Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κορωνοϊός: Στους… δρόμους τα Αστυνομικά Τμήματα – Ο ρόλος τους και οι στοχευμένοι έλεγχοι

Κινητά… αστυνομικά τμήματα λόγω COVID-19. Αστυνομικοί με τάμπλετ και φορητά σκάνερ θα προβαίνουν σε ταυτοποιήσεις και εξακριβώσεις ατόμων κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων και ελέγχων, προκειμένου να αποφεύγονται ο συνωστισμός στα αστυνομικά τμήματα και η πιθανή διασπορά του ιού, σε προσωπικό και κρατουμένους.

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προετοιμάζεται για το «νέο κύμα» της πανδημίας, προκειμένου να προφυλάξει το προσωπικό, να μη βάλουν «λουκέτο» αστυνομικές υπηρεσίες και να αποφύγει τη μετάδοση σε κρατουμένους και πολίτες.

Στο μεταξύ 20 αστυνομικά οχήματα σε όλη την Ελλάδα έχουν διαμορφωθεί για την αποκλειστική μεταφορά κρατουμένων με COVID-19 και ύποπτων κρουσμάτων. Τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν διαχωριστικό ανάμεσα σε πλήρωμα και κρατουμένους, ενώ μετά από κάθε μεταφορά υπάρχει η δυνατότητα απολύμανσης με… λάστιχο και υψηλή πίεση νερού αλλά και ειδικά απολυμαντικά υγρά.

Παράλληλα αναμένεται η υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια επιπλέον 15 παρόμοιων ειδικών οχημάτων, διαμορφωμένων εργοστασιακά για τη συγκεκριμένη χρήση, η οποία όμως θα καθυστερήσει μερικούς μήνες. Τονίζεται ότι οι μεταγωγές θετικών στον ιό κρατουμένων θα γίνονται μόνο με τη χρήση τέτοιων ειδικών οχημάτων, που θα χειρίζεται συγκεκριμένο αστυνομικό προσωπικό, το οποίο θα εργάζεται σε 24ωρη βάρδια. Οι αστυνομικοί που θα διατίθενται για τη μεταγωγή ή φύλαξη των συγκεκριμένων κρατουμένων λαμβάνουν οδηγίες και παρακολουθούνται από τους γιατρούς του ΕΟΔΥ και της Αστυνομίας.

Με νεότερη διαταγή στις 31 Αυγούστου 2020, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής επισημαίνει πως για να αντιμετωπίζονται άμεσα τα θετικά κρούσματα σε αλλοδαπούς κρατουμένους αστυνομικών τμημάτων της Αττικής, από 23 Αυγούστου στις εγκαταστάσεις του Προαναχωρητικού Κέντρου Κράτησης στην Αμυγδαλέζα διαμορφώθηκε ειδικός-ασφαλής χώρος, με τρεις μικρότερους, όπου θα διαμένουν ξεχωριστά άνδρες, γυναίκες και ανήλικοι που είναι θετικοί στον κορονοϊό. Στις ίδιες εγκαταστάσεις έχει προβλεφθεί αντίστοιχος χώρος, όπου θα μεταφέρονται κρατούμενοι που εμφανίζουν συμπτώματα του ιού και θα παραμένουν εκεί μέχρι να αποφασίσουν οι αρμόδιοι γιατροί για τον απαιτούμενο χρόνο αποθεραπείας.

Σημειώνεται ότι σε αυτούς τους χώρους έχουν τοποθετηθεί ειδικοί κόκκινοι κάδοι για την τοποθέτηση λυμάτων που προέρχονται από τους θετικούς κρατουμένους, ενώ το αστυνομικό προσωπικό που θα έρχεται μαζί τους θα φορούν ολόσωμες αποστειρωμένες στολές μιας χρήσης και ειδικές προσωπίδες.

Σύμφωνα με την αστυνομική διαταγή, οι κρατούμενοι θα παραμένουν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για χρονικό διάστημα που θα ορίζει ο ΕΟΔΥ και μετά την παρέλευσή του, αφού γίνουν οι απαιτούμενες εξετάσεις, θα τοποθετούνται σε άλλους χώρους όπου θα παραμένουν μέχρι την αποθεραπεία τους. Για τον καλύτερο συντονισμό της διαδικασίας τα Αστυνομικά Τμήματα, όπου εκδηλώνονται θετικά κρούσματα κορονοϊού, κατά τη μεταφορά τους στην Αμυγδαλέζα να έχουν συνοδευτικά τις απαιτούμενες εξετάσεις και τα αποτελέσματα του ΕΟΔΥ.

Επίσης, υπογράφηκαν 8 συμβάσεις για την προμήθεια γαντιών και προστατευτικών μασκών για το αστυνομικό προσωπικό όλης της χώρας και κυρίως για εκείνους υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» που έρχονται σε επαφή με πολίτες, ελεγχόμενους, προσαγόμενους και κρατούμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πως χθες στο Α.Τ. του Αγίου Παντελεήμονα ο αριθμός των ατόμων στα οποία έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι παρουσίας τους στο τμήμα, και έπρεπε να δώσουν το «παρών», ξεπερνούσε τα 2.000…

 Παναγιώτης Σπυρόπουλος

https://eleftherostypos.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια