Το κίνημα κατά της μάσκας οδηγεί σε εισαγγελικές παρεμβάσειςΜπροστά στο κύμα των διαδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα ανά την Ελλάδα κατά της χρήσης μάσκας, άρχισαν να ενεργοποιούνται εισαγγελικές και άλλες παρεμβάσεις κατά όσων συμμετέχουν σε αυτές.

Την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η διαδήλωση που οργανώθηκε χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από διαδικτυακό κάλεσμα, για τη μη χρήση μάσκας στα σχολεία.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς, έδωσε εντολή στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Η έρευνα, την οποία καλείται να φέρει εις πέρας η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ. στρέφεται κατά των διοργανωτών της κινητοποίησης. Ανάμεσα στα αδικήματα που θα ερευνηθούν είναι αυτό της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων.

Δικογραφία κατά διοργανωτών στο Ηράκλειο

Δικογραφία σχηματίστηκε στο μεταξύ κατά των διοργανωτών ανάλογης διαδήλωσης στο Ηράκλειο Κρήτης. Η κινητοποίηση χθες στην πόλη κατά της χρήσης μάσκας από τους μαθητές στα σχολεία προκάλεσε την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών σε σχέση με τη μη τήρηση των μέτρων.

Σύμφωνα με το ekriti.gr η αστυνομία έφτασε στα ίχνη δύο γυναικών που φέρονται να είναι διοργανώτριες της συγκέντρωσης στο κέντρο του Ηρακλείου το απόγευμα της Κυριακής. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας, έχουν ταυτοποιηθεί δύο γυναίκες 33 και 30 ετών, οι οποίες και αναζητούνται, μετά και τον σχηματισμό της δικογραφίας.

Πληροφορίες που επικαλείται επίσης το cretalive αναφέρουν ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου είναι η μοναδική που προχώρησε σε σχηματισμό δικογραφίας, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που υπάρχουν. Πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι από πλευράς Αστυνομίας είχε προηγηθεί επικοινωνία με τους διοργανωτές πριν από τη συγκέντρωση, σε μια προσπάθεια να τηρηθούν τουλάχιστον τα μέτρα ασφαλείας, μάσκες και αποστάσεις.

«Οταν αυτό ειπώθηκε δημόσια στη συγκέντρωση, ο κόσμος γιούχαρε την ΕΛ.ΑΣ., αποδοκιμάζοντας πλήρως τις οδηγίες και τις συστάσεις», σχολίασε αξιωματικός, σύμφωνα με το cretalive. «Ηταν τόσος κόσμος, ο ένας πάνω στον άλλον και ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά και μωρά. Τα χέρια μας ήταν δεμένα», τόνισε. «Αν κάναμε οποιαδήποτε επέμβαση, θα είχαμε απρόβλεπτες καταστάσεις και θα έλεγαν ότι είμαστε βίαιοι σε μία ειρηνική διαμαρτυρία με γυναίκες και μικρά παιδιά».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Αρχών, περίπου 500 άτομασυγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση μάσκας στα σχολεία.

Υπενθυμίζεται ότι για την περίπτωση του Ηρακλείου, μετά τα αυξημένα κρούσματα του προηγούμενου διαστήματος, έχουν τεθεί σε εφαρμογή έκτακτα περιοριστικά μέτρα, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν: Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο και υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.