Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Να παραπεμφθούν για ηθική αυτουργία στα εγκλήματα τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας


Από στις 11 το πρωί επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση στη δίκη του νεοναζιστικού μορφώματος της ΧΑ και αναμένεται ν’ ακούσουμε την απόφαση του δικαστηρίου για τη χορήγηση ή όχι ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση των καταδικασθέντων νεοναζιστών.

Το σόου Κασιδιάρη, με το αίτημα για την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του ίδιου με τον πρώην σύμβουλο του Σαμαρά (σήμερα βουλευτή της ΝΔ) Δ. Βαρτζόπουλο, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με κάποιον τρίτο, ο οποίος «συνδέεται με τον Ρουπακιά», δεν αναμένεται να έχει συνέχεια. Θα μπορούσε να έχει λήξει αμέσως, με απόρριψη, αν η εισαγγελέας δεν επιφυλασσόταν για να κάνει την πρότασή της.

Η εισαγγελέας πήρε το λόγο για να επαναβεβαιώσει την εμμονή της στη μη φυλάκιση των νεοναζιστών, χωρίς να καταφέρει να δώσει την παραμικρή πειστική απάντηση στα όσα της καταλόγισε χθες η πρόεδρος, οι υπερασπιστές των νεοναζιστών ολοκλήρωσαν τις αγορεύσεις τους, οπότε λογικά (αν δεν μεσολαβήσει κάποιο ακόμα χρυσαυγίτικο σόου) αύριο θα έχουμε απόφαση για το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης. Αν δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα σε κάποιους, θα ακολουθήσει η διαδικασία για τον καθορισμό των περιοριστικών όρων (πρόταση εισαγγελέα, τοποθετήσεις συνηγόρων υπεράσπισης, απόφαση δικαστηρίου).

Λογικά, μεθαύριο η δίκη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Επαναλαμβάνουμε την άποψή μας: οι νεοναζιστές πρέπει να πάνε ΟΛΟΙ, μηδενός εξαιρουμένου, στη φυλακή, για να εκτίσουν τις -δυστυχώς μικρές- ποινές που τους έχουν επιβληθεί.

Επειδή βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από το τέλος, θέλουμε να επαναφέρουμε ένα ζήτημα μείζονος σημασίας. Αυτό της ηθικής αυτουργίας των ηγετικών στελεχών της νεοναζιστικής συμμορίας (εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου) στα εγκλήματα που έχουν διαπράξει τα μέλη της.

Το δικαστήριο έχει αποφασίσει ότι η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση, η οποία συνεστήθη για να διαπράξει κακουργήματα και πλημμελήματα, όπως ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονίας, σωματικές βλάβες όλων των ποινικών διαβαθμίσεων κ.ά. Ολα τα εγκλήματα -και αυτά που εκδικάστηκαν σ’ αυτή τη δίκη (ανθρωποκτονία Φύσσα, απόπειρα σε βάρος αιγύπτιων ψαράδων, σωματικές βλάβες συνδικαλιστών ΠΑΜΕ) και αυτά που είχαν εκδικαστεί αυτοτελώς σε προηγούμενες δίκες (δολοφονία Λουκμάν, επιθέσεις σε «Αντίπνοια» και «Συνεργείο»)- κρίθηκε από το δικαστήριο ότι εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της επίτευξης των σκοπών της εγκληματικής οργάνωσης και δεν ήταν… μεμονωμένα περιστατικά.

Κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε, επίσης, ότι στη νεοναζιστική συμμορία ίσχυε η εθνικοσιαλιστική «Αρχή του Αρχηγού» και ότι εφαρμοζόταν μια στρατιωτικού τύπου ιεραρχική λειτουργία, στο πλαίσιο της οποίας την τελική έγκριση ακόμα και για ήσσονος σημασίας ενέργειες (όπως μια συγκέντρωση σε κάποια γραφεία) έδιναν ο Αρχηγός Μιχαλολιάκος και η ηγετική ομάδα. Πόσω μάλλον για ενέργειες μείζονος σημασίας, όπως αυτές που εκδικάστηκαν και για τις οποίες υπάρχουν καταδίκες. Υπάρχει πλούσιο υλικό για όλ’ αυτά, το οποίο παρουσιάστηκε στη δίκη. 

Ομως, ο Μιχαλολιάκος και τα άλλα ηγετικά στελέχη (βουλευτές, πυρηνάρχες κ.ά.) δεν κατηγορήθηκαν παρά μόνο για ένταξη και διεύθυνση (οι βουλευτές) εγκληματικής οργάνωσης. Στην παρούσα δίκη δεν έχουν δικαστεί και καταδικαστεί για τη συμμετοχή τους στα εγκλήματα των ταγμάτων εφόδου.

Το δικαστήριο γνωρίζει ότι οι εντολές για όλα έφευγαν από τον Αρχηγό και την ηγετική ομάδα. Εχει καταδικάσει ως διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης τον Μιχαλολιάκο και τους υπόλοιπους έξι του πολιτικού συμβούλιου. Θα ήταν άδικο να μην τους καταλογιστεί καμιά ποινική ευθύνη για τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατόπιν δικών τους διαταγών.

Το ελάχιστο που οφείλει να κάνει το δικαστήριο είναι να διαβιβάσει τα πρακτικά της δίκης και την απόφασή του στην Εισαγγελία, προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω η ηθική αυτουργία του Μιχαλολιάκου, του διευθυντήριου, των βουλευτών, των πυρηναρχών και άλλων στελεχών στα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκαν ήδη ως αυτουργοί και συνεργοί μέλη των ταγμάτων εφόδου.

eksegersi.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια