Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Άσκηση επί χάρτου «ΑΓΝΟΔΙΚΗ 2020»

Σε καραντίνα 14 ημερών η Μόρια μετά το 1ο κρούσμα κορονοϊού: Ο 40χρονος...  | Ειδήσεις & νέα από την Ελλάδα Ειδήσεις

Η Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο διοργανώνει στις 28-30 Σεπτεμβρίου 2020, την άσκηση επί χάρτου «ΑΓΝΟΔΙΚΗ 2020», στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν και δύο μικρής κλίμακας ασκήσεις πεδίου σε δομή της Αττικής. Εξαιτίας της πανδημίας η άσκηση ΑΓΝΟΔΙΚΗ 2020 δεν θα πραγματοποιηθεί με τον παραδοσιακό τρόπο ασκήσεων επί χάρτου για την αποφυγή συγχρωτισμού, αλλά όλοι οι συμμετέχοντες θα βρίσκονται στις θέσεις εργασίας τους.

Σκοπός της άσκησης είναι η ενεργοποίηση του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΓΝΟΔΙΚΗ» της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και μέσω αυτού, η λειτουργία των δομών, και η συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το βασικό σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει πολλαπλά σενάρια μαζικών ροών, εξεγέρσεων, πανδημίας και πυρκαγιάς. Για την ανάπτυξη του σεναρίου, η Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο προχώρησε σε ολοκληρωμένη μελέτη εκτίμησης κινδύνου για όλες τις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η άσκηση θα χρησιμοποιήσει σύγχρονα εργαλεία τεχνολογίας για την αποστολή των μηνυμάτων, ενώ πρόκληση αποτελεί το γεγονός ότι θα συμμετέχουν ταυτόχρονα όλες οι δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας και οι Διεθνείς Οργανισμοί. Σημειώνεται ότι η άσκηση «ΑΓΝΟΔΙΚΗ 2020», είναι η πρώτη ιστορικά άσκηση με θέμα τους χώρους διαμονής προσφύγων και μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην άσκηση «ΑΓΝΟΔΙΚΗ 2020» εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν πάνω από 400 στελέχη και ειδικότερα οι Διοικήσεις και τα επιτελεία των 32 Δομών Προσωρινής Υποδοχής Πολιτών Τρίτων Χωρών ή Ανιθαγενών που έχουν αιτηθεί Διεθνή Προστασία, η Κεντρική Υπηρεσία της ΥΠΥΤ με τις δομές συντονισμού της, καθώς και το σύνολο των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών που συμμετέχουν στην καθημερινή λειτουργία των δομών τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Συγκεκριμένα θα συμμετάσχουν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασύλου (EASO), o Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UN HCR), το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (DRC) και η γερμανική ομοσπονδία Σαμαρειτών Arbeiter-Samariter-Bund (ASB).

Στην άσκηση «ΑΓΝΟΔΙΚΗ 2020» θα συμμετάσχουν μέσω την Εθνικών τους Κέντρων Επιχειρήσεων το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Διοίκησης και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Το σχεδιασμό και τη διοίκηση της άσκησης έχει 30μελής ομάδα, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. Μάνου Λογοθέτη. Στην Ομάδα Σχεδιασμού και Διοίκησης μετέχουν στελέχη της ΥΠΥΤ, EASO,IOM, UNHCR, DRC, ASB, ΓΕΕΘΑ, ΠΣ, ΓΓΠΠ, ΕΟΔΥ,

Σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής αιτούντων άσυλο, κ. Μάνος Λογοθέτης, τόνισε τα ακόλουθα:

«η άσκηση «ΑΓΝΟΔΙΚΗ 2020» αναδεικνύει με ιδιαίτερη έμφαση την πολιτική βούληση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την πλήρη αναδιοργάνωση του Εθνικού Μηχανισμού Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο. Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού, στον οποίο εντάσσονται το πρόγραμμα εξόδου των αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές, η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, η βελτίωση της λειτουργίας των δομών υπό τον έλεγχο όμως πια του κράτους, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των επωφελούμενων. Η άσκηση «ΑΓΝΟΔΙΚΗ 2020» αποτελεί για την Γενική Γραμματεία Υποδοχής που έχει και την ευθύνη της διοργάνωσης, μια πρόσκληση και ταυτόχρονα ένα μήνυμα προς όλους τους εταίρους μας στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, ότι έχοντας πλέον ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης κρίσεων για τις δομές προσφύγων θέτουμε επιτέλους διαδικασίες λειτουργίας και συντονισμού σε κρίσιμες καταστάσεις -όπως πράξαμε με τον COVID 19- στο οποίο καλούνται να συμμετάσχουν όλοι και με συγκεκριμένους κανόνες. Με την έγκαιρη ενεργοποίησή του σχεδίου στις 23/3/2020 καταφέραμε σήμερα να έχουμε ένα ποσοστό θετικών κρουσμάτων μόλις στο 0.3% επί του γενικού πληθυσμού που διαμένει στις 32 δομές και καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής».

 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια