Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι προϋποθέσεις για να δοθεί ανασταλτικό στην έφεση- Ποιοι καταδικασθέντες για τη Χρυσή Αυγή έχουν «πιθανότητες»


Όλοι οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, πλην του Γ.Ρουπακιά, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν σήμερα αίτηση η έφεσή τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Η συγκεκριμένη νομική δυνατότητα αποτελεί ένα παράθυρο ελευθερίας, που πιθανόν θα διαβούν με ικανές πιθανότητες αρκετοί από τους καταδικασθέντες, αν και ο νόμος δεν δίνει τέτοιο δικαίωμα (υποβολής της αίτησης) μόνον στον καταδικασμένο σε ισόβια Γιώργο Ρουπακιά. Συνεπώς το σύνολο των καταδικασμένων σε ποινές άνω των 3 ετών αναμένεται να υποβάλλει το αίτημα προς το δικαστήριο ζητώντας την ελευθερία τους.

Μάλιστα πολλοί κατηγορούμενοι δεν αποκλείεται να προτείνουν και μάρτυρες που θα βεβαιώσουν πως είναι γνωστής διαμονής , άρα όχι ύποπτοι φυγής, και πως δεν είναι επικίνδυνοι να διαπράξουν νέα αδικήματα .

Η απόφαση ανήκει στην έδρα.

Το ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση περιγράφεται στο άρθρο 497 –  του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας .

Σύμφωνα με αυτό:

-Αυτοδικαίως αφήνονται ελεύθεροι οι καταδικασθέντες σε ποινές έως 3 χρόνια.

-Από 3- 5 χρόνια φυλάκιση ή οποιαδήποτε ποινή που (έως και επαυξημένη από πέντε χρόνια είναι φυλάκιση) αρχικά αναστέλλεται , εκτός κι αν έχει αντίθετη κρίση το δικαστήριο. Συνεπώς με βάση αυτή τη διατύπωση είναι κοντά στην αναστολή οι τρείς βουλευτές που τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και καταδικάστηκαν σε 5 χρόνια φυλάκιση, δηλαδή οι Μιχ. Αρβανίτης, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και πιθανόν ο Νίνος Μίχος που καταδικάστηκε σε 6 χρόνια.

Πάντως δικαίωμα αναστολής στην έφεση έχουν όλοι οι καταδικασμένες σε πρόσκαιρες καθείρξεις και είναι πολύ πιθανόν αρκετοί να το πετύχουν αφού οι προϋποθέσεις που τίθεται αφορούν μόνο το αν είναι ύποπτος φυγής και επικίνδυνος για την τέλεση νέων αδικημάτων. Καμία σχέση δε έχει ούτε το πρόσωπο, ούτε η βαρύτητα του αδικήματος, ούτε βέβαια η ποινή.

 

Αναλυτικά το άρθρο αναφέρει:

 

Ανασταλτικό αποτέλεσμα έχει μόνο η έφεση που ασκείται παραδεκτά και όχι η προθεσμία για την άσκησή της.

 

Αν με την καταδικαστική απόφαση επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έως τριών ετών, η έφεση έχει αυτοδικαίως ανασταλτικό αποτέλεσμα.

 

Αν η επιβληθείσα ποινή φυλάκισης είναι μεγαλύτερη των τριών ετών, η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει αλλιώς.

 

Αν με την καταδικαστική απόφαση επιβλήθηκε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης ή περιορισμός σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων, η κρίση για το αν η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα ανήκει στο δικαστήριο που δίκασε…

 

Το δικαστήριο μπορεί στις περιπτώσεις των παρ. 3, 4 και 7 να επιβάλει περιοριστικούς όρους..

 

Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται και όταν ασκήθηκε έφεση από τον εισαγγελέα υπέρ εκείνου που καταδικάστηκε.

 

Σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε με απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου σε ποινή στερητική της ελευθερίας και άσκησε παραδεκτά έφεση, η οποία όμως δεν έχει ανασταλτική δύναμη, μπορεί να ζητηθεί με αίτηση του ίδιου ή του εισαγγελέα η αναστολή της εκτέλεσης της πρωτόδικης απόφασης, μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

 

Τότε μόνο δεν χορηγείται ανασταλτικό αποτέλεσμα κατά την παρ. 4 στην έφεση ή απορρίπτεται η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της πρωτόδικης απόφασης, όταν κρίνεται αιτιολογημένα ότι οι περιοριστικοί όροι δεν αρκούν και ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει γνωστή και μόνιμη διαμονή στη χώρα ή έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του ή κατά το παρελθόν υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή κρίθηκε ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής, εφόσον από τη συνδρομή των παραπάνω στοιχείων προκύπτει σκοπός φυγής ή κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό, όπως προκύπτει από προηγούμενες καταδίκες του για αξιόποινες πράξεις ή από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Το δικαστήριο σε κάθε περίπτωση χορηγεί ανασταλτικό αποτέλεσμα ή αναστολή εκτέλεσης, αν αιτιολογημένα κρίνει ότι η άμεση έκτιση ή συνέχιση έκτισης της ποινής θα έχει ως συνέπεια υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη για τον ίδιο ή για την οικογένεια του. Αν παραβιαστούν οι όροι που τέθηκαν το αρμόδιο δικαστήριο αποφαίνεται, ύστερα από αίτηση του εισαγγελέα, για την άρση ή όχι της χορηγηθείσας αναστολής εκτέλεσης.

 

Ο κατηγορούμενος κλητεύεται, σύμφωνα με τα άρθρα 155 έως 162 και 166, στο δικαστήριο που είναι αρμόδιο κατά την παρ. 7 αυτού του άρθρου. Αν κρατείται μακριά από την έδρα του δικαστηρίου, δεν προσάγεται σε αυτό.

 

Για όλες τις παρεπόμενες στερήσεις δικαιωμάτων, εκπτώσεις και ανικανότητες, το ανασταλτικό αποτέλεσμα επέρχεται πάντοτε αυτοδικαίως.

 

https://www.dikastiko.gr











Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια