Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τί γίνεται με τους αδιάφθορους; Αλλάζει προφίλ η ΕΛΑΣ;

Σε γενικές γραμμές η λειτουργική εικόνα της ΕΛΑΣ αυτοπροσδιορίζει την αναγκαιότητα για εκτεταμένες αλλαγές. Αλλαγές που θα κινηθούν στη βάση του
επικοδομήματος της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών που έγιναν -ασθενικά έστω αλλά έγιναν- επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσδοκία από τους νυν κρατούντες αναμφίβολα είναι στον υπερθετικό βαθμό μεγαλύτερη απ' ότι της προηγούμενης διακυβέρνησης, αφενός επειδή υπάρχει η γνώση και η τεχνογνωσία, αφετέρου καθώς θεωρητικά έχουν αμβλυνθεί οι δαιμονολογικές αμφισημίες, εμπάθειες και φυσικά οι αναχρονιστικές ιδεοληψίες.

Στην παρούσα διαπραγμάτευση, δεν θα σταθούμε στη γενική εικόνα, αλλά στην επιμέρους, καθώς στα πρώτα δείγματα γραφής που διαφαίνονται δεν μπορεί να μπει θετικό πρόσημο. Είναι γεγονός πως η αστυνομία εισέρχεται σε νέο αστερισμό και για τους στοιχειώδεις γνώστες, δεν σχετίζεται η μετάλλαξη αυτή καθεαυτή με τη μορφή της νέας διακυβέρνησης, αλλά με τη δεδομένη "απουσία" εξωυπηρεσιακών παραγόντων που είχαν παραδεδεγμένη "συνεισφορά" στην κατ' έτος διαμόρφωση του προφίλ της.

Εξαιτίας αυτής της "απουσίας" δεν είναι λίγοι όσοι παραλληλίζουν την ΕΛΑΣ με το ... Ελληνικό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε τον αποχαρακτηρισμό, απάλλαξε τον χώρο της τεράστιας επένδυσης από αγκυλώσεις και παρέδωσε παρθένο τοπίο στη Ν.Δ. για να προχωρήσει απρόσκοπτη το αναπτυξιακό σχέδιο. Κάπως έτσι συνδέεται και η αστυνομία με την αλληγορία. Το θέμα και το ζητούμενο είναι προς ποια πλευρά θα γύρει η πλάστιγγα. Στην εξυγίανση, ή στην αλλαγή χρηστών.

Για το συγκεκριμένο λόγο το πρόσημο που αναφέραμε δεν διαφαίνεται εξαρχής να διακρίνεται με θετικά συστατικά. Διαβάζοντας την έκθεση των αδιάφθορων στο Βήμα της Κυριακής, διαπιστώσαμε μία περίεργη εκρρεμότητα. Προεκτείνοντας τη μελέρτη του αναγνώσματος, "πέσαμε" σε μία άκρως περίεργη αλλά διαφωτιστική μεθόδευση.

Η εκκρεμότητα αφορά στη μη υπαγωγή ειδικού τμήματος της πυροσβεστικής στις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΛΑΣ, κάτι που έσπευσε να πράξει το λιμενικό, παρότι υπαγόμενο σε διαφορετικο υπουργείο και με άλλη κυβέρνηση. Για την πυροσβεστική υπάρχει σχετικός προ διετίας νόμος που προβλέπει την ανάπτυξη τμήματος στους αδιάφθορους, αλλά περιέργως πως, δεν υλοποιείται. Η αρχική αιτίαση ήταν τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι. Σήμερα τί;

Κι ερχόμαστε στην διαφωτιστική μεθόδευση. Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, το υπουργείο πέρασε το πολύκροτο και πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Σωστό ή όχι θα το κρίνει η σύντομη ιστορία του μέλλοντος. Δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας είναι πως στην ακροτελεύτια κατακλείδα του υπήρχαν τρεις υποσημειώσεις. Η μία αφορούσε στην αναιτιολόγητη εν κρυπτώ και παραβύστω πρόωρη λήξη της θητείας του επικεφαλής των αδιάφθορων.

Για ποιο λόγο; Προς τί η μεθόδευση; Η εν λόγω ... υποσημείωση, έγινε αντιληπτή και καταληπτή, με αποτέλεσμα να επισημανθεί ο σολοικισμός και η σκοπιμότητα, με αποτέλεσμα η ηγεσία να επικαλεστεί ως φτηνή δικαιολογία τον ... δαίμονα του τυπογραφείου. Και ο δαίμονας να υπήρχε, παρέμενε η πρόθεση και η αναπάντητη απορία, γιατί; 

Οι πληροφορίες του bloko.gr σημειώνουν πως τον Ιανουάριο στις κρίσεις θα επέλθουν σαρωτικές αλλαγές στην ΕΛΑΣ, όχι στην κατεύθυνση της ενδεδειγμένης υπηρεσιακής ανάταξης, αλλά σε πρόσωπα και αναπόφευχτα καταστάσεις. Εξ' ου και η αλληγορία με την στρατηγική επένδυση του Ελληνικού. 

Οι ζυμώσεις βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη -και για τη θέση του αρχηγού- προκειμένου τα πιόνια να τοποθετηθούν στην σκακιέρα της νέας εποχής και του new deal.

Ευχόμαστε να μην χρειαστεί να επανέλθουμε.
 

του Γιώργου Καραϊβάζ









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια