Τιμολόγιο (από 100-600 ευρώ) και όχι ποινολόγιο, πλεον, για τα πταίσματαΜια ευρεία σειρά ποινικών αδικημάτων που τιμωρούνταν μέχρι προτινος με ποινές και διαξάγονταν δίκες επι δικών για να αποφανθεί για αυτά η Ελληνική Δικαιοσύνη, ανήκουν πλεον στην κατηγορία των διοικητικών παραβάσεων.Ετσι με διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το βράδυ της Δευτέρας, πλεον μία παράνομη πράξη που διωκόταν μέχρι πρότινος σε βαθμό πταίσματος, θα τιμωρείται (ή θα τιμολογείται να προτιμάται) από 100 έως 600 ευρώ θα… τιμολογείται.

Ετσι, τα πταίσματα που έχουν καταργηθεί εδώ και περίπου ένα χρόνο «επιστρέφουν» αυτή τη φορά όχι ως ποινικό αδίκημα, αλλά ως διοικητικό πρόστιμο, κλείνοντας ουσιαστικά ένα κενό νόμου που ειχε προκληθεί από την καταργησή τους με τον Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε τον Ιούνιο και τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2019 επι υπουργίας Μιχ. Καλογήρου.

Σωστή κατεύθυνση

Η κατάργηση των πταισμάτων είχε αποφασιστεί για να ελαφρυνθεί ο όγκος των υποθέσεων στα ελληνικά δικαστήρια και αποτελούσε πάγιο αίτημα του νομικού κόσμου (το είχε ζητήσει με πολλές ανακοινώσεις και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας) προκειμένου να μη διεξάγονται δίκες για ήσσονος σημασίας υποθέσεις.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας έκανε πράξη αυτό το αίτημα, καταργώντας τα πταίσματα και αναφέροντας πως θα τιμωρούνται ως διοικητικές παραβάσεις, κάτι που όμως δεν είχε ρυθμιστεί μέχρι σήμερα. Αποτέλεσμα ήταν όλες οι μέχρι πρότινος παράνομες συμπεριφορές ελαφράς μορφής (π.χ ηχορύπανση ή παραβάσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος) να μένουν ατιμώρητες και μάλιστα δεν υπήρχε καμία δυνατότητα για τις διωκτικές αρχές να επέμβουν καν. Οπως εξηγούν νομικοί, σε κάποιες περιπτώσεις η έλλειψη ποινής έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα: π.χ. όταν υπάρχουν περισσότερα τραπέζια από το επιτρεπόμενο σε ένα κατάστημα εστίασης, οι ελεγκτικές αρχές δεν μπορούν να επιβάλουν πρόστιμα!

Παραδείγματα

Στα πταίσματα που καταργήθηκαν από τον Ποινικό Κώδικα και σήμερα μένουν ατιμώρητα περιλαμβάνεται μία τεράστια γκάμα αδικημάτων, από την προσβολή σημαίας ξένης χώρας και την παραβίαση της μυστικότητας της ψηφοφορίας στις εκλογές έως την ελαφρά σωματική βλάβη και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων από αμέλεια.

Για όλα αυτά σήμερα η Αστυνομία δεν έχει τη δυνατότητα να επέμβει καν, ενώ πλέον -εφόσον η διάταξη ψηφιστεί- θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο 100-600 ευρώ. Μάλιστα η διάταξη ορίζει πως «πριν επιβληθεί το πρόστιμο καλείται το πρόσωπο στο οποίο αποδίδεται η τέλεση της παράβασης για να εκφέρει τις απόψεις του», με την απόφαση να λαμβάνεται από τον προϊστάμενο της διωκτικής αρχής και όχι από δικαστικό.

Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρουν πως η διάταξη αυτή θα είναι «μεταβατική», αφού εδώ και λίγους μήνες έχει συσταθεί επιστημονική επιτροπή με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα για να αποφασίσει πώς θα ρυθμιστεί οριστικά το θέμα.