Ο Γιάννης Λαγός ακόμα και αν μπει φυλακή θα αμοίβεται με 6.000 ευρώ τον μήνα


Ο καταδικασμένος Γιάννης Λαγός που έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής έχει ήδη μπει στον «πάγο» στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Νταβίντ Σασόλι έλαβε αίτημα από τις ελληνικές αρχές αλλά για την υπόθεση του σκισίματος σημαίας στο ευρωκοινοβούλιο και όχι για τη Χρυσή Αυγή.

Τα επόμενα βήματα της Δικαιοσύνης


Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα στείλει αίτημα στην επιτροπή Γιούρι (επιτροπή δικαιοσύνης) του ευρωκοινοβουλίου, η οποία πρέπει να συνεδριάσει και να στείλει το θέμα στην ολομέλεια. Ωστόσο επειδή η επιτροπή διέπεται από την αρχή της μυστικότητας κάτι που δεν είναι εύκολο να διασφαλιστεί μέσω τηλεδιάσκεψης – λόγω κορωνοϊού – είναι πιθανόν να υπάρξει καθυστέρηση στην λήψη της απόφασης. Εφόσον συνεδριάσουν τα μέλη της επιτροπής, παραπέμπουν το θέμα σε μια συνεδρίαση της Ολομέλειας η οποία γίνεται μία φορά κάθε μήνα. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δεν αναμένεται να γίνει αυτό πριν τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Θα πληρώνεται και στη φυλακή

Ως προς τον μισθό του ευρωβουλευτή ήδη έχει μειωθεί καθώς δεν παίρνει αποζημιώσεις, αλλά μόνο το μισθό. Aκόμη και αν μπει στη φυλακή, ο καταδικασθείς ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης θα εξακολουθήσει να λαμβάνει τον μισθό του Ευρωβουλευτή, χωρίς τις αποζημιώσεις, ένα ποσό περίπου της τάξης των 6.000 ευρώ το μήνα.

Μπορεί να παραμείνει ευρωβουλευτής ακόμη και φυλακισμένος. Για να εκπέσει, αφενός πρέπει να τελεσιδικήσει η απόφαση στον Άρειο Πάγο και αφετέρου με τον ποινικό κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδεικνύεται ότι διέπραξε το έγκλημα, για το οποίο φυλακίστηκε, λόγω της θέσης του ως ευρωβουλευτού.

dikastiko.gr