Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η Ελλάδα αποκωδικοποιεί την στρατιωτική εμπλοκή της Άγκυρας σε Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Λιβύη και Συρία


Τα πρώτα βίντεο αλλά και οι πληροφορίες που φτάνουν από το Nαγκόρνο-Καραμπάχ με την ξεκάθαρη εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο των Ελλήνων επιτελών. Είναι η τρίτη περιοχή στην οποία η Άγκυρα είτε άμεσα, είτε έμμεσα λαμβάνει μέρος στις επιχειρήσεις τόσο με προσωπικό όσο και με μέσα. 

Είχαν προηγηθεί τόσο η εισβολή στη Συρία με την περιβόητη «Επιχείρηση Ειρήνη» όσο και η αποστολή ναυτικών, αεροπορικών αλλά και χερσαίων δυνάμεων στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης

Το κύριο συμπέρασμα φαίνεται ότι είναι έως τώρα πως η Άγκυρα σε όλες τις περιπτώσεις επιχειρεί να εμπλακεί εκ του ασφαλούς στο μέτρο του δυνατού και ειδικά στις χερσαίες επιχειρήσεις στις οποίες καταγράφονται πάντα οι μεγαλύτερες απώλειες. Στη Συρία ως «εμπροστοφυλακή» των Τουρκικών δυνάμεων εισβολής λειτούργησαν τόσο οι παραστρατιωτικές οργνανώσεις και οι πολιτοφύλακες αντικαθεστωτικοί οι οποίοι σταδιακά ενισχύθηκαν από ομάδας τζιχαντιστών μισθοφόρων πρώην ISIS

Ακολούθησε ο τακτικός Τουρκικός στρατός αφού ήδη το πυροβολικό αλλά και η αεροπορία είχαν φροντίσει να μειώσουν τον κίνδυνο έκθεσης του στις Κουρδικές και Συριακές δυνάμεις. Εκεί είδαμε και τις πρώτες εικόνες από την εκτεταμένη χρήση των Τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένων Bayraktar.Αρχικά εμφανίστηκαν σε ρόλο αναγνώρισης και συλλογής πληροφορίων για τις εχθρικές θέσεις. Ωστόσο στη συνέχεια ανέλαβαν και αποστολές κρούσης στοχεύοντας κυρίως άρματα μάχης, πολυβολεία, φυλάκια και εχθρικά οχήματα. Ήταν το πρώτο «καμπανάκι» σε όσους αμφισβητούσαν ότι οι γείτονες είχαν αναπτύξει οπλισμένα UAV δικής τους κατασκευής ικανά να φέρουν όπλα και να επιχειρούν από μεγάλο ύψος είτε αυτόνομα είτε με καθοδήγηση από το έδαφος.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη φαίνεται ότι αποτέλεσε ιδανικό πεδίο επιχειρήσεων για τα Τουρκικά μη επανδρωμένα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα και πάλι έναντι κυρίως οχημάτων και ελαφρών αρμάτων. Αν και οι δυνάμεις του LNA σε αρκετές περιπτώσεις κατάφεραν να καταρρίψουν Τουρκικά Bayraktar το σχετικά χαμηλό κόστος τους αλλά και η διασφάλιση μη απώλειας ανθρώπινων ζωών έδωσαν τη δυνατότητα στον GNA και στις δυνάμεις της Τρίπολης να τα φέρνουν μαζικά από την Τουρκία και να τα χρησιμοποιούν στην έρημο. Φορτηγά πλοία ξεφόρτωσαν δεκάδες Bayraktar μαζί με Τουρκικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Η εκ του ασφαλούς εμπλοκή της Άγκυρας «σφραγίστηκε» και στη Λιβύη τόσο με τα μη επανδρωμένα όσο και με τη χρησιμοποίηση μισθοφόρων τζιχαντιστών που μεταφέρθηκαν από τη Συρία στην Αφρικανική χώρα.

Οι πρώτες εικόνες που φτάνουν από τις μάχες στο Nαγκόρνο-Καραμπάχ δείχνουν ότι οι δυνάμεις των Αζέρων χρησιμοποιούν εκτεταμένα σημαντικό αριθμό Τουρκικών Bayraktar στα πεδία των επιχειρήσεων τα οποία προμηθεύτηκαν από την Άγκυρα.Ειδικά σε περιοχές όπου το ανάγλυφο του εδάφους ευνοεί την παρατήρηση και στοχοποίηση από ψηλά φαίνεται ότι τα οπλισμένα μη επανδρωμένα UAV αποτελούν ένα εξαιρετικά χρήσιμο οπλικό σύστημα. Τα βίντεο με την καταστροφή αρμάτων μάχης, πυροβόλων και οχημάτων είναι χαρακτηριστικά των δυνατοτήτων που δίνουν τα οπλισμένα Bayraktar την ώρα που στο έδαφος η αντίσταση των Αρμενίων όπως αναφέρουν οι πληροφορίες παρουσιάζεται ιδιαίτερα σθεναρή.

Σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη από την Τουρκία εγχώριων οπλισμένων πλέον μη επανδρωμένων UAV παρακολουθείται με ιδιαίτερη προσοχή από το Ελληνικό επιτελείο την ώρα που η Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν χάσει πολύτιμο χρόνο σε προμήθεια ανάλογων οπλικών συστημάτων.Και μάλιστα οι γείτονες ήδη δοκιμάζουν το Akinci, το νέο οπλισμένο UAV το οποίο κατασκευάζουν με ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες από τα Bayraktar.


Κώστας Σαρικάς





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια