Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κρήτη: Ανατρίχιασαν οι αστυνομικοί μόλις αντίκρισαν το κακοποιημένο αγοράκι


Πριν από περίπου ένα χρόνο η «Πατρίς»  είχε παρουσιάσει με πρωτοσέλιδο την συγκλονιστική ιστορία του 9χρονου Al Raii, του μικρού πρόσφυγα από την Συρία.  Ένα παιδί που ωρίμασε πρόωρα από τον πόλεμο, την προσφυγιά, τον αφανισμό της μητέρας και του αδερφού του στους βομβαρδισμούς της πόλης Αλ Φουά.

Το παιδάκι είχε συγκινήσει με το σθένος, την γλυκύτητα και την εξυπνάδα του όταν πήρε τον πατέρα του από το χέρι και πήγαν στα δικαστήρια Ηρακλείου για  να ζητήσει παρακλητικά νομική βοήθεια για την επίσημη ανάθεση της επιμέλειας του.  Ο πατέρας του δεν ήξερε λέξη στα ελληνικά και στα αγγλικά και κάθε προσπάθεια επικοινωνίας έπεφτε στο κενό. Χωρίς όμως επιμέλεια δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν στην Γερμανία όπου σύμφωνα με τον πατέρα ζουν συγγενείς τους.

Ο 10χρονος σήμερα Al Raii, το παιδί στο οποίο είχαν υποκλιθεί οι πάντες, επανήλθε τα τελευταία 24ωρα στην επικαιρότητα ως ένα βάναυσα κακοποιημένο παιδί από τον ίδιο του τον πατέρα. Τραγική ειρωνεία είναι ότι πριν από μερικές ημέρες ο πατέρας ανέλαβε επίσημα την επιμέλεια για την οποία τόσο πολύ πάλεψαν κάποιοι άνθρωποι.

Και αυτήν την επιμέλεια τώρα κινδυνεύει να την χάσει αφού πλέον η υπόθεση θα επανεξεταστεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα και εκείνος θα αποφανθεί αν θα τού αφαιρεθεί ή όχι.

Ο 45χρονος Σύρος καταδικάστηκε χθες από το  Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με τριετή αναστολή. Παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο πρότεινε να τού διορίσει  δικηγόρο, εκείνος αρνήθηκε.

Το 10χρονο πλασματάκι νοσηλεύεται στην παιδοχειρουργική κλινική του ΠΑΓΝΗ. Τα τραύματα που φέρει στο κορμάκι του είναι αποκαλυπτικά της βίαιης συμπεριφοράς του πατέρα του, τον οποίο ωστόσο εξακολουθεί να αγαπά και δεν θέλει να στερηθεί. Είναι το μοναδικό στήριγμα που έχει. Έχασε τη μάνα του, δεν θέλει να χάσει και τον πατέρα του.

Οι περιγραφές των ανδρών του Α.Τ. Μαλεβιζίου, που χειρίστηκαν το περιστατικό είναι σοκαριστικές. Το παιδί ήταν άσχημα χτυπημένο, με αίμα στο κεφάλι και στα ρούχα. Καθόταν τρομαγμένο στο κρεβάτι, με το κεφάλι σκυμμένο και έκλαιγε γοερά. Έδειξε να ηρεμεί στη θέα των αστυνομικών. Κατά την στιγμή της σύλληψης ο πατέρας είπε κάτι στα αραβικά και το παιδί άρχισε να τους φωνάζει: «μην πάρετε τον μπαμπά μου, είναι καλός».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση τα σημάδια στα κορμί του, πίσω από τα αυτιά, στο λαιμό, στην πλάτη, αλλά και τα όσα καταθέτουν περίοικοι, ο πατέρας φέρεται να κακοποιούσε το παιδί ώρες πριν.

Ο Σύρος έβαλε τα κλάματα στο δικαστήριο. Υποστήριξε ότι στην αγωνία του να προστατεύσει το γιο του από ένα λάθος, διέπραξε ο ίδιος ένα μεγαλύτερο. Παραδέχτηκε ότι τον χαστούκισε, δεν είχε υπολογίσει όμως ότι θα χτυπούσε το κεφάλι του στον τοίχο.

Ισχυρίστηκε ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες είχε ενοχληθεί διότι ο μικρός παρακολουθούσε στο λαπ-τοπ βίντεο ερωτικού περιεχομένου. Μάλωσαν και αναγκάστηκε να σπάσει τον φορητό υπολογιστή. Την Παρασκευή το παιδί πήγε στο σχολείο και επέστρεψε στο σπίτι  δαρμένο. Είχε μαλώσει με φίλο του. Ο πατέρας υποστήριξε στο δικαστήριο ότι έμαθε από τη δασκάλα ότι καυγάδισαν διότι ο 10χρονος, όπως ισχυρίστηκε, ήθελε να κάνει σεξ με το φίλο του.

Στη διάθεση της «Π» υπάρχει μαρτυρία που υποστηρίζει ότι το παιδί είχε κακοποιηθεί και στο παρελθόν και μάλιστα είχε μεταφερθεί σε ιδιώτη γιατρό. Τότε υπήρξε σκέψη  να ενημερωθεί η Αστυνομία, όμως τελικά δεν προχώρησε το θέμα και έγιναν μόνο αυστηρές συστάσεις προς τον πατέρα.

Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Π» για την ιστορία του μικρού πρόσφυγα είχε συγκινήσει πολλούς Ηρακλειώτες, οι οποίοι προσφέρθηκαν να δώσουν δουλειά στον πατέρα για να μπορέσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Ανάμεσα σε αυτούς και γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος πήρε στη δούλεψη του τον πατέρα. Τόσο ο επιχειρηματίας όσο και οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση αγάπησαν πολύ το αγοράκι, το οποίο περιγράφουν ως γλυκό και χαρισματικό παιδί. Όλο αυτό το χρόνο το περιέθαλψαν με στοργή και τρυφερότητα, τού έδωσαν απλόχερα αγάπη και πολλά δώρα.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας μαζί με μία εργαζόμενη, την οποία ο 10χρονος αποκαλούσε «μαμά», επισκέφθηκαν το παιδί στην παιδοχειρουργική κλινική. Νοιάζονται και αγωνιούν για την τύχη του.

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος υπό τον όρο της ανωνυμίας και της απόλυτης εχεμύθειας είχε πάρει στη δούλεψη του τον πατέρα, αναφερόμενος στο αγοράκι, μιλάει για ένα παιδί θαύμα. Προσωπικοί λόγοι δεν του επιτρέπουν να αναλάβει προσωρινά την φροντίδα του όμως είναι διατεθειμένος να το στηρίξει όσο μπορεί.

Αυτό που υπογραμμίζεται είναι ότι μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση με τον πατέρα, το παιδί θα μπορούσε να φιλοξενηθεί σε  κάποια οικογένεια στο Ηράκλειο εφόσον φυσικά δοθεί το πράσινο φως από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι ένα παιδί έξυπνο, καλός μαθητής, μιλάει άπταιστα Ελληνικά και σε κερδίζει με τον χαρακτήρα του.

Είναι ένα παιδί που υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες μπορεί να έχει ένα λαμπρό μέλλον. Το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη και ασφάλεια.

Όσο για τον πατέρα, πέραν από το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, ίσως θα πρέπει να διερευνηθεί αν χρειάζεται κάποια ψυχιατρική υποστήριξη δεδομένου ότι έχει χάσει σύζυγο και παιδί, βρίσκεται σε μία ξένη χώρα, δεν γνωρίζει ελληνικά ή αγγλικά, και έχει την αποκλειστική ευθύνη ενός παιδιού.

Ευαγγελία Καρεκλάκη









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια