Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η χαμένη μάχη της πλατείας, η αμήχανη ΕΛΑΣ και η ατομική ευθύνη


«Δεν θα τινάξουμε στον αέρα τις πλατείες! Δεν πρόκειται να στείλουμε τα ΜΑΤ να δέρνονται με 17χρονους. Ας άφηναν τα μαγαζιά ανοιχτά που θα μπορούσαμε να τους ελέγχουμε καλύτερα. Μάχη στις πλατείες δεν πρόκειται να δώσουμε».

Με αυτά τα λόγια απάντησε κορυφαίο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. στην ερώτηση του astinomiko.gr: τι θα κάνετε τώρα που οι πλατείες γεμίζουν κόσμο μετά τις 12;

Και προφανώς έχει δίκιο!

Από τη πρώτη μέρα του «lockdown» για περίπτερα και κάβες μετά τα μεσάνυχτα, παράλληλα με το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, οι πελάτες τους κατάφυγαν στις πλατείες για να συνεχίσουν την διασκέδασή τους. Στα χέρια τους σακούλες με μπύρες, ακόμη και φορητά «ψυγειάκια», που είχαν αγοράσει πριν το κλείσιμο. Χωρίς μάσκες, χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης, πραγματικά με μια απαράδεκτη και επικίνδυνη συμπεριφορά.

Στην Θεσσαλονίκη τον χορό έσυραν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που κλείνουν πλέον στις 12 με μια άτυπη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Λευκό Πύργο, στην οποία βέβαια …στάθηκαν αλληλέγγυοι και όλοι οι πελάτες τους με μια μπύρα στο χέρι.

Η πλατεία του Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή, όπου στην πρώτη φάση των απαγορεύσεων, είχαμε μέχρι και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ και χημικά, ήταν ασφυκτικά γεμάτη.

Στο Μοναστηράκι, το αδιαχώρητο, με μια ιδιαιτερότητα εκεί. Η μεγάλη πλειοψηφία των «παραβατών» ήταν μετανάστες που μάλιστα έφτασαν μέχρι και σε επίδειξη παραδοσιακών χορών των πατρίδων τους!

Γενικά σε όλες τις πλατείες συγκεντρώθηκε κόσμος, κυρίως νεολαία, χωρίς μάσκες, χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης, χωρίς υπευθυνότητα.

Η Αστυνομία ακολουθώντας, μάλλον σοφά, αυτό που στην αρχή καταγράφουμε, έκανε περιπολίες, είχε επόπτες, «βούιζαν» τις σειρήνες τα περιπολικά, όμως δεν υπήρξε εμπλοκή σε καμία περίπτωση, παρόλο που καταφανώς παραβιάστηκαν όλες οι διατάξεις των έκτακτων μέτρων.

Γιατί όμως οι νέοι μας επιδεικνύουν αυτή την συμπεριφορά; Μόνο και μόνο επειδή τους κλείνουν τα «μπαράκια» και αντιδρούν;

Όχι. Οι νέοι αυτοί που κατέκλυσαν τις πλατείες είναι οι ίδιοι νέοι που το πρωί στριμώχνονται σαν σαρδέλες σε λεωφορεία και ΜΕΤΡΟ. Είναι οι ίδιοι που βλέπουν πολιτικές συναθροίσεις και φιέστες χωρίς καμία προφύλαξη, που έχουν μικρά αδέλφια σε τάξεις σχολείων με 25 μαθητές, που, που, που…

Η ατομική ευθύνη είναι πολιτική υποχρέωση, όμως συναρτάται άμεσα και από την κρατική ευθύνη. Την ευθύνη του να προβλέψεις για τις συγκοινωνίες και για την εκπαίδευση, να φροντίσεις για τους ανεξέλεγκτους μετανάστες του κέντρου της Αθήνας, να μην προκαλείς με φιέστες και εγκαίνια, να είσαι παράδειγμα.

Τα επικοινωνιακά παιχνίδια δεν τα …παίζουν πια οι πολίτες!

Του Θάνου Σωτήρη


https://astinomiko.gr









Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Την ανικανοτητα των λοιμοξειονολογων που βγαίνουν κάθε μέρα στα κανάλια και των πολιτικων, Χαρδαλια, Τσιοδρα κλπ να πείσουν με επιχειρημματα τους πολίτες να προσέχουν δεν θα τη φοφτοσουμε τώρα και αυτή στην άστυνομια. Να πάνε αυτοί αντί τα πρωινάδικά στις πλατείες.