Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δωρεά νέου εξοπλισμού κατά οργανωμένου εγκλήματος



Συσκευές κρυπτογραφημένης επικοινωνίας δώρισε στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Η δωρεά υλοποιήθηκε μέσω του κλιμακίου της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων (Immigration and Customs EnforcementICE) που σταθμεύει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Η διαδικασία είχε ξεκινήσει πριν από περίπου ενάμιση χρόνο (σχετικό δημοσίευμα στο φύλλο της «Κ» την 5.10.2019) και η υλοποίησή της καθυστέρησε εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους στις ΗΠΑ, γνωστό ως shutdown.

 

Η δωρεά ολοκληρώθηκε και τυπικά την Τρίτη με την παραχώρηση του εξοπλισμού στα στελέχη της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Πρόκειται για 35 συσκευές που προσομοιάζουν σε κινητά τηλέφωνα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν τελευταίας τεχνολογίας ασυρμάτους, με δυνατότητα να μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο, εκτός από ήχο, φωτογραφίες και βίντεο προς το κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας. Η δωρεά μάλιστα, πλην των 35 συσκευών, περιελάμβανε και τη δημιουργία ενός αυτόνομου επιχειρησιακού κέντρου στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ, όπου βρίσκονται τα γραφεία της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Οι συσκευές έχουν κατασκευαστεί από τη Samsung, ωστόσο φέρουν λογισμικό που έχει δημιουργήσει η ελληνική εταιρεία Eyeonix. Ομοιες συσκευές χρησιμοποιούν αστυνομικοί και άλλων «ειδικών» υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., όπως η Αντιτρομοκρατική και η Διεύθυνση Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ).

 

Η πρωτοβουλία για τη δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας ΕΛ.ΑΣ. και ICE, που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2019 ανάμεσα στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ και τον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Ανδρέα Δασκαλάκη. Πρόθεση των αμερικανικών αρχών είναι να εξοπλίσουν τους Ελληνες αστυνομικούς με ασυρμάτους τελευταίας τεχνολογίας, εξασφαλίζοντάς τους ασφάλεια στις επικοινωνίες. «Είμαστε περήφανοι που δωρίζουμε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό στη μονάδα Οργανωμένου Εγκλήματος, δίνοντάς της τη δυνατότητα να πραγματοποιεί επιχειρήσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

 

Σήμερα, στο μεταξύ, πρόκειται να παραδοθεί στην αστυνομία και ο τεχνολογικός εξοπλισμός που παραχωρεί υπό μορφή δωρεάς η εταιρεία «Παπαστράτος». Παρότι το αντικείμενο της δωρεάς δεν ανακοινώθηκε δημοσίως, ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι πρόκειται να παραληφθούν συστήματα εντοπισμού οχημάτων, θερμικές κάμερες, κιάλια μεγάλης εμβέλειας καθώς επίσης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη – drones. Ο εξοπλισμός θα  διατεθεί στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και στις υποδιευθύνσεις Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Δίωξης Ναρκωτικών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

kathimerini.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια