Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Αχαρτογράφητα» τα κινητά των μεταναστών στη Λέσβο – Τρέχει τώρα η ΕΥΠ


Μόνο δύο χιλιάδες αριθμούς κινητών τηλεφώνων μεταναστών και προσφύγων που φιλοξενούνται στην Λέσβο, έχουν στα χέρι τους οι Μεταναστευτικές και άλλες αρχές ασφαλείας της χώρας.

Η διαπίστωση αυτή έγινε με αφορμή την καταστροφή του Κέντρου Καταγραφής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, και ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες προσπαθούσαν να ελέγξουν 13.000 ανθρώπους που πλέον κινούνταν προς την πόλη της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του astinomiko.gr, μέσα σε όλο το πλαίσιο των μέτρων που αποφασίστηκαν, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστολής ομαδικών μηνυμάτων, σε όλες τις γλώσσες και τις διαλέκτους που ομιλούντα από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και με τα οποία θα τους καλούσαν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών και να κινηθούν για ιατρική εξέταση και καταγραφή στη νέα δομή που δημιουργήθηκε στο Καρά Τεπέ.

Την αποστολή των μηνυμάτων αυτών ανέλαβε το 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπως είχε αποκαλύψει το astinomiko.gr, όχι όμως μέσω των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που είναι εγκαταστημένες στην περιοχή γύρω από την Μόρια και το Καρά Τεπέ, αφού έτσι τα μηνύματα θα πήγαιναν όχι μόνο στον γενικό πληθυσμό του νησιού, αλλά θα έφταναν μέχρι τα …απέναντι παράλια.

Αντί αυτής της μεθόδου ζητήθηκαν από την Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής οι αριθμοί των κινητών τηλεφώνων, που λογικά θα έπρεπε να είχαν δώσει πρόσφυγες και μετανάστες, κατά την διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης του.

Τότε ανακάλυψαν πως μόνο 2.000 από αυτούς είχαν δηλώσει αριθμό κινητού τηλεφώνου, ενώ όλοι οι άλλοι είτε το απέφυγαν, είτε ανέφεραν πως δεν έχουν κινητό τηλέφωνο.

Και φυσικά αποδείχθηκε ότι ούτε το Υπουργείο, αλλά ούτε και η ΕΥΠ, είχαν επιμείνει στο να καταγράφονται υποχρεωτικά οι αριθμοί κινητών τηλεφώνων, μαζί με όλα τα άλλα στοιχεία των αλλοδαπών.

Τώρα, και μετά τον εμπρησμό στην Μόρια, και την ανάλογη απόπειρα στο ΚΥΤ της Σάμου, ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική ψάχνουν τρόπους να μπορούν να «σαρώνουν» τα κινητά των μεταναστών, όχι τόσο για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες τους, αλλά για μηνύματα που διακινούνται μέσω εφαρμογών διαδικτυακής επικοινωνίας, όπως το Whatsapp και το Signal, αλλά και μέσω κλειστών ομάδων του facebook, αφού με αυτό τον τρόπο οργανώθηκε και η καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας.

 

Του Θάνου Σωτήρη

https://astinomiko.gr


 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια