Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ενισχύεται η «Ασπίδα» στα σύνορα


Στην επέκταση της αστυνομικής επιχείρησης «Ασπίδα» στον νομό Ροδόπης προχωράει η ΕΛ.ΑΣ., ως απάντηση στον αυξημένο αριθμό συλλήψεων παράτυπων μεταναστών, όχι μόνο στον Εβρο αλλά και στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», εδώ και μερικές ημέρες 20 αστυνομικοί που υπηρετούσαν ως αποσπασμένοι στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης του νομού Εβρου μετακινήθηκαν στη Ροδόπη, ενώ στην ίδια περιοχή αποσπάστηκαν ακόμα 65 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες και περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Οι συνολικά 85 ένστολοι έχουν ήδη διατεθεί για την ενίσχυση των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Σαπών και Ιάσμου. Οι αποσπάσεις έχουν περιορισμένη διάρκεια και μετά τη συμπλήρωση ενός μήνα οι αστυνομικοί που εκτάκτως μετακινήθηκαν στη Ροδόπη θα αντικατασταθούν από άλλους. 

«Η μετακίνηση των συναδέλφων θα δώσει ανάσα στις αστυνομικές υπηρεσίες του νομού μας και θα τις ανακουφίσει όσον αφορά τα ήδη βεβαρημένα λόγω συγκυριών αστυνομικά καθήκοντα», δήλωσε στον τοπικό Τύπο ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, Παναγιώτης Μαχαιρίδης, ενώ της απόφασης φέρεται να προηγήθηκε επικοινωνία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου με τον βουλευτή Ροδόπη της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδη Στυλιανίδη. 

Η επιχείρηση «Ασπίδα», οι αποσπάσεις δηλαδή αστυνομικών για τις ανάγκες φύλαξης των χερσαίων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας στον Εβρο, ξεκίνησε την περίοδο 2013-2014 και συνεχίζεται έως σήμερα. Τα πρώτα χρόνια εφαρμογής της συμμετείχαν έως και 2.000 αστυνομικοί, ωστόσο στο διάστημα που ακολούθησε ο αριθμός των αποσπασμένων αστυνομικών ακολούθησε φθίνουσα πορεία. Εξαίρεση αποτέλεσε φυσικά το διάστημα Μαρτίου – Μαΐου 2020, καθώς εν μέσω επεισοδίων στον μεθοριακό σταθμό των Καστανιών, μετακινήθηκαν στον Εβρο εκατοντάδες αστυνομικοί από τη Βόρεια Ελλάδα καθώς και από την Αττική. Σήμερα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, στην επιχείρηση «Ασπίδα» στον Εβρο μετέχουν 195 αστυνομικοί. 

Υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε στην «Κ» ότι η απόφαση για επέκταση της επιχείρησης στην Κομοτηνή υπαγορεύτηκε από τον αυξημένο αριθμό παράτυπων μεταναστών που εντοπίζονται στον ορεινό όγκο και στο οδικό δίκτυο του νομού Ροδόπης. Πρόκειται για αλλοδαπούς οι οποίοι έχοντας καταφέρει να μπουν στη χώρα και να μην εντοπιστούν από τους αστυνομικούς στον Εβρο, καταβάλλουν προσπάθειες να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την ενδοχώρα. 

Μια ματιά στις πρόσφατες καταγεγραμμένες υποθέσεις αρκεί για να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. Το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου ενδεικτικά, αστυνομικοί από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών συνέλαβαν στον επαρχιακό δρόμο Μεγάλου Δερείου – Νέας Σάντας έναν Ελληνα που μετέφερε κρυμμένους στο αυτοκίνητό του έξι παράτυπους μετανάστες. 

Ενα εικοσιτετράωρο αργότερα, τέσσερις Ελληνες εντοπίστηκαν να μεταφέρουν κρυμμένους σε δύο αγροτικά έξι παράτυπους μετανάστες. Καταδιώχθηκαν στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα που συνδέει την Κομοτηνή με την Ξάνθη, και τελικά συνελήφθησαν. Παρόμοιο συμβάν κατεγράφη και το βράδυ της 29ης Σεπτεμβρίου, όταν Ελληνας διακινητής εντοπίστηκε σε επαρχιακό δρόμο του νομού Ροδόπης να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του δύο παράτυπους μετανάστες. Συνελήφθη έπειτα από καταδίωξη από αστυνομικούς του Τμήματος Σαπών.

 

Γιάννης Σουλιώτης

https://www.kathimerini.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια