Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Θανάσης Καμπαγιάννης : Ο Λαγός ψεύδεται για την άρση της ασυλίας του – Όπως και για όλα τα υπόλοιπα


Στην προσπάθειά του να προκαλέσει σύγχυση για τη διαδικασία άρσης της ασυλίας του, ο Λαγός έκανε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυριζόμενος ότι η ασυλία του δεν μπορεί να αρθεί παρά μόνον αν υπάρξει τελεσίδικη απόφαση: “Έρχεται 2η βόμβα από το νομικό μας επιτελείο”, έγραψε χαρακτηριστικά. “Κανονισμός ευρωκοινοβουλίου… άρθρο 9 παρ.7. Και είμαστε στην αρχή. Σας είπα. Θα περάσετε πολύ δύσκολα μαζί μου”.

Μιας και ο Λαγός επικαλείται κάποιο “νομικό επιτελείο” και με δεδομένο ότι έχει ξεκινήσει και έρανο για να το χρηματοδοτήσει παρά τις παχυλές αποδοχές του, ας του δώσουμε από εδώ κάποιες δωρεάν νομικές συμβουλές.

Η επίκληση της παραγράφου 7 του άρθρου 9 του Κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου αποδεικνύει ότι το “νομικό επιτελείο” του Λαγού δεν ξέρει να διαβάσει ούτε κατάλογο σούπερ μάρκετ…

Η διάταξη αυτή αναφέρεται σε “κατ’ εξαίρεση” πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία η αρμόδια Επιτροπή μπορεί να χορηγήσει άρση της ασυλίας μόνο για την ποινική δίωξη, χωρίς να επιτραπεί η κράτηση ή η φυλάκιση μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης.

Η ελληνική μετάφραση είναι στρυφνή και δεν βοηθάει, μιας και παρουσιάζεται ως εξής: “Η έκθεση της επιτροπής μπορεί, κατ’ εξαίρεση, να προτείνει την άρση ή την υπεράσπιση της ασυλίας μόνο για τις ποινικές διώξεις ενώ, μέχρις ότου εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση, ο βουλευτής έχει ασυλία από κάθε μορφή σύλληψης ή κράτησης ή οποιοδήποτε άλλο μέτρο τον παρεμποδίζει στην άσκηση των καθηκόντων που προβλέπει η εντολή του.”

Όμως, τόσο το αγγλικό όσο και το γαλλικό κείμενο ξεκαθαρίζουν τα πράγματα:

“The committee’s report may, exceptionally, propose that the waiver or the defence of immunity should apply solely to prosecution proceedings and that, until a final sentence is passed, the Member should be immune from any form of detention or remand or any other measure which prevents that Member from performing the duties proper to the mandate”. … “Le rapport de la commission peut, exceptionnellement, proposer que la levée ou la défense de l’immunité concerne exclusivement la poursuite de l’action pénale, sans qu’aucune mesure d’arrestation, de détention ni aucune autre mesure empêchant le député d’exercer les fonctions inhérentes à son mandat puisse être adoptée contre celui-ci, tant qu’un jugement définitif n’a pas été rendu”.

Όπως είναι προφανές σε οποιονδήποτε γνωρίζει την αγγλική ή τη γαλλική, το νόημα της φράσης “ενώ, μέχρις ότου εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση, ο βουλευτής έχει ασυλία” αναφέρεται αποκλειστικά στην κατ’ εξαίρεση δυνατότητα της αρμόδιας επιτροπής. Δεν θα μπορούσε εξάλλου να είναι και διαφορετικά, αφού αν η φράση ίσχυε γενικά, δεν θα επιτρεπόταν κατ’ ουσίαν η άρση της ασυλίας οποιουδήποτε ευρωβουλευτή για αδίκημα που τέλεσε στη διάρκεια της θητείας του, αφού αυτή θα απαιτούσε την ύπαρξη οριστικής απόφασης, πράγμα βεβαίως άτοπο.

Το ερώτημα, λοιπόν, τίθεται ως εξής: Είναι δυνατόν να αποφασίσει η Επιτροπή την εφαρμογή αυτής της κατ’ εξαίρεση διάταξης στην περίπτωση Λαγού;

Κάθε ευρωβουλευτής απολαμβάνει δύο είδη ασυλίας: μια απόλυτη (για ομιλίες και ψηφοφορίες στα πλαίσια των καθηκόντων του εντός Ευρωκοινοβουλίου) και μια προσωπική (για διώξεις που εξελίσσονται στη διάρκεια της ευρωκοινοβουλευτικής του θητείας ανεξαρτήτως χρόνου τέλεσης).

Η προσωπική ασυλία είναι περιορισμένη. Καλύπτει τον ευρωβουλευτή στο μέτρο που δεν βρίσκεται στα χωρικά όρια του κράτους-μέλους του (εκεί ισχύουν οι εθνικές διατάξεις κατά το άρθρο 9 του “Πρωτοκόλλου 7 περί των προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”) και για κάποιες μόνον πράξεις. Η πιο ρητή εξαίρεση της προσωπικής ασυλίας αφορά την τέλεση αδικήματος in flagrante delicto, δηλαδή επ’ αυτοφώρω. Και όπως είναι γνωστό, εξαιτίας της διαρκούς φύσης του κακουργήματος της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, η Ελληνική Βουλή δεν χρειάστηκε ποτέ να άρει την ασυλία του Λαγού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 62 (τελ. εδάφιο) του ελληνικού Συντάγματος.

Με αυτό ως δεδομένο, το σενάριο ότι η Επιτροπή, αντιμέτωπη με πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση – και μάλιστα εκτελεστή άνευ αναστέλλουσας ισχύος στην έφεση – για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, δεν θα δεχτεί την άρση της ασυλίας του Λαγού ή θα την περιορίσει κατ’ εξαίρεση, είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας… Οι δε αναφορές του Λαγού στο προηγούμενο του καταλανού ηγέτη και νυν ευρωβουλευτή Κάρλες Πουτζδεμόν που διώκεται από το Ισπανικό Κράτος και τα βελγικά δικαστήρια έχουν μπλοκάρει την έκδοσή του δείχνουν ότι ο καταδικασμένος Χρυσαυγίτης είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Το μόνο πρόβλημα στην άρση της ασυλίας του Λαγού είναι οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας και οι διαδικαστικές δυσκολίες που αυτή δημιουργεί στις (δύο) συνεδριάσεις της Ολομέλειας που απαιτούνται για την άρση, με ενδιάμεση σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής.

Πάντως, οι δικηγόροι του Λαγού διακήρυτταν σε όλους τους τόνους στο δικαστήριο ότι ο εντολέας τους θα θέσει εαυτόν στη διάθεση των αρχών, αν καταδικαστεί χωρίς αναστολή. Η θρασυδειλία βέβαια είναι πάγιο χαρακτηριστικό στη δράση των ναζιστών και, τώρα, ο Λαγός μας χαιρετάει από τις πολυπολιτισμικές Βρυξέλλες…

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι με δικό του αίτημα στις 11 Σεπτεμβρίου, διεκόπη λόγω απουσίας του στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών για τις 10 Νοεμβρίου, ώστε να είναι παρών στην εκδίκαση της εφέσεώς του κατά της καταδικαστικής απόφασης για την επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Συνεργείο στην Ηλιούπολη τον Ιούλιο του 2013.

Αν και ο λόγος των ναζιστών μόνο συμβόλαιο δεν είναι, ας κοπιάσει. Και ας δούμε πόσο αξίζει η ευρωβουλευτική του ασυλία εντός των αγαπημένων του ελληνικών συνόρων.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης είναι δικηγόρος, μέλος ΔΣ του ΔΣΑ με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”.


https://www.dikastiko.gr

 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια