαίοι αστυνομικοί του Ε.Υ. δεν έχουν δουλέψει ποτέ σε τμήμα του κέντρου ώστε να ξέρουν ότι κάποιες φορές ο αστυνομικός δεν προλαβαίνει στην βάρδια του να κάνει όλα τα έγγραφα για δικογραφίες ναρκωτικών και μπορεί να κρατήσει την μικρόποσότητα στο κλειδωμένο ντουλάπι του για να τα φτιάξει την επόμενη ημέρα και να τα υποβάλλει στις Υπηρεσίες . Εγκληματίες στυγνοί λέμε

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
1ο συμπέρασμα "δημοσιογράφου": Η ύπαρξη ισχυρών «πυρήνων» και μαζικής υποστήριξης της Χρυσής Αυγής στην ΕΛ.ΑΣ. αναδείχθηκε στις εκλογές της περιόδου 2012-2015... Υποθέτω οτι το συμπέρασμα του Λαμπρόπουλου βασίστηκε σε επιστημονική ή εμπειρική ανάλυση...
2ο συμπέρασμα "δημοσιογράφου": Οι σχέσεις ΕΛ.ΑΣ. - Χρυσής Αυγής, ωστόσο, έχουν καταγραφεί και σε σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών μελών της οργάνωσης... Επειδή οι χρυσαυγίτες είπαν στο τηλέφωνο μεταξύ τους "η μισή αστυνομία είναι δική μας", τότε αυτόματα για τον Λαμπρόπουλο η ΕΛ.ΑΣ συνεργαζόταν με εγκληματική οργάνωση.

Μπορείτε αν θέλετε να αναζητήσετε στο google, τι δημοσιεύματα κυκλοφόρησαν το 2013 για τον Λαμπρόπουλο και την εμπλοκή του με την εγκληματική οργάνωση.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
τι Βημα τι βλημα, και ειχα και καλη αποψη για τον τυπο, money talks μεγαλε ...... σε καλη μερια αλα ψαρα, μπιντελα κλπ