Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΕΑΚΠ: Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός έχει ευθύνη για την κατάργηση τού ωραρίου


Ανακοίνωση τής ΕΑΚΠ: Το προεδρείο της  Στερεάς Ελλάδας που απαρτίζεται από την Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. με την ανοχή της παράταξης Α.Ε.Π.Π., συμφώνησαν στο πρόσφατο Δ.Σ. ( ερήμην της Ε.Α.Κ.Π. που κατά περίεργο τρόπο η πρόσκληση για την σύγκληση του δεν έφθασε ποτέ στον εκπρόσωπο της ), για την έκδοση της ανακοίνωσης  με αριθ. πρωτ. 79 με θέμα: « Επιφυλακές πυροσβεστικού  προσωπικού».          ( βλ. eakp gr ).

Από κοινού λοιπόν οι δύο παρατάξεις στις 10/09/2020 κάνουν παρέμβαση προς τον Αρχηγό του Π.Σ., καταγγέλλοντας τις συνεχείς, καταχρηστικές επιφυλακές αφού πλέον γίνονται καθημερινά αποδέκτες της αγανάκτησης των μελών της Ένωσης από τις συνεχόμενες επιφυλακές.

Όμως όση προσπάθεια και να κάνουν εκ των υστέρων για να διαλαλήσουν την υποτιθέμενη αντίδραση τους για το Ν.4662/20 δεν μπορούν να κρύψουν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα όταν ψηφίζονταν και έμπαιναν σε εφαρμογή οι διατάξεις του, έλαμψαν δια τις απουσίας τους. Με την παθητική τους στάση λειτούργησαν σαν « Πόντιοι Πιλάτοι » στην ψήφιση του νόμου στις αρχές του χρόνου και κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου δεν έβγαλαν τσιμουδιά.

      Το όψιμο « καταγγελτικό » τους ξέσπασμα λίγο πριν το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, μοναδικό στόχο έχει την εκτόνωσης της δυσαρέσκειας των αγανακτισμένων υπαλλήλων της περιφέρειας μας και όχι για να ανατρέψει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου.

    Από τη άλλη μεριά θεωρούμε δικαιολογημένη την αντίδραση των πυροσβεστών, γιατί από την εφαρμογή του Ν. 4662/20 έχουν χάσει τον ελεύθερο τους χρόνο με την συνεχόμενη χρήση των επιφυλακών. Μάλιστα αξίζει να καταγραφεί ότι ο νόμος δεν στέκεται απλά μόνο στα συμβάντα αρμοδιότητας Π.Σ., αλλά σε προειδοποίηση « για πάσης φύσεως απειλές » σχετιζόμενη με την Πολιτική Προστασία, σαφέστατα προβλέπει στο Άρθρο 6, παρ β και γ ότι:  « Διαβάθμιση Κατάστασης Ετοιμότητας, ο Εθνικός Μηχανισμός ενεργοποιείται κλιμακούμενος ανάλογα με την κατάσταση ετοιμότητας ».

  Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι το προεδρείο της Ένωσης καλείται να σας δώσει εξηγήσεις, καθώς και όλοι αυτοί της Α.Ε.Π.Π. για το που ήταν στις αρχές του χρόνου όταν ο νόμος δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση και όταν ψηφίζονταν στην Βουλή.

Δεν ήταν αυτοί που σας καθησύχαζαν και σας χτυπούσαν την πλάτη ότι θα πάνε όλα καλά;

Δεν ήταν αυτοί που είχαν εξαιρέσει την Ε.Α.Κ.Π από την συνάντηση - διαβούλευση των πρωτοβάθμιών Ενώσεων για το νομοσχέδιο 4662/20, που στην συνέχεια έγινε νομός;

Δεν διαφήμιζαν αυτόν τον νόμο στις υπηρεσίες εξυμνώντας το βαθμολόγιο;

 

 

Άρα γνώριζαν συνάδελφοι και τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.

Γνώριζαν αλλά δεν μίλησαν! Έβαλαν πλάτη όπως πάντα!!!

 

   Έχουν όμως απύθμενο θράσος να παριστάνουν τώρα τις μωρές παρθένες γιατί ενώ γνώριζαν τις συνέπειες του νόμου για την χειροτέρευση στα εργασιακά δικαιώματα των πυροσβεστών, την υποβάθμιση της πυρασφάλειας της χώρας και το πέρασμα αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, με περίσσιο ζήλο υποστήριξαν την ψήφιση του.

 

    Τι θέλουν να μας πουν τώρα;

 

    Ότι τους έπιασε ο πόνος για τους ξεσπιτωμένους συνάδελφους που δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να μην ξεσπιτωθούν και την ίδια στιγμή τους βλέπουμε με περίσσιο θράσος και υποκρισία να φιγουράρουν στα ψηφοδέλτια της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. και της Α.Ε.Π.Π. για τις εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια μεταθέσεων, των παρατάξεων δηλαδή που άνοιξαν με την συγκατάθεση τους οι πύλες της εργασιακής κόλασης για τους πυροσβέστες!!!.

Στα ψηφοδέλτια των παρατάξεων που έβαλαν την υπογραφή τους φαρδιά πλατιά για να σπάσει το αμετάθετο.

   Γράφουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση τους για την « μείωση του προσωπικού λόγω μεταθέσεων, μετακινήσεων και αποσπάσεων αλλά και της συνέχισης της ίδιας κατάστασης ως προς τα οργανογράμματα υπηρεσιών - δημιουργούν μια αφόρητη πλέον πραγματικότητα για την πλειοψηφία των συναδέλφων. Επιτέλους θα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα και να ενισχυθούν άμεσα οι Υπηρεσίες, με κριτήρια τον όγκο των συμβάντων που αντιμετωπίζουν κάθε αντιπυρική περίοδο».

 

   Ποιον αλήθεια κοροϊδεύουν;

 

   Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας δεν ήταν όπου μέσα στην βουλή εκθείαζε το νομοθέτημα, συμφωνούσε με το σπάσιμό του αμετάθετου και την εφαρμογή της μοριοδότησης, με  πρόσχημα τους 300 πυροσβέστες που δεν μπορούν εδώ και 20 χρόνια να πάνε στον τόπο συμφερόντων τους και μάλιστα έλεγε χαρακτηριστικά όλοι στον ΚΟΥΒΑ!!!     

   Ζητούν με περισσή αφέλεια την « έκδοση των απαραίτητων διευκρινίσεων ως προς την εφαρμογή του μέτρου της επιφυλακής του προσωπικού με αποσαφήνιση των όρων του άρθρου 6 του Ν.4662/2020 (Α’27), με σκοπό την ενιαία αντιμετώπιση του θέματος τόσο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης (Ε.Σ.Κ.Ε.) όσο και σε περιφερειακό επίπεδο ( ΠΕ.ΠΥ.Δ. – ΔΙ.Π.Υ.Ν. ). Ο χρόνος της επιφυλακής του προσωπικού σε οποιαδήποτε μορφή ( σε κτίριο υπηρεσίας ή κατ’ οίκον ) θεωρείται ως χρόνος εργασίας του υπαλλήλου και θα πρέπει να τυγχάνει ανάλογης αντιμετώπισης ». 

 

   Δηλαδή το δούλεμα πάει σύννεφο! 

  Τι ποιο αποσαφηνισμένο από την σχετική διάταξη του νόμου και την σχετική διαταγή του Α.Π.Σ. που ήδη η εφαρμογή τους έχει επιβάλει την ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ χιλιάδων πυροσβεστών.

    Αποκρύπτουν ότι ο νόμος δεν στέκεται απλά στα συμβάντα αρμοδιότητας ΠΣ, αλλά συμπεριλαμβάνει ακόμη και τις προειδοποιήσεις « για πάσης φύσεως απειλές » σχετιζόμενες με την Πολιτική Προστασία. Έτσι απειλή μπορεί να θεωρηθεί και οι εργατικές κινητοποίησεις για την καλυτέρευση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε οποιονδήποτε χώρο. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να αυξήσει την ετοιμότητα του προσωπικού του Π.Σ. για την αντιμετώπιση και της « απειλής » αυτής μετατρέποντας το Π.Σ. σε κατασταλτικό μηχανισμό.

      Όλο το προηγούμενο διάστημα κατά την ψήφιση του νόμου δεν έβγαλαν κουβέντα για την εφαρμογή της πενθήμερης 8ωρης εργασίας και για την αποζημίωση της υπερωριακής εργασίας μας όπως  ισχύει για όλους τους άλλους δημόσιους υπάλληλους. Τώρα το αναφέρουν απλός για να το αναφέρουν.

     Λένε στην ανακοίνωσή τους ότι η « έννοια της επιφυλακής του προσωπικού τείνει να καθιερωθεί από κατ’ εξοχήν έκτακτο μέτρο αντιμετώπισης συμβάντων, εξαιτίας των ελλείψεων που συνεχώς δημιουργούνται και δεν αντιμετωπίζονται, σε μόνιμο μέτρο, που πολλές φορές εφαρμόζεται χωρίς ουσιαστικό λόγο ».

 

    Αλήθεια ας απαντήσουν στους συναδέλφους.

    Γιατί δεν αντέδρασαν όταν έγιναν προσλήψεις 1.300 εποχικών πυροσβεστών, γιατί δεν αντέδρασαν σε αυτήν την μόνιμη διαδικασία ομηρίας εργαζομένων στο Π.Σ..

    Γιατί δεν απαιτούν την μονιμοποίηση όλων των πενταετών και συμβασιούχων και την επαναφορά των κατά τόπους προσλήψεων μόνιμου προσωπικού που θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα των μεταθέσεων όπως προϋπήρχε μέχρι το 2006 και καταργήθηκε με την ανοχή τους, όπως διεκδικεί από τότε σταθερά μόνο η Ε.Α.Κ.Π. .

    

    Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής και εφησυχασμού, πρέπει να γίνει κατανοητός ο ρόλος του προεδρείου της Ένωσης μας και της παράταξης της Α.Ε.Π.Π. που για άλλη μια φορά λειτουργούν σαν το « αμορτισέρ » της εφαρμοζόμενης πολιτικής που συνθλίβει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα. Είναι γεγονός πλέον αδιαμφισβήτητο ότι με την συμβολή τους οι εργασιακές σχέσεις και ότι κατακτήθηκε με αγώνες έχουν απαξιωθεί πλήρως, διανύοντας  την χειρότερη περίοδο στην ιστορία του Π.Σ. από τη δεκαετία του 1980.

 

    Η στάση του Προεδρείου έχει μοναδικό σκοπό απλώς να ρίξει στάχτη στα μάτια σας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ε.Α.Κ.Π. σας είχε προειδοποιήσει ακόμη επί ημερών της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας για τους « λαγούς του συνδικαλιστικού μας κινήματος », την Ένωση Πτυχιούχων Αξιωματικών, που πρότεινε τα στάδια επικινδυνότητας να προϋποθέτουν επιφυλακή και το ρόλο της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων που λειτούργησαν σαν « Δούρειος ίππος » για να περάσει τελικά αυτή η αντεργατική πολιτική με την σημερινή κυβέρνηση. 

 

     Οι πυροσβέστες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η Ε.Α.Κ.Π. ήταν η μόνη παράταξη που αγωνίστηκε  για να μην περάσει ο νόμος έκτρωμα. Αποκάλυψε και προσπάθησε να βάλει φρένο στις αντιδραστικές του διατάξεις. Με την παρουσία δεκάδων συναδέλφων  πραγματοποίησε τις δύο μοναδικές ένστολες διαμαρτυρίες που διοργανώθηκαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο ελληνικό κοινοβούλιο.

      Η ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων των πυροσβεστών που προκάλεσε ο νόμος 4662/20, δεν διορθώνεται με πασαλείμματα, ούτε με δικαστικές διεκδικήσεις που είναι η προμετωπίδα των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, αλλά με πλήρη κατάργησή του που θα επιτευχτεί μόνο με την οργάνωση  του αγώνα και την στήριξη της Ε.Α.Κ.Π. που στέκεται στο πλευρό σας όλα αυτά τα χρόνια.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια