Φυλακές Αλικαρνασσού: Αναφορά – ντοκουμέντο για τις συνθήκες κράτησης του «Απάτσι»


Ο 
60χρονος άνδρας που έπεσε τα ξημερώματα νεκρός στην Καλλιθέα ήταν ένας «θρύλος» της παρανομίας, ενώ κατά τη διάρκεια της πολυετούς παρουσίας του στις φυλακές οι συγκρατούμενοι του τον θωρούσαν ήρωα των αγώνων τους.

Ο Βαγγέλης Πάλλης, που είχε κατηγορηθεί για δύο δολοφονίες έπειτα από εκτέλεση συμβολαίων θανάτου με τον ίδιο ωστόσο να αρνείται τις κατηγορίες, είχε πρωταγωνιστήσει σε εξεγέρσεις φυλακών την περασμένη δεκαετία.

Πρωτοστάτησε στις εξεγέρσεις στα Τρίκαλα και στο Μαλανδρίνο, ήταν γνωστός για τις αλλεπάλληλες μεταγωγές του για πειθαρχικά παραπτώματα όπως επίσης και για τη συμμετοχή του στην πολυήμερη απεργία πείνας ως μέλος της συντονιστικής επιτροπής κρατουμένων.

Το 2006 ο Πάλλης, ήταν έγκλειστος στις φυλακές Αλικαρνασσού. Μάλιστα η τότε διοίκηση των φυλακών είχε δείξει το σκληρό της πρόσωπο στον «Απάτσι», αφού ακόμα και σωφρονιστικοί υπάλληλοι που υπηρετούσαν στις φυλακές εκείνη την εποχή, είχαν αναδείξει με αναφορές τους τις άθλιες συνθήκες κράτησής του.

Ο Πάλλης κρατούνταν σε έναν απομονωμένο από το κτίριο των φυλακών χώρο και μάλιστα εκτός των τειχών του σωφρονιστικού καταστήματος. 

Όσοι έτυχε να βρεθούν τότε στον συγκεκριμένο χώρο, τον χαρακτήριζαν «χειρότερο και από πειθαρχείο», ενώ σε αναφορά του προς τη διοίκηση της φυλακής, σωφρονιστικός υπάλληλος περιέγραφε με λεπτομέρειες τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης του «Απάτσι».

Στο «παράρτημα», όπως αποκαλούσαν το συγκεκριμένο χώρο δεν υπήρχε τουαλέτα, με αποτέλεσμα ο Πάλλης να χρησιμοποιεί κουβάδες και εφημερίδες, σε ένα άκρως ανθυγιεινό και επικίνδυνο σκηνικό, τόσο για τον ίδιο όσο και για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Στην ίδια αναφορά πέρα από τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης του Πάλλη, τονίζονταν και τα προβλήματα που προέκυπταν σε σχέση με την ασφάλεια των σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι οποίοι καλούνταν να ελέγξουν έναν «σκληροτράχηλο» κρατούμενο, χωρίς να έχουν επαφή με τους συναδέλφους τους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σε μικρό χρονικό διάστημα από την αναφορά ο «Απάτσι» μεταφέρθηκε στις φυλακές Τρικάλων.

Ο Βαγγέλης Πάλλης είχε αποφυλακιστεί το 2011.

Πλέον οι αρχές διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της δολοφονίας του. Ο ένοπλος που πυροβόλησε σε βάρος του χαρακτηρίζεται ως «επαγγελματίας».


https://creta24.gr