Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Να μη φτάσουμε σε δημόσιους εξευτελισμούς ανηλίκων!

H ανηλικότητα έχει δικαιώματα! Κανείς μας δεν πρέπει να το ξεχνάει αυτό. Και τα δικαιώματα των παιδιών πρέπει να προστατεύονται πρωτίστως από τους γονείς, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν
μπορούν να φτάνουν στο σημείο να εξευτελίζουν τα παιδιά τους σε δημόσιους χώρους και να τους στερούν την παιδεία αλλά και την κοινωνικοποίηση που τα ίδια μπορεί να επιθυμούν να λάβουν στον χώρο του σχολείου. 
Με μεγάλη μου έκπληξη αλλά και θλίψη παρακολούθησα βίντεο που προβάλλεται στα ΜΜΕ με μητέρα που αναγκάζει τον γιο της να την ακολουθήσει για να ζητήσει εξηγήσεις από τη διεύθυνση του σχολείου για τη χρήση της υποχρεωτικής μάσκας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Μάλιστα, του παίρνει από τα χέρια τη μάσκα και την πετάει στο έδαφος χυδαιολογώντας «Αυτό το μπουρδ@λο δεν το θέλω» και φωνάζοντάς του σε δημόσιο χώρο μπροστά σε άλλα άτομα και προφανώς με την κάμερα να καταγραφεί. 
Το νεαρό αγόρι, προς τιμήν του, σκύβει και πιάνει τη μάσκα που πέταξε η μητέρα του στον δρόμο. 
Στη συνέχεια την ακολουθεί… 
Η εικόνα αυτή με το παιδί να ακολουθεί τη μητέρα που φωνάζει, με σοκάρει.
Μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση όπως φαίνεται στο βίντεο το παιδί δεν είναι πολύ μικρό, επομένως έχει κρίση και μπορεί να εκφράσει την άποψή του. Η κίνηση που κάνει ο νεαρός, να σκύψει για να μαζέψει τη μάσκα, με συγκινεί και ως μητέρα και ως εκπαιδευτικό, διότι νιώθω ότι το παιδί εκείνη τη στιγμή βρίσκεται σε δύσκολη θέση, με τη μητέρα του να του φωνάζει και να χρησιμοποιεί υβριστικό λεξιλόγιο. 
Δέχομαι ότι ο κάθε γονιός μπορεί να έχει καλή πρόθεση για το παιδί του, αλλά ο δημόσιος εξευτελισμός ανηλίκου είναι ένα μείζον ζήτημα που δεν πρέπει να μας αφήσει αδιάφορους και απαθείς.  Ο γονιός με την απαιτούμενη ευαισθησία να προσπαθήσει να καταλάβει ότι ο ανήλικος έχει συναισθήματα που πρέπει να γίνονται σεβαστά και ότι ειδικά την κρίσιμη περίοδο της εφηβείας τέτοιου είδους προσβολές σε δημόσιο χώρο με την κάμερα μάλιστα να καταγραφεί  είναι καταδικαστέες. 
Δεν θα ήθελα να σταθώ άλλο σε αυτό το βίντεο. Με αφορμή όμως αυτό και λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας ότι θα είναι για όλους μας μία δύσκολη χρονιά, είναι σκόπιμο να τονίσουμε ότι οι γονείς δεν έχουμε το δικαίωμα να εξευτελίζουμε τα παιδιά μας με οποιονδήποτε τρόπο, προσβάλλοντάς τα σε δημόσιο μάλιστα χώρο, έξω από το σχολείο ενώπιον συμμαθητών και εκπαιδευτικών. 
Οφείλουμε συνεπώς όλοι μας -ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί, ως ενεργά μέλη της κοινωνία-  να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις συμπεριφορές που υιοθετούμε όταν προσεγγίζουμε την ανηλικότητα τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό μας χώρο. Αυτό είναι το δικό μου μήνυμα με το παρόν άρθρο και εύχομαι ολόψυχα καλή σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά! Με υγεία, δύναμη, αγάπη και ουσιαστικό ενδιαφέρον για την ανηλικότητα και τη νεότητα!

της Αγγελικής Καρδαρά.










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια