Φυλακές ή κέντρο διερχομένων; Στοίχημα η αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος

Φυλακές ή κέντρο διερχομένων; Στοίχημα η αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος

Η αποτυχία του σωφρονιστικού συστήματος στη χώρα, είναι δεδομένη και την ευθύνη έχουν όσοι έχουν διατελέσει, διαχρονικά, από αρχιφύλακες, μέχρι διευθυντές και προφανώς υπουργοί και γραμματείς.

Μοιάζει αδιανόητο εν έτη 2020 να εντοπίζονται σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, πιστόλια, που προφανώς κάποιοι θα χρησιμοποιούσαν είτε για να δραπετεύσουν, είτε για να εκτελέσουν.

Παράλληλα σε καθημερινές επιχειρήσεις εντός φυλακών εντοπίζονται από ναρκωτικά και κινητά τηλέφωνα, μέχρι ηχοσυστήματα, μαχαίρια και χάπια. Ουσιαστικά λοιπόν αυτά δεν είναι κέντρα σωφρονισμού των κρατουμενων, αλλά κέντρα διερχομένων.

Οι μόνοι που χρόνια τώρα φωνάζουν για τα προβλήματα, αλλά δεν ακούγονται ποτέ, είναι μια μερίδα σωφρονιστικών υπαλλήλων και εξωτερικών φυλάκων, που μάταια προσπαθούν να αναδείξουν τα προβλήματα, τα κενά και τις ελλείψεις.

Θα πρέπει κάποια στιγμή λοιπόν να πει στους αρμόδιους, τους νυν και τους πρώην πως απέτυχαν να επιτελέσουν τον ρόλο τους. Γιατί αλήθεια ποιος θα χαρακτηρίσει επιτυχημένο κάποιον που δεν έχει την δυνατότητα να σταματήσει το πέρασμα στις φυλακές των ναρκωτικών, των χαπιών και των κινητών τηλεφώνων.

Πώς γίνεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες να μην καταγράφονται τέτοιου είδους φαινόμενα, αλλά στην Ελλάδα να μην μπορεί να αλλάξει τίποτα!

Γιατί δεν αποφασίζουν, όπως κάνουν και πολύ σωστά άλλωστε να εφαρμόσουν ένα σωφρονιστικό μοντέλο- ανάλογο ξένων χωρών; Τι εμποδίζει την κυβέρνηση και το υπουργείο προστασίας του Πολίτη;

Επειδή οι πολλές ερωτήσεις προκαλούν ατέρμονες συζητήσεις, ανούσιες για την κοινωνία, θα πρέπει να απαντήσουν στην εξής μία: Δεν μπορούν ή δεν θέλουν;

Επίσης θα πρέπει να αξιολογηθεί από την ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής ένα άλλο ερώτημα, θέλει να κάνει την επανάσταση του αυτονόητου με την αλλαγή στο σωφρονιστικό σύστημα ή απλά να ακολουθήσει την πεπατημένη;

Η κυρία Νικολάου έχει δείξει σημαντικά και θετικά δείγματα γραφής, ήρθε η ώρα να κάνει και την υπέρβαση. Γιατί μόνο με υπέρβαση και στοχοπροσήλωση θα πάψουν οι φυλακές να θυμίζουν ξέφραγο αμπέλι.

Μιχάλης Τεζάρης


https://www.lawandorder.gr