Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ελληνοαμερικανικές «αρματομαχίες» στην Ξάνθη: Οι Έλληνες «μαυροσκούφηδες» εντυπωσίασαν και έστειλαν μήνυμα ισχύος


Απέναντι στο πλήρωμα του Aμερικανικού Abrams M1A2 οι Έλληνες αρματιστές όχι απλά στάθηκαν ως ίσοι προς ίσους αλλά στο τέλος της επίπονης δοκιμασίας οι «μαυροσκούφηδες» της 211 ΕΜΑ με το Leo2A4 έκοψαν πρώτοι το νήμα και κυριάρχησαν στον διαγωνισμό ΟΥΜΑ διάρκειας μιας εβδομάδας. Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησαν και οι υπόλοιποι αρματιστές από τις Ταξιαρχίες Τεθωρακισμένων σε όλα τα αντικείμενα που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων βολές αρμάτων, τακτική, συντήρηση και τεστ σωματικών ικανοτήτων.

Στο πεδίο βολής στο Πετροχώρι Ξάνθης οι Αμερικανοί της USAREUR(UnitedStates Army Europe) πήραν μόνο μια μικρή γεύση από τις μεγάλες δυνατότητες και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των «μαύρων» του Στρατού Ξηράς.

Τα πληρώματα αρμάτων του Αμερικανικού Στρατού είναι τα ίδια για χρόνια και διαθέτουν τεράστια εμπειρία και αυτοματισμούς. Οι θέσεις των πληρωμάτων στην δοκιμασία ίσως έχουν τη μικρότερη σημασία ωστόσο οι Έλληνες αρματιστές απέδειξαν ότι με αντιπάλους τους καλύτερους ίσως στον κόσμο μαζί με τους Ισραηλινούς δεν υστερούν πουθενά. Και έστειλαν το μήνυμα ότι οι τεθωρακισμένες Μονάδες είναι πανέτοιμες να ανταποκριθούν σε κάθε αποστολή τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα νησιά του Αρχιπελάγους.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι σε κάθε συμμαχικό σχολείο, σε κάθε συνεκπαίδευση, σε κάθε ευκαιρία για σύγκριση τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και από τους τρεις κλάδους αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Απέναντι σε στελέχη από ισχυρούς στρατούς τόσο του ΝΑΤΟ όσο και φιλικών χωρών τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις διαθέτουν πιο σύγχρονα μέσα κυριαρχούν και κερδίζουν σε εντυπώσεις αλλά και ουσία.

Όλες οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, ΕΤΑ, ΖΜΑΚ,ΜΥΚ,31 ΜΕΕΔ σε όποια συμμαχική δραστηριότητα λάβουν μέρος καταδεικνύουν ότι όχι άδικα κατατάσσονται στις κορυφαίες. Κοιτάζουν χωρίς φόβο στα μάτια  Αμερικανούς, Ισραηλινούς αλλά και Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Ενδεικτικό είναι ότι οι προτάσεις για κοινές ασκήσεις με τους Έλληνες SOF είναι όλο και πιο συχνές ειδικά από στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ με τους Αμερικανούς SEALS, RANGERS και DELTA να  τους επιλέγουν για συνεκπαίδευση.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στη θάλασσα με τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού να κερδίζουν κολακευτικά σχόλια όταν επιχειρούν ή συνεκπαιδεύονται σε συμμαχικά πλοία. Αν και οι μεγάλες Μονάδες του Στόλου συμπληρώνουν δεκαετίες υπηρεσίας τα στελέχη του ΠΝ κρατούν τα πλοία σε υψηλό επίπεδο. Ειδικά όμως τα Ελληνικά υποβρύχια αποτελούν φόβο και τρόμο σε κάθε τους εμφάνιση. Χαρακτηριστικά είναι όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη μεγαλύτερη ανθυποβρυχιακή άσκηση της Συμμαχίας η οποία πραγματοποιείται στη Μεσόγειο.

Στην Dynamic Manta τα υποβρύχια κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη για όλους τους συμμετέχοντες είτε με πλοία επιφανείας είτε με υποβρύχια μεταξύ των οποίων και οι γείτονες Τούρκοι. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έπειτα από τις διαδοχικές ‘’ήττες’’ οι Τούρκοι επιτελείς αναγκάστηκαν να ζητήσουν οι Μονάδες τους να μην εμπλέκονται σε σενάρια στα οποία συμμετέχουν οι ‘’σιωπηλοί κυνηγοί’’ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στον αέρα η εικόνα από όλες τις ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις στις οποίες λαμβάνει μέρος η HAF είναι ακόμη πιο ξεκάθαρη. Αρκούν τα σχόλια των κορυφαίων ιπτάμενων οι οποίοι συμμετέχουν σε TLP, BLUE FLAG και ΗΝΙΟΧΟ. Με τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ να κυριαρχούν και να κατακτούν ατομικές και ομαδικές διακρίσεις. Με τους Έλληνες ιπτάμενους να ψηφίζονται κατ´ επανάληψη ως BEST WARRIOR και τους συμμάχους να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από το επίπεδο εκπαίδευσης αλλά και το ομαδικό πνεύμα των αεροπόρων της HAF. 

Κώστας Σαρικάς

https://newpost.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια