Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το παζλ των μυστικών ερευνών


Υπό αστυνομική επιτήρηση με στόχο την εξάρθρωση της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών» και τον εντοπισμό του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα βρίσκονταν οι δύο από τους τρεις συλληφθέντες για την αποθήκη με τα εκρηκτικά στο Κουκάκι. Αυτό προκύπτει από γεγονότα που τέθηκαν υπόψη της «Κ» και συνθέτουν το παζλ των μυστικών ερευνών της Αντιτρομοκρατικής μέχρι τις συλλήψεις της περασμένης Τετάρτης. 

Ο 42χρονος ακινητοποιήθηκε τη στιγμή που έμπαινε στη 10 τ.μ. υπόγεια αποθήκη της οδού Αναστασίου Ζίννη στο Κουκάκι. Δεν πραγματοποιούσε συχνές επισκέψεις στον χώρο. Αναγκάστηκε, ωστόσο, να πάει εκεί έχοντας προηγουμένως ειδοποιηθεί ότι επρόκειτο να γίνουν κάποιες επισκευές λόγω διαρροής νερού. Πήρε μαζί του ένα μεγάλο σακίδιο πλάτης και υλικά για να καθαρίσει τον χώρο. Οι αστυνομικοί γνωρίζοντας ή φοβούμενοι ότι στο εσωτερικό της αποθήκης υπήρχαν κρυμμένα πυρομαχικά και πειστήρια που ο 42χρονος θα επιχειρούσε να εξαφανίσει προχώρησαν στη σύλληψή του. 

Είχε κρύψει τα εκρηκτικά στο Κουκάκι, τον Σεπτέμβριο του 2019. Τότε νοίκιασε την αποθήκη παρουσιαζόμενος στην ιδιοκτήτρια ως εκδότης με έδρα τη Θεσσαλονίκη και δηλώνοντάς της τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς του. Το προηγούμενο κρησφύγετο πιθανολογείται ότι βρισκόταν στα Εξάρχεια και αποφάσισε να το μεταφέρει σε άλλη περιοχή θορυβημένος από τις συχνές αστυνομικές επιχειρήσεις. 

Από τις αναλύσεις κλήσεων προς κινητά και σταθερά τηλέφωνα στο διάστημα πριν από τις συλλήψεις προκύπτει ότι ο 42χρονος δεν ήταν ο μόνος που ήξερε για την κρυψώνα στο Κουκάκι. Τη γνώριζαν οι δύο συγκατηγορούμενοί του, όπως και ένα ακόμα άτομο που δεν συγκαταλέγεται στους συλληφθέντες. Εχει ποινικό παρελθόν και συσχετιστεί με τρομοκρατία.

Αστυνομικοί εντοπίζουν ομοιότητες μεταξύ της εκρηκτικής ύλης και των πυροκροτητών που κατάσχεσαν στο Κουκάκι, με τα αντίστοιχα υλικά που χρησιμοποιούσε για την κατασκευή βομβών η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών». Επικαλούνται ως παράδειγμα τον εκρηκτικό μηχανισμό που δεν πυροδοτήθηκε έξω από το υπουργείο Εργασίας τον Δεκέμβριο του 2016. Ζύγιζε 11,5 κιλά και αποτελείτο από αμμωνιοδυναμίτιδα. 

Αντίστοιχη ποσότητα της ίδιας εκρηκτικής ύλης βρέθηκε στο υπόγειο στο Κουκάκι. Στους πυροκροτητές μάλιστα υπήρχαν ήδη προσαρμοσμένα καλώδια και ακροφύσια, καθιστώντας τους έτοιμους προς χρήση. «Μέχρι το τέλος του έτους θα επιχειρούσαν βομβιστική επίθεση», λένε τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης προχωρούν μάλιστα ένα βήμα παραπέρα. Επικαλούμενοι στοιχεία από μυστικές παρακολουθήσεις πολλών μηνών αφήνουν να εννοηθεί ότι ο 42χρονος είναι ο συντάκτης της προκήρυξης για την επίθεση της ΟΛΑ στο κτίριο του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής», τον Δεκέμβριο του 2018. Την εκτίμησή τους αυτή βασίζουν σε πληροφορίες ότι λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου ανάληψης ευθύνης κατέστρεψε με οξύ και πέταξε στα σκουπίδια τον υπολογιστή που –όπως εκτιμάται– είχε χρησιμοποιήσει για τη σύνταξη της προκήρυξης. 

Προς το παρόν, πάντως, ο 42χρονος αντιμετωπίζει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για διακεκριμένη οπλοκατοχή και όχι για τρομοκρατία, ενώ δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για το ίδιο αδίκημα αντιμετωπίζουν οι δύο συγκατηγορούμενοί του, ένας άνδρας 38 ετών και μία γυναίκα 36. 

Η απαγωγή

Το 2008, ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση του Κουκακίου είχε συλληφθεί για συμμετοχή στην απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη. Για την ίδια υπόθεση είχε οδηγηθεί στη φυλακή και ο Βασίλης Παλαιοκώστας που εν συνεχεία απέδρασε και αναζητείται. Οι δύο άνδρες είχαν γνωριστεί στη φυλακή και αναπτύξει φιλικές σχέσεις. Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι ο 42χρονος συμμετείχε στην έκδοση πιθανόν όμως και στη σύνταξη της αυτοβιογραφίας του Παλαιοκώστα, η οποία κυκλοφόρησε στα τέλη του 2019. 

Κάποια ταξίδια που φέρεται να πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη μαζί με ένα ακόμα άτομο είχαν συσχετιστεί από τους ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. με συνεννοήσεις για την έκδοση της αυτοβιογραφίας.

Το βέβαιο είναι ότι συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου, όπως επίσης ότι ο εντοπισμός και η σύλληψη του Παλαιοκώστα αποτελούν προτεραιότητα για τα στελέχη της Λεωφόρου Κατεχάκη. Οχι τυχαία, λαμβανομένου υπόψη ότι αποτυπώματα του επικηρυγμένου δραπέτη είχαν βρεθεί στο δέμα-βόμβα που το 2010 εξερράγη και τραυμάτισε θανάσιμα τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργο Βασιλάκη, υπασπιστή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Παραλήπτης του δέματος ήταν ο ίδιος ο υπουργός.

Γνωστός ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 είναι και ο 38χρονος συλληφθείς, στο σπίτι του οποίου στα Πετράλωνα βρέθηκαν δύο πιστόλια. Το 2003 είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε επεισόδια στη Θεσσαλονίκη και το 2010 για ένοπλη ληστεία τράπεζας στα Ψαχνά. Στο παρελθόν φέρεται να διατηρούσε επαφές με άτομα από την 1η γενιά της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», όπως και τους δύο αντιεξουσιαστές που συνελήφθησαν τον Ιούνιο του 2019 για την ένοπλη ληστεία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη. 

Η ληστεία είχε αρχικά συσχετιστεί με την προσπάθεια χρηματοδότησης του λεγόμενου «αντάρτικου πόλεων» και συγκεκριμένα της δράσης της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών». Οι δράστες είχαν βαρύ ποινικό παρελθόν και ο ένας από αυτούς ανάμειξη σε υποθέσεις τρομοκρατίας. Συνελήφθησαν, πάντως, αμέσως μόλις έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους, καθώς όπως είχε αποκαλυφθεί βρίσκονταν δίχως να το αντιληφθούν σε αστυνομικό κλοιό. 

Πληροφορίες της «Κ», μάλιστα, αναφέρουν ότι της σύλληψής τους είχαν προηγηθεί δύο αποτυχημένες προσπάθειες να φέρουν εις πέρας το σχέδιό τους, όλες υπό τα βλέμματα των μυστικών αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής. Τελικά, πάντως, δεν προέκυψε σύνδεσή τους με τρομοκρατία όπως επιβεβαίωσε η προ ημερών απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης. 

Το παζλ των ερευνών συμπληρώνει η αποκάλυψη ότι τον Νοέμβριο του 2019 η αστυνομία είχε θέσει υπό επιτήρηση τα γραφεία αναρχικής ομάδας στα Εξάρχεια. Τη μυστική επιχείρηση είχαν αντιληφθεί τα μέλη της ομάδας και είχαν δημοσιοποιήσει το θέμα στον Τύπο.

 

Γιάννης Σουλιώτης

https://www.kathimerini.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια