Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

20 Οκτωβρίου: Ημέρα της Αστυνομίας


Η Ελληνική Αστυνομία γιορτάζει σήμερα 20 Οκτωβρίου, την «Ημέρα της Αστυνομίας» και συμπίπτει με τον θρησκευτικό εορτασμό του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου.

Η «Ημέρα της Αστυνομίας» καθιερώθηκε το 2002 από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (νυν υπουργό Προστασίας του Πολίτη), με αφορμή την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» και θεσμοθετήθηκε από την Πολιτεία για να τιμήσει την προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας στην Πατρίδα και την κοινωνία.

Η Ελληνική Αστυνομία είναι Σώμα Ασφαλείας το οποίο έχει ως κύρια αποστολή την εξασφάλιση της δημόσιας ειρήνης και ευταξίας και της απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης των πολιτών στην ελληνική επικράτεια.

Επιπροσθέτως, έχει ως αποστολή την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος, την προστασία του Κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος αλλά και την πρόληψη και αποτροπή της παράνομης εισόδου–εξόδου αλλοδαπών και τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν την είσοδο, έξοδο, παραμονή και εργασία των αλλοδαπών στη χώρα μας.

Στην ανθρώπινη ζωή μετά τη διαβίωση, σίγουρα τη μεγαλύτερη αξία έχει η ασφάλεια. Αυτό το ύψιστο αγαθό, αλλά καθόλου δεδομένο μιας οργανωμένης και δημοκρατικής κοινωνίας, καλείται να το προασπίσει η Ελληνική αστυνομία.

Η Αστυνομία είναι ούτως η άλλως το πιο αναγκαίο, αλλά ίσως και το πιο  παρεξηγημένο σώμα. Η κατασυκοφάντηση της είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη προσφορά της στην κοινωνία.

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια κατάσταση που όμοια της δεν έχει ξαναβιώσει η γενιά μας. Η οικονομική κρίση, η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός, έχει δημιουργεί σοβαρές παρενέργειες στην κοινωνική ζωή, στην ομαλότητα, και έχει γεννήσει εγκληματικότητα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αστυνομικοί σήμερα είναι πολλά. Οι περικοπές των ήδη χαμηλών μισθών έχουν οδηγήσει σε δεινή οικονομική κατάσταση μεγάλη μερίδα των αστυνομικών, που όχι μόνο με δυσκολία τα βγάζουν πέρα, αλλά καλύπτουν και με δικά τους έξοδα τις αδυναμίες της Πολιτείας, τις ανάγκες των υπηρεσιών τους καθότι οι ελλείψεις σε αναλώσιμα στα τμήματα αλλά και σε υλικοτεχνικές υποδομές είναι μεγάλες. Επίσης οι ελλείψεις σε στελεχιακό δυναμικό είναι μεγάλες και έχουν ως αποτέλεσμα να μη μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι υπηρεσίες.

Ο Έλληνας αστυνομικός όμως πάρα τα μεγάλα προβλήματα είναι εδώ με υπέρμετρο ζήλο προκειμένου να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Οφείλει να σέβεται τους νόμους και τα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμα και του μεγαλύτερου εγκληματία που συλλαμβάνει ή καταδιώκει. Οφείλει με υπομονή και αυτοθυσία να προστατεύει τους πολίτες και να εκτελεί εντολές.

Ο Έλληνας Αστυνομικός δεν είναι απέναντι στον πολίτη, αλλά μεγάλο στήριγμα στον πολίτη. Η αστυνομία, πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας, δεν είναι απλά μια δημόσια υπηρεσία. Ο αστυνομικός έχει πολλές υποχρεώσεις και αμέτρητες δυσκολίες στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Οφείλει με γενναιότητα και αυτοθυσία να προστατεύει τον πολίτη από το έγκλημα κάθε μορφής.   

Αυτός είναι ο Έλληνας αστυνομικός του οποίου το θάρρος περισσεύει, που δεν λογαριάζει εαυτόν, αλλά θέτει ως προτεραιότητα τον πολίτη και τον όρκο που έχει δώσει.

Είναι ο αστυνομικός που καθημερινά καλείται μέσα από δυσκολίες και αντιξοότητες να φέρει εις πέρας τη δύσκολη αποστολή που η Πολιτεία του έχει αναθέσει.

Είναι ο αστυνομικός που πριν λίγους μήνες στεκόταν αγέρωχος στα σύνορα του Έβρου αρνούμενος να δεχτεί την παραμικρή παραβίαση των συνόρων της Πατρίδας μας. Και θα το πράξει εκ νέου με χαρά όποτε του ζητηθεί.

Είναι ο αστυνομικός που στην περίοδο της καραντίνας δεν έμεινε σπίτι, για να εφαρμόσει τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας που αποφάσισε η Κυβέρνηση, ώστε να προστατευτεί η δημόσια υγεία από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Είναι ο αστυνομικός που υπηρετεί στο Αστυνομικό τμήμα, στην Ασφάλεια, στην Τροχαία και στις λοιπές Υπηρεσίες.

Αυτός είναι ο Έλληνας αστυνομικός και σίγουρα όχι αυτός που τεχνηέντως διάφοροι προσπαθούν να παρουσιάσουν, όταν μεμονωμένα περιστατικά αυθαιρεσίας ή απρεπούς συμπεριφοράς έρχονται να κατηγορήσουν συλλήβδην ολόκληρο το ένδοξο Σώμα της ΕΛ.ΑΣ.

Ας σταθούμε όλοι μας  δίπλα στο έργο του Έλληνα Αστυνομικού, αρωγοί στον δύσκολο καθημερινό  αγώνα του  για  την ασφάλεια και προστασία της ζωής, της τιμής και περιουσίας των πολιτών, για  την  κοινωνική ειρήνη και ομαλότητα στην πατρίδα μας.

Ιδιαίτερα σήμερα τόσο η αναγνώριση του αστυνομικού έργου και της προσφοράς της Ελληνικής Αστυνομίας από το κοινωνικό σύνολο, όσο και η θεσμοθέτηση από την Πολιτεία του εορτασμού της "Ημέρας της Αστυνομίας", δίνει σε όλους τους Αστυνομικούς ικανοποίηση, δύναμη και αυτοπεποίθηση να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στην αποστολή τους και δημιουργεί τους όρους για την πλήρη επαγγελματική και κοινωνική καταξίωσή τους, την οποία πραγματικά αξίζουν!

 

ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ Μαρία

Ανθυπαστυνόμος

Οργανωτική Γραμματέας της Ε.Α.Υ.Αχαΐας









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια