Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90 eurobank

Αυτό είναι το «νέο αίμα» των ζωοκλεφτών στην Κρήτη


Για το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος είναι το «νέο αίμα» των ζωοκλεφτών στην Κρήτη. Είναι αυτοί που έχουν ανεβάσει level. Είναι σαν τους the fast and the furious της ζωοκλοπής. Όλα στο κόκκινο και στην ταχύτητα. Νέοι, ευέλικτοι, σβέλτοι, χωρίς όρια και φραγμούς… Αστυνομικοί που τους μελετούν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο αναγνωρίζουν ότι είναι καλοί στο …αντικείμενο, παραδέχονται ωστόσο ότι ενεργούν χωρίς συναισθηματισμούς και συστολές. Με μεγάλη ευκολία, όπως λένε, μπορούσαν να «χτυπήσουν» ακόμα και τα ζώα ατόμου του οικείου περιβάλλοντος τους ή του γείτονα κτηνοτρόφου. Δεν καταλαβαίνουν από όρκους και μοναστήρια. Έκλεβαν για τα ζώα και το οικονομικό όφελος, έκλεβαν όμως και για το γόητρο. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως ανέφερε στο Cretalive αξιωματικός της ΕΛΑΣ, ενεργούσαν και κατά παραγγελία. Ενεργούσαν για λογαριασμό τρίτων με κίνητρο ακόμα και την εκδίκηση.

Σκιαγραφώντας το προφίλ τους, έμπειροι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις ενεργούν με απληστία και επιπολαιότητα απόρροια ίσως της νιότης τους αλλά και της αλαζονείας τους. Συγκρίνοντας τους με παλιές «καραβάνες» στο πεδίο της ζωοκλοπής, φέρουν διαφορετική νοοτροπία, είναι πιο συμπαγής ως ομάδα  και δείχνουν «ανοσία». 

Δύο με τρία είναι τα κεντρικά πρόσωπα αυτής της δικογραφίας, όμως χωρίς την ενεργή συμμετοχή και υποστήριξη άλλων συγκατηγορουμένων τους, δεν θα μπορούσαν να φθάσουν μακριά, όπως σχολιάζουν αστυνομικοί κύκλοι. 

«Χωρίς πόδια και χέρια, τι θα μπορούσε να κάνει ο επιχειρησιακός κορμός» διερωτάται μάλλον ρητορικά αστυνομική πηγή και διευκρινίζει: «είχαν πληροφοριοδότες και τσιλιαδόρους ανάλογα με την περιοχή που χτυπούσαν». Συνήθως έκλεβαν φορτηγά και φόρτωναν ασφυκτικά και άπληστα, αδιαφορώντας ακόμα και αν ψοφούσαν ζώα. Για παράδειγμα στην περίπτωση της ζωοκλοπής με τις Αλπίνες κατσίκες, τις οποίες έκλεψαν από Ανωγειανό κτηνοτρόφο, τουλάχιστον 20 βρέθηκαν νεκρές από ασφυξία στην καρότσα του κλεμμένου φορτηγού. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις λαλούσαν εκείνοι τα κοπάδια με «φωλιά» τον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη. 

Οι εμπλεκόμενοι, συλληφθέντες και μη, προέρχονται κυρίως από την περιοχή του Μυλοποτάμου (συμπεριλαμβανομένων των Ανωγείων), όπως επίσης από το Αμάρι, τα Βορίζια, το Βενεράτο, την Λατσίδα και άλλες περιοχές δυτικά του Ηρακλείου.

Οι 11 ζωοκλοπές που περιλαμβάνονται στη δικογραφία του Οργανωμένου χαρακτηρίζονται από την ΕΛΑΣ ως απόλυτα «δεμένες» υποθέσεις. «Είχαμε και άλλες περιπτώσεις, όμως σκοπίμως δεν τις συμπεριλάβαμε διότι δεν ήταν απόλυτα στοιχειοθετημένες».  

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι συνήγοροι υπεράσπισης, οι οποίοι σε αυτή τη φάση τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να δουν την δικογραφία και να μελετήσουν τα στοιχεία. 

Οι ζωοκλοπές

 

-Η πρώτη από τις ζωοκλοπές της δικογραφίας  αφορά χρονικά περιστατικό που σημειώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 2019 στο Μελιδόνι. Κατονομάζονται οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι. Η ζωοκλοπή αφορούσε μοσχάρια.  

-στις 16 Ιανουαρίου του 2020: ζωοκλοπή 120 αρνιών από το Γερακάρι Αμαρίου. Αναφέρονται ως εμπλεκόμενοι τέσσερις κατηγορούμενοι. Στην ίδια υπόθεση έχουμε και κλοπές οχημάτων. Ένα από τα κλεμμένα οχήματα εντοπίζεται λίγες ημέρες αργότερα κοντά στο γήπεδο των Λιβαδίων από αστυνομικούς του ΤΑΕ Μυλοποτάμου. Στην καρότσα αλλά και στο εσωτερικό υπάρχουν περιττώματα ζώων. Εκεί κοντά βρέθηκε και ένα ερειπωμένο ποιμνιοστάσιο στο οποίο …έβοσκαν 42 από τα κλεμμένα ζώα. 

-27 Ιανουαρίου 2020: κλοπή 160 αρνιών από ποιμνιοστάσιο στην περιοχή του Αγίου Θωμά δήμου Γόρτυνας. Οι δράστες χρησιμοποιούν δύο οχήματα, εκ των οποίων το ένα γνωστής εταιρείας στην περιοχή της Αλικαρνασσού. Το όχημα αυτό μάλιστα θα «προτιμηθεί» ιδιαίτερα σε επόμενες ζωοκλοπές. 

 

-29 Ιανουαρίου 2020: κλοπή 73 προβάτων από ποιμνιοστάσιο στο Γερακάρι. Λίγες ημέρες μετά αστυνομικοί του ΤΑΕ Ρεθύμνου εντοπίζουν σε περιφραγμένο χώρο στα «Κρανιώτικα Όρη» ίχνη στο έδαφος που παρέπεμπαν σε μεγάλο φορτηγό ιδίου τύπου με αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί στην ζωοκλοπή. Στη διάρκεια της αυτοψίας οι αστυνομικοί μεταξύ άλλων εντοπίζουν και ένα ψόφιο πρόβατο δεμένο με νάιλον σπάγκο. Το εν λόγω ζώο προκύπτει ότι ανήκε στα κλεμμένα. Παράλληλα σε κοντινό σημείο εντοπίζεται ένα ακόμα κλεμμένο αυτοκίνητο, το οποίο είχε κλαπεί δύο μήνες πριν από την οδό Χριστομιχάλη Ξυλούρη, στο Ηράκλειο.

-στις 2 Φεβρουαρίου έχουμε ζωοκλοπή 44 αρνιών στην περιοχή του Βενεράτου. 

-στις 21 Φεβρουαρίου καταγράφεται η κλοπή 55 προβάτων από οικισμό του Αγίου Νικολάου Λασιθίου. 

-στις 7/8 Μαρτίου 2020: σημειώνεται μία κομβική για τις έρευνες που θα ακολουθήσουν ζωοκλοπή. Οι δράστες κλέβουν 80 κατσίκες φυλής Alpine, συνολικής αξίας 28.000 ευρώ. Ο παθόντας είναι Ανωγειανός κτηνοτρόφος. Οι δράστες κλέβουν επίσης ένα φορτηγό μάρκας Mercedes από επιχείρηση στα Ανώγεια. Οι ζωοκλέφτες προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τις Αρχές και εγκαταλείπουν το κλεμμένο φορτηγό στην εθνική οδό Αγίας Βαρβάρας-Μοιρών. Προκαλεί αποτροπιασμό ότι στην καρότσα του κλεμμένου φορτηγού εντοπίζονται νεκρές από ασφυξία 21 κατσίκες. Πριν, οι δράστες είχαν φροντίσει να κατευθυνθούν στην περιοχή της Αχλάδας όπου είχαν ξεφορτώσει τα υπόλοιπα ζώα. 

-στις 20 Μαρτίου του 2020 σημειώνεται η δεύτερη μεγάλη και κομβική για τις έρευνες υπόθεση. Οι δράστες αφαιρούν 250 ζώα από κτηνοτρόφο στην ευρύτερη περιοχή του Αρόλιθου. Μετά την ζωοκλοπή, τα κλεμμένα ξεφορτώνονται σε συγκεκριμένο τόπο στις Αλόιδες ενώ το κλεμμένο φορτηγό εγκαταλείπεται στην περιοχή Λιβάδα του δήμου Μυλοποτάμου. 

-στις 28 Αυγούστου έχουμε διπλό «μπάσιμο» από τους ζωοκλέφτες… Οι δουλειές έχουν πάει αρκετά πίσω λόγω της πανδημίας που «παγώνει» γάμους, βαπτίσεις, εκδηλώσεις. Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε, κατά την Αστυνομία, εμπλοκή περισσοτέρων. Στο στόχαστρο τίθενται δύο ποιμνιοστάσια στον Πλάτανο Αμαρίου απ’ όπου συνολικά αφαιρούν 63 ζώα. Τα κλεμμένα οδηγούνται «λαλητά» στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη. 

-η 11η ζωοκλοπή σημειώνεται στις αρχές Οκτωβρίου. Οι δράστες κλέβουν 90 ζώα (ετοιμόγεννες αίγες και έναν τράγο) από σημείο κοντά στις Καμάρες και τα λαλούν στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη. 

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν την Τρίτη ενώπιον της δικαιοσύνης. 

 

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

 https://www.cretalive.gr


 
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια