Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η ΕΑΚΠ για τα προβλήματα στην κατάσβεση τής Λακωνίας και τις ελλείψεις στην πυρόσβεση


Παραθέτουμε ανακοίνωση τής Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών: Στις 22 Αυγούστου εκδηλώθηκε μεγάλη δασική πυρκαγιά στην περιοχή Λαγκαδά του Δήμου Ανατολικής  Μάνης  στη Λακωνία, σε έναν νομό που καταστρέφεται σχεδόν κάθε χρόνο από τις πυρκαγιές.

Και στην συγκεκριμένη πυρκαγιά έγιναν στάχτη αρκετές δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, κατοικίες, καλλιέργειες, μελισσοκομικές εγκαταστάσεις.

Παρά το γεγονός ότι διανύουμε ένα καλοκαίρι με σχετικά λίγες μεγάλες δασικές πυρκαγιές μέχρι τώρα κυρίως λόγω των εκτεταμένων θερινών βροχοπτώσεων στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αναδεικνύονται όλο και πιο έντονα οι μεγάλες ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα και στην Πολιτική Προστασία της πατρίδας μας, εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης που συνεχίζεται και από την σημερινή κυβέρνηση.

Οι μεγάλες διαχρονικές ελλείψεις που αναδεικνύονται και στη φετινή αντιπυρική περίοδο, σε ότι αφορά την παντελή έλλειψη προληπτικών αντιπυρικών έργων και υποδομών, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό, δεν μπόρεσαν σε καμία περίπτωση να «μπαλωθούν» ούτε από τα 3 νεοϊδρυθέντα εποχικά πυροσβεστικά κλιμάκια και τους 2 εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς που υπάρχουν στον νομό Λακωνίας, ούτε από τα περισσότερα εναέρια κατασβεστικά μέσα που χρησιμοποιούνται φέτος στην δασοπυρόσβεση της χώρας.

Για τους λόγους αυτούς δεν μπόρεσαν να αποτραπούν οι καταστροφές και στην πυρκαγιά της Ανατολικής Μάνης.

Εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν στην πυροπροστασία της χώρας, κλήθηκαν να συνδράμουν στην συγκεκριμένη πυρκαγιά, πυροσβεστικές δυνάμεις με προσωπικό και μέσα από την Ήπειρο, την Μακεδονία, την Δυτική Ελλάδα και από άλλες περιοχές.

Από την Ήπειρο κλήθηκαν αρχικά να συνδράμουν 20 πυροσβέστες με 5 οχήματα, οι οποίοι αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα που τους εμπόδισαν να κάνουν με ασφάλεια την δουλειά τους.

Συγκεκριμένα:

Μετά το πολύωρο ταξίδι για την μετακίνησή τους στην περιοχή και την άμεση εμπλοκή αρκετών συναδέλφων στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, η αρμόδια τοπική Διοίκηση τους έστειλε να ξεκουραστούν σε στρατόπεδο της περιοχής. Το αποτέλεσμα ήταν 35 με 40 πυροσβέστες να προσπαθούν να ξεκουραστούν σε έναν θάλαμο, ενώ ήρθαν αντιμέτωποι και με τις γνωστές υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής που υπάρχουν στις τουαλέτες και στα μπάνια των στρατοπέδων. Εξαιτίας αυτών των συνθηκών αρκετοί συνάδελφοι αναγκάστηκαν να πάνε σε ξενοδοχεία της περιοχής για να ξεκουραστούν, πληρώνοντας από την τσέπη τους το ανάλογο χρηματικό αντίτιμο.

Υπήρξε έλλειψη ακόμα και της στοιχειώδους οργάνωσης σε ότι αφορά την διοικητική μέριμνα στην πυρκαγιά, αφού υπήρξε πολύωρη καθυστέρηση στην χορήγηση φαγητού, αλλά και πόσιμου νερού που χορηγήθηκε σε πολύ μικρές ποσότητες κατά την πρώτη ημέρα εργασίας στην πυρκαγιά.

Οι συνάδελφοι αντικαταστάθηκαν την 5η ημέρα της παραμονής τους στην περιοχή από ισάριθμους συναδέλφους και κατά την επιστροφή τους στα σπίτια τους για να ξεκουραστούν αντιμετώπισαν τα ίδια γνωστά προβλήματα από τον συγχρωτισμό τους σε λεωφορείο της υπηρεσίας και από την επιπλέον καθυστέρηση αρκετών ωρών από την νέα βλάβη που παρουσιάστηκε για ακόμα μια φορά στη λειτουργία του κλιματιστικού του λεωφορείου.  

Συμπερασματικά, δεν εφαρμόστηκε και δεν τηρήθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των συναδέλφων μας, παρά τα συνεχή κρούσματα πυροσβεστών από διάφορες περιοχές της χώρας που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση που υπάρχει στην οργάνωση για την πυροπροστασία και την πυρασφάλεια της πατρίδας μας.

Αυτή είναι η μεταχείριση που δέχονται όλα αυτά τα χρόνια οι κατά τα άλλα δημόσιοι υπάλληλοι πυροσβέστες, από τις κυβερνήσεις, όταν προσπαθούν να σβήσουν τις πυρκαγιές και να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών και το φυσικό περιβάλλον. Μετακινήσεις για κατάσβεση πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, περισσότερες από 30 και 40 ώρες συνεχή εργασία στις πυρκαγιές και «ξεκούραση» στοιβαγμένοι σε στρατόπεδα αντί σε κατάλληλα καταλύματα για να μπορέσουν να αναπληρώσουν τις δυνάμεις τους.

Καμία αναφορά για όλα αυτά τα προβλήματα, δεν έγινε από το συμβιβασμένο προεδρείο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας ( Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ).

Αρκετά από τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα των συναδέλφων μας και κυρίως οι αιτίες που τα προκαλούν, όπως αναδεικνύονται στη σημερινή ανακοίνωσή μας, δεν αναφέρονται και δεν καταγγέλλονται ούτε στην πρόσφατη ανακοίνωση (28 Αυγούστου) του προεδρείου του σωματείου μας, της Ε.Υ.Π.Σ.Π. Ηπείρου.

Δεν γίνεται απολύτως καμία αναφορά:

Για την συνεχή υποβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας, που ευθύνονται για τις μεγάλες καταστροφές που έχουμε σε δασικό πλούτο και στην φετινή αντιπυρική περίοδο.

Για το πρόβλημα της «ξεκούρασης» των πυροσβεστών στα στρατόπεδα. Δεν είναι μόνο ο συγχρωτισμός πολλών ατόμων και οι χώροι υγιεινής όπως αναφέρει το προεδρείο, αλλά το πρόβλημα είναι ότι για πολλοστή φορά στέλνονται πυροσβέστες να ξεκουραστούν σε τέτοιου είδους χώρους και εγκαταστάσεις.

Το έχουν δει αυτό σε άλλους δημόσιους υπάλληλους, όταν εργάζονται εκτός έδρας, να «ξεκουράζονται» σε στρατόπεδα ή αντιθέτως όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι συμπεριλαμβανομένων και των υπολοίπων σωμάτων ασφάλειας ΕΛ.ΑΣ και Λιμενικό, ξεκουράζονται σε αξιοπρεπή καταλύματα με ανθρώπινες συνθήκες;

Αυτές είναι οι ευθύνες του κράτους, των κυβερνήσεων που το διοικούν, δεν είναι ευθύνες των εκάστοτε περιφερειακών αλλά και άλλων Διοικήσεων όπως επικαλείται το προεδρείο του σωματείου μας. Αυτές τις ευθύνες θέλει να αποκρύψει το προεδρείο για να «βγάλει λάδι» και να αθωώσει την κυβέρνηση και την Πολιτική Ηγεσία.

Επίσης, κουβέντα δεν γίνεται από το προεδρείο, παρά το γεγονός ότι έχει ενημερωθεί αναλυτικά από συναδέλφους:

Για την έλλειψη πλήρους και επαρκούς διοικητικής μέριμνας στην πυρκαγιά, με την πολύωρη καθυστέρηση στην χορήγηση φαγητού, αλλά και τις μικρές ποσότητες πόσιμου νερού που χορηγήθηκαν.

Την επιπλέον ταλαιπωρία των συναδέλφων μας με την καθυστέρηση κατά την επιστροφή τους από την πυρκαγιά, εξαιτίας της νέας βλάβης στη λειτουργία του κλιματιστικού στο λεωφορείο της υπηρεσίας μας.

Σε ότι αφορά τα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις ασφαλείας που συνιστώνται για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, μπορεί να είναι δύσκολο να τηρηθούν κατά τη διάρκεια κατάσβεσης των πυρκαγιών και της εξέλιξης των επιχειρησιακών συμβάντων, όπως επικαλείται το προεδρείο του σωματείου μας σε πρόσφατη ανάρτησή του, αλλά όμως μπορούν και πρέπει να τηρούνται στο έπακρο μέσα στους χώρους ξεκούρασης των πυροσβεστών (όταν βέβαια αυτοί υπάρχουν και επαρκούν), καθώς και στα λεωφορεία της επιστροφής από τα επιχειρησιακά συμβάντα.

Οι συνάδελφοι στην Ήπειρο μέσα από την πείρα που έχουν αποκτήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα προβλήματα μας, τα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, δεν είναι δυνατόν να λυθούν:

Με το να επιδοκιμάζουμε ενέργειες της Φυσικής Ηγεσίας.

Με τις συναντήσεις με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Με «μηνύματα συμπαράστασης», για «καλή δύναμη», μέσω Facebook προς τους συναδέλφους που δίνουν την μάχη στις πυρκαγιές, προς χάριν της προβολής σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. 

Η βελτίωση των συνθηκών στην εργασία μας, η πρόληψη για την προστασία της υγείας μας, η αναβάθμιση της υπηρεσίας μας, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ, δεν γίνονται με εκκλήσεις προς αρμόδιους, που είναι οι ίδιοι που ευθύνονται σε πολλές περιπτώσεις για την ύπαρξη ή για την διατήρηση αυτών των προβλημάτων και των καταστάσεων.

Η πράξη έχει αποδείξει ότι μόνο με συνεχή αγώνα λύνονται τα προβλήματα, το προεδρείο του σωματείου μας όμως έχει απορρίψει κατηγορηματικά τις προτάσεις της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών για συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τις αποφεύγει «σαν τον διάολο το λιβάνι», προκειμένου να διευκολύνει την κυβέρνηση στο έργο της να συνεχίσει να υποβαθμίζει την υπηρεσία μας και να καταργεί τα δικαιώματά μας για να εξοικονομεί με αυτόν τον τρόπο και από τις πλάτες μας, τα κονδύλια που απαιτούνται για να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, δηλαδή όλοι αυτοί που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους και το λαό.

Όλοι εμείς που συσπειρωνόμαστε με την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε στο σύνολό τους, τα πραγματικά προβλήματα στην πυροπροστασία, στην πυρασφάλεια της χώρας και στις εργασιακές σχέσεις των πυροσβεστών, που διατηρούνται και διευρύνονται. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα, με προτεραιότητα την άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας με προσωπικό, εξοπλισμό, μέσα και υποδομές.

Η πρώτιστη ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς, είναι να συνειδητοποιήσει ότι όσο δεν αντιδράμε και δεν αγωνιζόμαστε για να αναβαθμίσουμε την υπηρεσία μας και για να  βελτιώσουμε τις συνθήκες που δουλεύουμε, η κατάσταση θα χειροτερεύει συνεχώς, με τραγικές συνέπειες για τους πυροσβέστες, για το λαό, για τις υποδομές της πατρίδας μας, για το φυσικό περιβάλλον, όπως έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν.


ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια