Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στα «σούπερ μάρκετ» των φυλακών


Το διάστημα πριν από τις εκλογές του 2019 υπήρχε διάχυτη στη Νέα Δημοκρατία η ανησυχία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ναρκοθετήσει το σωφρονιστικό σύστημα ώστε μετά την ήττα του στις εκλογές, οι φυλακές να «εκραγούν» στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι φόβοι εδράζονταν στην απουσία εντατικών ελέγχων, την ήπια –σύμφωνα με τη Ν.Δ.– ποινική μεταχείριση κρατουμένων για τρομοκρατία και σε μία σειρά από βίαια επεισόδια πίσω από τα κάγκελα των φυλακών, όπως η δολοφονία του Αλβανού Αρμπερ Μπάκο από συγκρατούμενούς του, τον Ιανουάριο του 2019. 

«Είναι πρωτόγνωρο να έχουμε περίπου κάθε μήνα και ένα θανατηφόρο γεγονός μέσα στις φυλακές. Στον χώρο όπου θα έπρεπε να υπάρχει ασφάλεια και ευνομία, βασιλεύουν η αναρχία και η ανομία», είχε δηλώσει τον Μάιο του 2019 ο τότε τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν. Δ., Κώστας Καραγκούνης. 

Για να προλάβει μια πιθανή ανάφλεξη η κυβέρνηση μετέφερε τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής από το υπ. Δικαιοσύνης στο Προστασίας του Πολίτη, ενώ Αστυνομία και εξωτερική φρουρά ξεκίνησαν εντατικούς ελέγχους στις φυλακές, οι οποίοι συνεχίζονται μέχρι σήμερα. 

Μία από τις πρώτες αιφνιδιαστικές έρευνες έγινε τον Σεπτέμβριο 2019 στις φυλακές Αυλώνα και οδήγησε σε κατάσχεση δεκάδων αυτοσχέδιων μαχαιριών και λοστών, κινητών τηλεφώνων και μικροποσότητας ναρκωτικών. Τον Οκτώβριο ακολούθησε έρευνα στις πτέρυγες Β και Δ του Κορυδαλλού, όπου βρέθηκαν συσκευασίες με κάνναβη και ηρωίνη, φορτιστές κινητών και αυτοσχέδια μαχαίρια.

Τα ευρήματα αποτελούσαν απόδειξη της κατάστασης στην οποία είχαν περιέλθει, το διάστημα που είχε προηγηθεί, τα σωφρονιστικά καταστήματα. Μιλώντας τον Φεβρουάριο στη Βουλή, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου είχε περιγράψει το καθεστώς ανομίας που συνάντησε στον Κορυδαλλό μετά 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι βρήκε στη φυλακή καζίνο και τζακούζι. Εχουν περάσει έκτοτε αρκετοί μήνες και οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Υπολογίζονται σε πάνω από 3.000(!) το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα. Οι βίαιες συγκρούσεις εάν δεν έχουν πλήρως εξαλειφθεί περιορίστηκαν σημαντικά, το ίδιο και οι επιθέσεις εις βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων. Εκείνο, ωστόσο, που προξενεί εντύπωση είναι ότι σε καθεμιά από τις αιφνιδιαστικές εφόδους οι αστυνομικοί και οι υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς συνεχίζουν να βρίσκουν κρυμμένα ναρκωτικά, κινητά, αυτοσχέδια όπλα, αποστακτήρια για την παρασκευή αλκοόλ, ναργιλέδες, με αποκορύφωμα τα δύο πιστόλια που, προ ημερών, βρέθηκαν εντοιχισμένα σε κοινόχρηστο χώρο της φυλακής Κέρκυρας. Ενα καίριο ερώτημα στο οποίο καλούνται να δώσουν πειστική απάντηση οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εάν θέλουν να πάρουν τα εύσημα για την αποκατάσταση της ευνομίας στις φυλακές είναι πως μετά τόσες χιλιάδες ελέγχων τα ναρκωτικά, τα κινητά και τα όπλα εξακολουθούν να βρίσκουν τον δρόμο τους προς τη φυλακή…

 

Γιάννης Σουλιώτης

https://www.kathimerini.gr











Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια