Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πού βρισκόταν η Αθήνα πριν από 600 εκατομμύρια χρόνια;

Πού βρισκόταν η Αθήνα πριν από 600 εκατομμύρια χρόνια;

Ο παλαιοντολόγος Ιαν Γουέμπστερ δημιούργησε έναν διαδραστικό χάρτη που επιτρέπει στους ανθρώπους να δουν πόσο πολύ έχουν μετακινηθεί οι χώρες και οι πόλεις τους τα τελευταία 750 εκατομμύρια χρόνια.

Ο διαδικτυακός χάρτης διαθέτει παράλληλα μία σειρά εργαλείων που διευκολύνουν την ανακάλυψη περισσότερων πληροφοριών για τη Γη, όπως που εμφανίστηκαν τα πρώτα ερπετά ή πότε άνθισε το πρώτο λουλούδι.

«Ο χάρτης δείχνει ότι το περιβάλλον μας είναι δυναμικό και μπορεί να αλλάξει», δήλωσε ο Γουέμπστερ στο CNN.

«Η ιστορία της Γης είναι μεγαλύτερη από ότι μπορούμε να φανταστούμε και η τρέχουσα διάταξη των τεκτονικών πλακών και των ηπείρων είναι ένα “ατύχημα” του χρόνου. Τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά στο μέλλον και η Γη μπορεί να μας ξεπεράσει όλους», πρόσθεσε.

Ο 30χρονος παλαιοντολόγος δημιούργησε μία διαδικτυακή εφαρμογή, στην οποία ο χάρτης «συνδυάστηκε» με αυτόν του παλαιογεωγράφου Κρίστοφερ Σκοτέζε, ο οποίος απεικονίζει γεωλογικά μοντέλα. Ο χάρτης του Σκοτέζε περιγράφει την ανάπτυξη των τεκτονικών πλακών έως τα τελευταία 750 εκατομμύρια χρόνια.

Η εφαρμογή Ancient Earth Globe χρησιμοποιεί επίσης το GPlates, ένα λογισμικό που χρησιμοποιείται κυρίως από γεωλόγους και απεικονίζει τις ανακατασκευές των τεκτονικών πλακών και άλλα  δεδομένα που σχετίζονται με τη «δραστηριότητά» τους στη διάρκεια των χρόνων.

Παράλληλα, η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να εισάγουν την τοποθεσία τους και στη συνέχεια να αναζητήσουν που βρίσκονταν η πόλη τους πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Μπορείτε να αναζητήσετε την τοποθεσία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου και άλλων μεγάλων ελληνικών πόλεων εκατομμύρια χρόνια πριν.

Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να εισάγουν την τοποθεσία τους και στη συνέχεια να αναζητήσουν που βρίσκονταν η πόλη τους πριν από εκατομμύρια χρόνια.

«Το λογισμικό εντοπίζει την τοποθεσία του χρήστη και στη συνέχεια χρησιμοποιεί τα μοντέλα του Σκοτέζε για να αποκαλύψει πόσο “μετακινήθηκε” η πόλη του κατά το πέρασμα του χρόνου», αναφέρει ο Γουέμπστερ.

Ο χάρτης απεικονίζει πολύπλοκα και ενδιαφέροντα επιστημονικά δεδομένα με διαδραστικό και εύχρηστο τρόπο, ώστε δάσκαλοι, επιστήμονες και οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφέρεται για την ιστορία και την επιστήμη της Γης να μπορεί να ανατρέξει σε αυτά.


travelestate

 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια