Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κρήτη: ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΚΟΥΣ: Επικήρυξαν τους δράστες που έκοψαν την αιωνόβια ελιά



Ένα πολιτισμικό και οικολογικό έγκλημα διαπράχθηκε στους Ασκούς του δήμου Καστελλίου. Άγνωστοι έκοψαν από τη ρίζα μια ελιά, η ηλικία της οποίας υπερβαίνει τα 350 έτη.

Ο ιδιοκτήτης του κτήματος στην οποία βρισκόταν η υπεραιωνόβια ελιά ο κ. Ανδρέας Βαβαδάκης, πρώην πρόεδρος της κοινότητας των Ασκών και συνταξιούχος πυροσβέστης έχει ήδη προχωρήσει σε καταγγελία στο δασαρχείο και έχει επικηρύξει τους δράστες αυτής της αποτρόπαια πράξης.

Η ελιά εκτός από την αξία λόγω της ηλικίας της, είχε και συναισθηματική αξία, όχι μόνο για τους ιδιοκτήτες, αλλά και για όλο το χωριό. Ήταν το σήμα κατατεθέν, ένα φυσικό σύνορο, το σημείο όπου πολλοί έδιναν ραντεβού ή την ανέφεραν προκειμένου να οριοθετήσουν μια περιοχή.

Η ελιά είχε και όνομα, ήταν γνωστοί σε όλους τους κατοίκους στους Ασκούς και στο Αβδού ως η «λεμπί ελιά», όπως αναφέρει ο κ. Βαβαδάκης. Ήταν μια ελιά με διάμετρο ένα μέτρο και ύψος 13 μέτρα.

«Η ιστορία της ήταν μεγάλη, 350 και πλέον χρόνια ζωής είχε και βρέθηκαν κάποιοι ανόητοι εγκληματίες να την κόψουν» σχολιάζει. Η οικογένειά του την είχε δηλώσει, όπως προσθέτει ο ίδιος, στο δίκτυο αιωνόβιων δέντρων.

«Όχι μόνο για την οικογένειά μου, αλλά για όλους τους συγχωριανούς και τους κοντοχωριανούς, η κοπή αυτού του ιστορικού δέντρου αποτελεί ένα πλήγμα. Κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι της περιοχής έχουν στεναχωρηθεί.

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ιστορίες να πουν και περσιστατικά με την ελιά, την οποία κάποιοι ασυνείδητοι κατέστρεψαν» αναφέρει ο κ. Βαβαδάκης και προσθέτει: «διαπίστωσα αυτή την εγκληματική ενέργεια την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, οπότε και πήγα στο κτήμα μετά τις βροχές για να δω εάν μπορώ να μαζέψω ελιές.

Όταν έφτασα τη βρήκα κομμένη. Από το δασαρχείο μου είπαν ότι υπολογίζεται ότι είχε κοπεί τον Απρίλιο. Τα λιόκλαδα ήταν σκορπισμένα σε όλο το χώρο περιξ του δέντρου»

 

Ο κ. Βαβαδάκης είδε που έκοψαν την αιωνόβια ελιά
Ο κ. Βαβαδάκης είδε εμβρόντητος την κατάσταση

«Δίνω 300 ευρώ»

Ο κ.Βαβαδάκης εκφράζει την αγανάκτησή του για ένα ακόμη λόγο. Όπως λέει, «εάν ήθελαν ξυλεία, θα μπορούσαν να κόψουν τα διπλανά δέντρα, τα οποία παρέμειναν ανέγγιχτα.

Δεν πιστεύω ότι έκοψαν την ελιά για να πάρουν ξύλα. Κάποιος άλλος είναι ο λόγος» Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, εάν κάποιος γνωρίζει ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την πράξη και το καταθέσει θα λάβει 300  ευρώ.

Ακόμη, όταν βρεθεί ο δράστης και οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, θα ζητήσει αποζημίωση, η οποία θα δοθεί στην κοινότητα των Ασκών»

.

ΘΑΝΟΣ ΠΕΡΒΟΛΑΡΑΚΗΣ


patris.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια