Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο Κρατούμενος στα Γρεβενά και η Διακίνηση Θυμάτων Μαύρης Εργασίας στην Ευρώπη


Το δίκτυο πίστευε ότι ήταν αλώβητο, όμως τα τηλέφωνα των υπόπτων παρακολουθούνταν. Στα τέλη του 2019 η Αστυνομία των Βρυξελλών εξάρθρωσε μια διεθνή εγκληματική οργάνωση που διακινούσε με φορτηγά Αλβανούς μετανάστες στην Αγγλία, με ενδιάμεσο σταθμό το Βέλγιο. Ένας από τους κατηγορούμενους ως κεντρικό πρόσωπο του δικτύου συνελήφθη στη Φλώρινα και κρατείται στις φυλακές Γρεβενών.

Από τον φάκελο της υπόθεσης αποκαλύπτονται άγνωστες πτυχές της διακίνησης θυμάτων μαύρης εργασίας στην Ευρώπη. Επιπλέον, από ένα σημείο κι έπειτα το δρομολόγιο των βέλγικων φορτηγών φέρεται να συμπίπτει χρονικά και γεωγραφικά με τη διαδρομή του «φορτηγού του θανάτου» στο Έσσεξ, μέσα στο οποίο βρέθηκαν νεκροί 39 άνθρωποι, πριν από ακριβώς έναν χρόνο. 

Το δίκτυο για συμμετοχή στο οποίο κατηγορείται ο 33χρονος Αλβανός κρατούμενος των Γρεβενών, βρισκόταν στο στόχαστρο για περίπου ενάμιση χρόνο. Τον Σεπτέμβριο του 2019 συνελήφθησαν 15 Αλβανοί στο Βέλγιο και δύο στο Λονδίνο. Οι τελευταίοι εμφανίζονται ως εγκέφαλοι της εκληματικής οργάνωσης. Στο δεύτερο μέρος της επιχείρησης, τον Δεκέμβριο του 2019, συνελήφθησαν επτά Αλβανοί διακινητές στο Βέλγιο κι έπειτα εκδόθηκαν τουλάχιστον έξι ευρωπαϊκά εντάλματα για ισάριθμους υπόπτους που βρίσκονταν εκτός της χώρας.

Στην αρχή της χρονιάς, το απόγευμα της 3ης Ιανουαρίου 2020, ένας 33χρονος Αλβανός πέρασε από το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής στην Ελλάδα. Τέθηκε υπό παρακολούθηση και συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα στη Φλώρινα. Ήταν ένας από τους έξι ανθρώπους που αναζητούσε η Αστυνομία των Βρυξελλών. Κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διακίνηση ανθρώπων. Ο ίδιος αρνείται το κατηγορητήριο.

Οι Βέλγοι, σε συνεργασία με τις βρετανικές Αρχές, τοποθετούν χρονικά τη δράση του κυκλώματος από τον Δεκέμβριο του 2018 ως τον Μάρτιο του 2019. Στα διωκτικά έγγραφα περιγράφονται 28 μεταφορές το παραπάνω διάστημα. Η διακίνηση γινόταν σε δύο φάσεις. Οι Αλβανοί ταξίδευαν με αεροπλάνο στο Βέλγιο. Έμεναν για κάποιες μέρες σε σπίτια ή φθηνά ξενοδοχεία και στη συνέχεια κρύβονταν σε φορτηγά που ταξίδευαν στην Αγγλία μέσω του Καναλιού της Μάγχης.

Μεταξύ των Αλβανών που πλήρωναν για να ταξιδέψουν παράνομα στην Αγγλία, ήταν και οικογένειες με μικρά παιδιά. «Παραλαμβάνουν τους μετανάστες στις Βρυξέλλες, έρχονται σε επαφή με την οικογένεια και αποφασίσουν πότε και με ποιο φορτηγό θα γίνει η παράνομη μεταφορά στην Αγγλία», σημειώνεται στα βελγικά έγγραφα. Αναφέρονται δύο περιπτώσεις ελεγχόμενης άφιξης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, στο Ζάβεντεμ. Σε μία από αυτές, μετανάστες που είχαν φθάσει στις 30 Ιανουαρίου 2019 στο Βέλγιο, εντοπίστηκαν τέσσερις μέρες αργότερα στο Λονδίνο.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της Βελγικής Αστυνομίας βρέθηκαν 37 Αλβανοί μετανάστες σε σπίτια και ξενοδοχεία της Γάνδης, που περίμεναν να περάσουν παράνομα το Κανάλι της Μάγχης. Ο καθένας είχε πληρώσει κατά μέσο όρο 15.000 ευρώ στα μέλη του δικτύου. Θα παρέμεναν για πολλές ώρες σε κρύπτες των φορτηγών που χωρούσαν μετά βίας δύο άτομα και είχαν πάρει τη διαβεβαίωση ότι κανείς δεν θα σταματούσε για έλεγχο τα φορτηγά που κινούνταν μέσω των αυτοκινητοδρόμων Ε17 και Ε40.

Εκτός της φυσικής παρακολούθησης των φορτηγών, τα τηλέφωναν των υπόπτων είχαν μπλοκαριστεί. Αποκαλύφθηκε έτσι ότι ένας από τους κατηγορούμενους είχε στρατολογήσει τα δικά του παιδιά. Ο ανήλικος γιος του φέρεται να παραλάμβανε τους μετανάστες στις Βρυξέλλες. Απαντούσε στο τηλέφωνο και ζητούσε από συνεργούς να συνεχίσουν τη συνομιλία στο WhatsApp για λόγους ασφαλείας. Οι δύο -επίσης ανήλικες- κόρες του φέρονται να συμμετέχουν στην παραλαβή των χρημάτων.

Όταν τα φορτηγά ξεκινούσαν για το τελευταίο στάδιο της διακίνησης, στέλνονταν στους συνδέσμους στην Αγγλία με μήνυμα οι ταχυδρομικοί κώδικες της περιοχής όπου θα τους υποδέχονταν. «Δώσε στα παιδιά ένα χάπι για να κοιμηθούν», ακούγεται να λέει μέλος του δικτύου σε τηλεφωνική συνομιλία. «Τα χρήματα πρέπει να καταβληθούν πριν φθάσουν στις οικογένειές τους», λέει κάποιος άλλος. Από ένα σημείο κι έπειτα, οι αρχές παρακολουθούσαν διακριτικά και τα ΙΧ αυτοκίνητα των υπόπτων. Ενδεικτικά, ένα από αυτά καταγράφεται στις πόλεις Λόκερεν, Λοκρίστι και Ναμούρ. Η Αστυνομία λέει ότι ο οδηγός συνόδευε φορτηγά με κρυμμένους μετανάστες στην καρότσα.

Το δρομολόγιο του Έσσεξ

Οι Αλβανοί μετανάστες δεν αναζητούν όλοι μαύρη εργασία σε εργοστάσια και εστιατόρια στην Αγγλία. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο Αλβανοί να εργάζονται σε indoor καλλιέργειες κάνναβης. Στην τελευταία έκθεση της Europol και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), καταγράφονται επίσης περιπτώσεις Βιετναμέζων θυμάτων τράφικινγκ, οι οποίοι αναγκάζονται να απασχολούνται στην καλλιέργεια κάνναβης. «Βιετναμέζικες εγκληματικές οργανώσεις, εκτός από την Αγγλία και τις σκανδιναβικές χώρες, έχουν επίσης αναφερθεί σε Δανία, Σλοβακία και Ελλάδα», σημειώνεται στο ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης για την κάνναβη.

Μετά την εκκένωση της «ζούγκλας» στη γαλλική πόλη Καλαί το 2016 (μετανάστες συνεχίζουν να συγκεντρώνονται εκεί έως σήμερα) οι άνθρωποι που προσπαθούν να περάσουν το Κανάλι της Μάγχης και να βρεθούν στην Αγγλία, μεταφέρθηκαν βορειότερα στα βελγικά λιμάνια όπου οι έλεγχοι θεωρούνται περισσότεροι ελαστικοί.

Την ίδια περίοδο που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω με το δίκτυο των Αλβανών, αποκαλύφθηκε στο Έσσεξ ανατολικά του Λονδίνου μία από τις χειρότερες τραγωδίες των τελευταίων ετών στην Ευρώπη με θύματα μετανάστες. Στις 23 Οκτωβρίου 2019, στην καρότσα φορτηγού ψυγείου βρέθηκαν νεκροί 39 άνθρωποι με καταγωγή από το Βιετνάμ. Η δικαστική έρευνα κατέληξε ότι η ρυμουλκούμενη καρότσα του φορτηγού, μέσα στο οποίο πέθαναν από ασφυξία και υποθερμία οι μετανάστες, είχε περάσει στην Αγγλία με πλοίο από το βέλγικο λιμάνι Ζεεμπρούγκε, περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της Γάνδης.

Πέραν της χρονικής και γεωγραφικής ταύτισης των δύο υποθέσεων, δεν υπάρχουν στα διωκτικά έγγραφα επίσημα στοιχεία για πιθανή σύνδεση του δικτύου που εξαρθρώθηκε στο Βέλγιο με την τραγωδία στο Έσσεξ.


Κώστας Κουκουμάκας

https://www.vice.com



 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια