Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η ΕΑΚΠ για τα πεπραγμένα του Δ.Σ. της Ένωσης Βορείου Αιγαίου



Διαβάστε την ανακοίνωση 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 07-09-2020

Την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης με βασικό θέμα από πλευράς του προεδρείου την ανανέωση συμβολαίων με την νομική εταιρεία ARAG.

Σχεδόν στα μέσα και παραπάνω της αντιπυρικής περιόδου και ενώ ήρθαμε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με τις ελλείψεις και τις αδυναμίες που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο αλλά και με τις συνέπειες από την εφαρμογή του νόμου 4662/2020 με τις γνωστές και νόμιμες πλέον ανατροπές στην καθημερινότητα των πυροσβεστών ( επιφυλακές, μεταθέσεις κ.λπ. ), το προεδρείο της Ένωσης θεώρησε ως πρωτεύων θέμα την ανανέωση της συνεργασίας με την εν λόγω εταιρεία.

Αυτός ίσως ήταν και ο πιθανός λόγος που προσπάθησαν άλλη μια φορά να εμποδίσουν την παρουσία της Ε.Α.Κ.Π. στο Διοικητικό Συμβούλιο, αποφασίζοντας η διεξαγωγή του να γίνει σε ώρα και ημέρα που δεν υπήρχε ακτοπλοϊκή σύνδεση, ώστε να μην μπορούν να παρευρεθούν όλοι οι εκλεγμένοι.

Γνωρίζουν πολύ καλά οι συνάδελφοι του προεδρείου και τις θέσεις της Ε.Α.Κ.Π. αλλά και τις ευθύνες που έχουν όταν απροκάλυπτα στηρίζουν τα νομοθετήματα που δημιουργούν αυτές τις συνθήκες στους εργαζόμενους και την πυροπροστασία της χώρας μας. Για τον λόγο αυτό και  αποφεύγουν την ενοχλητική παρουσία της παράταξης μας, που από τη μία τους εκθέτει απέναντι στους συναδέλφους και από την άλλη τους υποχρεώνει, για να τηρήσουν όσο γίνεται τα προσχήματα, να πάρουν αποφάσεις που ίσως δυσαρεστήσουν πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες και χαλάσει το κλίμα σύμπνοιας και ομόνοιας, το οποίο αποτυπώνεται διαρκώς μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που επιδεικνύουν.

Μη μπορώντας να κρύψουν την δυσαρέσκεια τους για την παρουσία μέλους της Ε.Α.Κ.Π. στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, λες και ήταν δική μας ευθύνη που δεν ζητήθηκε καν η γνώμη μας, αποφάσισαν να επαναφέρουν την πρόταση να πραγματοποιούνται τα Δ.Σ. μέσω τηλεδιάσκεψης, για οικονομικούς κυρίως λόγους.

Φυσικά η πρόθεση τους δεν είναι οι λόγοι που επικαλούνται, αλλά η πλήρης απομόνωση της Ε.Α.Κ.Π. και η αποκοπή των συναδέλφων από τις απόψεις μας. Εμείς καταψηφίσαμε αυτή τη πρόταση, ακόμα και αν το βάρος των πολύωρων μετακινήσεων πέφτει στις δικές μας πλάτες, ωστόσο είπαμε ότι είναι επιβεβλημένη η χρήση κάθε τεχνολογικού μέσου όταν για λόγους ανωτέρας βίας δεν είναι δυνατή η αυτοπρόσωπη παρουσία στα Διοικητικά Συμβούλια.

Η άποψη αυτή της Ε.Α.Κ.Π. είναι γνωστή αφού έχει τεθεί και στο παρελθόν ανάλογη πρόταση,  πράγμα που εκθέτει και αποκαλύπτει την υποκριτική στάση του προεδρείου, το οποίο δεν επιδίωξε με κανένα τρόπο να πραγματοποιηθεί κάποια συνεδρίαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, έστω και άτυπη, κατά τη διάρκεια της επιβολής περιορισμών στις μετακινήσεις ανάμεσα στα νησιά, με αποτέλεσμα το Διοικητικό Συμβούλιο από τον Ιανουάριο να συνεδριάσει ξανά τον Ιούλιο.

Ακόμη σε διαμαρτυρία της Ε.Α.Κ.Π. για αυτή την απαράδεκτη και επαναλαμβανόμενη τακτική παρόλο που έχει συμφωνηθεί να υπάρχει συνεννόηση για τις ημερομηνίες που θα γίνονται τα Συμβούλια, ο πρόεδρος, εντελώς κυνικά, ομολόγησε ότι αφού εξασφάλισε τον απαραίτητο αριθμό για να υπάρχει απαρτία δεν τον ενδιέφερε αν θα είναι παρούσα και η παράταξη της Ε.Α.Κ.Π.

Όσο αφορά, για το θέμα της νομικής εταιρείας, η παράταξη μας δεν συναίνεσε να ξοδεύονται χρήματα της Ένωσης και των συναδέλφων απλά και μόνο για να παρουσιάσει ως έργο το προεδρείο την ανάθεση των δικών του καθηκόντων σε νομική εταιρία, και να δικαιολογεί την αδράνεια του, τη στιγμή μάλιστα που, με την εφαρμογή του νόμου 4662/2020, ξεκάθαρα επιβεβαιώνεται η θέση μας ότι αυτά που στο παρελθόν ήταν παράνομα μπορεί με νόμο η εκάστοτε κυβέρνηση να τα επιβάλλει, π.χ. προληπτικές επιφυλακές.

Είναι πολλάκις αποδεδειγμένο, ότι στις αυθαιρεσίες και τις καταστρατηγήσεις, βάζεις εμπόδια ακόμη και νομοθετικές διατάξεις ανατρέπεις, μόνο όταν συγκρούεσαι με αγωνιστικό τρόπο με τις αντεργατικές πολιτικές και κατευθύνσεις και όχι με νομικά τερτίπια, υπομνήματα  και δημόσιες σχέσεις.

Στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου, το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό κυρίως οι παλαιότεροι πυροσβέστες όπως και το σημερινό προεδρείο, ότι όταν στο προεδρείο της Ένωσης ήταν στελέχη της παράταξης μας και μέλη της Ένωσης μας βρέθηκαν αντιμέτωπα με καταχρηστικές ενέργειες,  άδικες και εκφοβιστικές πειθαρχικές διώξεις, παράνομες επιφυλακές και μετακινήσεις από νησί σε νησί, όλα αυτά δεν αντιμετωπίστηκαν από νομικούς συμβούλους, αλλά από την αποφασιστικότητα και την αγωνιστικότητα του τότε προεδρείου. Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά πως οι διατάξεις του Π.Δ. 145/2002 που επέβαλαν αυτές τις μετακινήσεις καταργήθηκαν από τον δίχρονο αγώνα της Ε.Α.Κ.Π., αλλά δυστυχώς οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού στην Ομοσπονδία και στην Ένωση μας, επέτρεψαν μετά από 12 χρόνια να έρθει από την πίσω πόρτα με το Π.Δ. 93/2014 και να εδραιωθεί οριστικά  πλέον με τον Ν.4662/2020!    

Την ώρα λοιπόν που το προεδρείο της Ένωσης ψάχνει να βρει πελατεία για δικηγορικά γραφεία και τρόπους να απαλλαγεί από την Ε.Α.Κ.Π., εμείς θεωρήσαμε ότι πρέπει να συζητηθούν τα προβλήματα και οι ελλείψεις που αντιμετωπίσαμε ως τώρα στα συμβάντα που έχει εμπλακεί η υπηρεσία μας.

Αποστείλαμε στο προεδρείο προτάσεις  προ ημερήσιας διάταξης,  με θέματα: Την αναβάθμιση των Π.Κ. Την αύξηση του προσωπικού. Τον εκσυγχρονισμό του στόλου οχημάτων και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Την χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας. Το ωράριο εργασίας κατά τα συμβάντα και την παύση του μέτρου των προληπτικών επιφυλακών.

Ζητήσαμε να γίνει μία συνάντηση με τον κύριο Περιφερειάρχη ώστε να τεθούν τα αιτήματά μας αλλά δεν στάθηκε δυνατό.

Προτείναμε να δοθούν τα αιτήματα μέσω γραπτού υπομνήματος και να γίνουν και πιο αγωνιστικές ενέργειες με τη συμμετοχή των μελών της Ένωσης. Το προεδρείο δεν πήρε θέση για τα παραπάνω, ωστόσο μας ενημέρωσε ο πρόεδρος ότι έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα συνάντηση με δύο βουλευτές του νομού Λέσβου, όπου έχουν τεθεί τα προβλήματα αυτά και ότι καλύπτεται με αυτό τον τρόπο το σκέλος των αιτημάτων της Ε.Α.Κ.Π..

Από την πλευρά της Ε.Α.Κ.Π. επισημάνθηκε ότι πρέπει να μπει σε αγωνιστική δράση το σωματείο με την μαζική συμμετοχή των μελών της Ένωσης ώστε να διεκδικηθούν λύσεις για τα παραπάνω και ότι δεν αρκεί μόνο η μεταφορά τους σε εκπροσώπους του κοινοβουλίου.

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι η πολιτική και η φυσική ηγεσία έχει άγνοια και για αυτό παραμένουν  τόσα χρόνια άλυτα τα ίδια προβλήματα. Φυσικά για άλλη μια φορά το προεδρείο απέφυγε να πάρει θέση υπέρ κάποιας αγωνιστικής δράσης με τη συμμετοχή των μελών της Ένωσης.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια