Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ακμή ενηλίκων – Όσα πρέπει να γνωρίζετε


Γράφει η Χριστίνα Σιλαϊδή - Υπαστυνόμος Α’ - Ιατρός /  Ειδικευόμενη Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος MD, MSc

Η ακμή των ενηλίκων είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, το οποίο εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες 25-50 ετών και δεν αποτελεί αποκλειστικό χαρακτηριστικό των εφήβων. Οφείλεται στην υπερπαραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες που τελικά οδηγούν στην απόφραξη των πόρων, την επιμόλυνση με το Propionibacterium acnes, την φλεγμονή, στις ορμονολογικές  δυσλειτουργίες  (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, έμμηνος ρύση), την κληρονομικότητα και το στρες.

Πρόσφατες έρευνες έχουν σχετίσει την διατροφή υψηλού γλυκαιμικού  δείκτη και την αυξημένη κατανάλωση γάλακτος κατά την ενήλικο ζωή με την ακμή. Ωστόσο, ο ακριβής ρόλος της διατροφής στην ακμή δεν έχει διαλευκανθεί ακόμη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδειχθεί ούτε όμως και να απορριφθεί.

Το ζήτημα της ακμής δύσκολα θεραπεύεται εξ ολοκλήρου. Ωστόσο, η συμμόρφωση σε τυχόν δοθείσα από τον δερματολόγο φαρμακευτική  αγωγή (τοπική, συστηματική ) και η συμμόρφωση  σε συγκεκριμένες  οδηγίες, οδηγούν στην επιτυχία της θεραπείας.

 

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΚΜΗ:

•             Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζεις το πρόσωπό σου κάθε πρωί και κάθε βράδι, με ειδικό σαπούνι κατάλληλο για ακνεϊκά δέρματα. Συμβουλέψου τον δερματολόγο σου.

•             Άλλαζε τακτικά το μαξιλάρι που χρησιμοποιείς όταν κοιμάσαι καθώς και τις πετσέτες που χρησιμοποιείς γιατί τα νεκρά κύτταρα, η οικιακή σκόνη και η ελλιπής καθαριότητα επιτείνει την εμφάνιση ακμής.

•             Χρησιμοποίησε ειδικό αντηλιακό σχεδιασμένο για δέρμα με τάση ακμής, καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους. Επιπροσθέτως, τα καλλυντικά, τα προϊόντα μακιγιάζ καθώς και οποιοδήποτε άλλο προϊόν πρέπει να είναι μη φαγεσερωγόνο και να έχει την ένδειξη oil free ή non comedogenic.

•             Μην «σπας» ποτέ τα σπυράκια, διότι μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή στο σημείο και ουλές ακμής.  Απεναντίας ο συχνός βαθύς ιατρικός καθαρισμός  με διάνοιξη των φραγμένων πόρων θα βοηθήσουν στην εξάλειψη των ανοιχτών και κλειστών φαγέσωρων και την βελτίωση της ακμής.

•             Η φωτοδυναμική θεραπεία προσφέρει στο δέρμα τις θεραπευτικές ιδιότητες που έχει η υπεριώδης ακτινοβολία, όταν χρησιμοποιείται στα σωστά μήκη κύματος. Πρόκειται για καθαρό φως (μπλε ή κόκκινο) , το οποίο εστιάζει στο δερματικό ιστό που υφίσταται φλεγμονή. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η υποχώρηση του προπιονοβακτηριδίου της ακμής, η μείωση της σμηγματόρροιας  και η υποχώρηση της φλεγμονής.

•             Τέλος, για την αντιμετώπιση των ουλών της ακμής , χρησιμοποιούνται η χημική απολέπιση (χημικό peeling) , το οποίο μπορεί να είναι επιφανειακό , μεσαίου βάθους ή πιο βαθύ και τα lasers.

 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια