Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το κτίριο της 5ης Μεραρχίας μετά την επέμβαση της αστυνομίας (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για το πρώην κτίριο της 5ης μεραρχίας στα Χανιά. Ακόμα και εκείνοι που δεν το ήξεραν, το έμαθαν. Όλοι λοιπόν συζητούν για αυτό, λίγοι όμως ξέρουν
πως είναι μέσα, εκτός φυσικά από όσους συμμετείχαν η βρίσκονταν κοντά στα άτομα που επί 16 χρόνια είχαν κάνει κατάληψη στο κτίριο.
Πως είναι όμως σήμερα το παλιό διοικητήριο;
To zarpanews.gr και η Ευτυχία Πενταράκη σας παρουσιάζουν αποκλειστικά φωτογραφίες και πλάνα από το τριώροφο κτίριο όπως είναι σήμερα.
Η πρώτη αίσθηση είναι η εικόνα και η ατμόσφαιρα εγκατάλειψης, παρά τις προσπάθειες που φαίνεται πως έγιναν στο παρελθόν προκειμένου αυτό να γίνει κατοικήσιμο. Ο χρόνος έχει αφήσει έντονα τα σημάδια του τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά του κτιρίου. Η τοιχοποιία παρουσιάζει σημαντικές φθορές όπως και τα ταβάνια, τα δοκάρια έχουν διαβρωθεί, ενώ σε πολλά σημεία είναι εμφανή και τα σίδερα, σε τοιχοποιία και κολώνες.
Στο υπόγειο του κτιρίου η εικόνα εγκατάλειψης είναι ακόμα πιο έντονη, ενώ υπάρχει και μία αρκετά μεγάλη τρύπα στο ταβάνι – πάτωμα του ισογείου.
Υγρασία, φθορές και διάβρωση από τη μία, νάϋλον, πρόχειρα σοβατίσματα και βάψιμο σε χαρούμενα χρώματα των τοίχων που με το χρόνο έχουν ξεθωριάσει, από την άλλη…
Καλώδια και πρίζες παντού σε τοίχους και ταβάνια, ένα θερμαντικό σώμα σε μία γωνία. Στο αίθριο που φαίνεται στο βίντεο του zarpanews.gr τα σεντόνια που κρέμονται ακόμα στα σχοινιά, μαρτυρούν πως οι χρήστες του κτιρίου έφυγαν βιαστικά.
Παρά την εικόνα εγκατάλειψης, οι άνθρωποι που έμεναν στο πρώην κτίριο της 5ης Μεραρχίας αναμφισβήτητα απολάμβαναν την μοναδική θέα από το λόφο Καστέλι, όπως φαίνεται από τις ξαπλώστρες, τα καθίσματα και ένα στρώμα που βρίσκονται ακόμα σε ένα μπαλκόνι.
Πολύ μελάνι έχει χυθεί για την χρήση του κτιρίου και πολύ θα χυθεί ακόμα, ενώ σχετικοί και άσχετοι προχωρούν σε δηλώσεις για το θέμα. Άλλοι τις θέτουν διπλωματικά γιατί θέλουν να κρατήσουν τις ισορροπίες ώστε να μην βρεθούν εκτεθειμένοι όποια και αν είναι η εξέλιξη, και άλλοι υποστηρίζουν με φανατισμό τη θέση τους σε όποια πλευρά της διαμάχης και αν ανήκουν. Ο χρόνος θα δείξει τι μέλλει γενέσθαι, το σίγουρο πάντως είναι πως το κτίριο στον λόφο Καστέλι δεν μπορεί να μείνει άλλο σε αυτήν την κατάσταση…









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια