Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Και με το Στόλο τι θα γίνει τελικά; Η “ενίσχυση σε βάθος 5ετίας” απειλεί τη ναυτική μας κυριαρχία


Το ενδιαφέρον για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τα εξοπλιστικά, επικεντρώθηκε όπως ήταν φυσικό στη “θετική είδηση” της προμήθειας των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει και δεν έχει απαντηθεί, είναι τι θα γίνει με τον Στόλο. Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε χρονικά την ενίσχυση του με νέα πλοία από 5 έως 7 χρόνια!

Για όσους γνωρίζουν την κατάσταση στο Στόλο αυτό το χρονικό διάστημα μοιάζει με …αιώνα. Έχουμε πολύ πριν γίνουν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού γράψει ότι το μεγάλο πρόβλημα των ΕΔ εδώ και χρόνια είναι η ενίσχυση του Στόλου ,ο οποίος έχει για πολλά χρόνια εγκαταλειφθεί. Υπήρχαν βάσιμες ελπίδες ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους που έχουν ξεκινήσει από το 2009 θα είχαν αίσιο τέλος. Και πάλι η ναυπήγηση φρεγατών Belharra θα διαρκούσε τουλάχιστον 5 χρόνια. Όμως θα μπορούσε πιο εύκολα να συνδυαστεί με την ενοικίαση δύο τουλάχιστον φρεγατών Fremm. Αυτή η λύση θα γίνει τώρα πιο δύσκολη ,όχι επειδή δεν θέλουν οι Γάλλοι, αλλά επειδή είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν προσκόμματα από άλλους υποψήφιους προμηθευτές.

Υπάρχει επίσης μία πρόταση για πώληση σε χαμηλή τιμή δύο φρεγατών από την Ολλανδία. Εξετάζεται κι αυτή η περίπτωση.

Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν μάθαμε απολύτως τίποτα ,ούτε από τα πρόσφατα γεγονότα στην ανατολική Μεσόγειο. Η σημασία ενός δυνατού Πολεμικού Ναυτικού ήταν πάντα αυτονόητη στην Ελλάδα, που είχε τη ναυτική κυριαρχία. Το κακό είναι ότι φαίνεται ότι θεωρήσαμε ότι το ναυτικό μας πλεονέκτημα δεν θα μπορούσε ποτέ να αμφισβητηθεί. Η Τουρκία φρόντισε να μας υπενθυμίσει ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο.

Τουλάχιστον ελπίζουμε να επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις του Αντιναύαρχου ε.α Διονύση Χατζιδάκη όπως τις εξέφρασε στη συνέντευξη του στο  Militaire.gr. Ο κ.Χατζιδάκης είχε προβλέψει ότι το ΠΝ θα μπορέσει να προμηθευτεί το επόμενο τρίμηνο τις απαιτούμενες σύγχρονες τορπίλες για τα υποβρύχια 214.

 









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια