Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Φωτογραφίες ντοκουμέντο: Κελιά πολυτελείας στις ελληνικές φυλακές

Χιλιάδες έρευνες στις ελληνικές φυλακές. Κελιά VIP, ναρκωτικά, όπλα, σιδερογροθιές, μαχαίρια, ρούτερ για… Ιντερνετ και μηχανήματα για… τατουάζ! Εδώ και έναν χρόνο οι έφοδοι των αστυνομικών σε κελιά σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας έχουν φέρει απτά αποτελέσματα και φαίνεται πως έχουν βάλει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη παραβατικότητα και ανομία που επικρατούσε σε τεράστιο βαθμό τα τελευταία συναπτά έτη.

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής παρουσιάζει σήμερα αδημοσίευτες φωτογραφίες- ντοκουμέντο από τα ευρήματα των αστυνομικών μέσα στις φυλακές, αλλά και από τα κελιά κρατουμένων, τα οποία θύμιζαν κανονικά… σπίτια!

  

Ολα αυτά την ώρα που έχει μπει ένα τέλος στις ανεξέλεγκτες μεταγωγές κρατουμένων στα ψυχιατρεία των φυλακών, όπου διαπιστώθηκε πως τα τελευταία χρόνια αρκετοί βαρυποινίτες είχαν βρει την… άνεσή τους! Το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, θα δημιουργηθεί και «ομάδα κατά της διαφθοράς στα σωφρονιστικά καταστήματα της Ελλάδας», με την ψήφιση νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είναι στη διάθεση της εφημερίδας από τις 28 Φεβρουαρίου του 2020, έως και την τελευταία μέρα του Ιουλίου έγιναν συνολικά 3.942 έρευνες στις φυλακές όλης της χώρας, με τους αστυνομικούς να εντοπίζουν… λαβράκια. Το σοβαρότερο πρόβλημα, όπως επισημαίνουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, μέσα στις φυλακές είναι τα ναρκωτικά, τα οποία περνούν από τους ελέγχους, αλλά και οι ομάδες- και υποομάδες- που έχουν σχηματίσει κρατούμενοι για να ζουν με… πολυτέλεια. Το τελευταίο εξάμηνο, βάσει των επίσημων στοιχείων, έχουν εντοπιστεί συνολικά 60 γραμμάρια ηρωίνης, 1.197,62 γραμμάρια κάνναβης και 619 ναρκωτικά και ψυχιατρικά χάπια!

 

Επιπροσθέτως, βρέθηκαν από τους έμπειρους αστυνομικούς 241 -αυτοσχέδια και μη- μαχαίρια και 203 σιδηρολοστοί, σουβλιά, σιδερογροθιές και λίμες. Οι αστυνομικοί εντόπισαν, ακόμη, 562 κινητά τηλέφωνα, 1.310 ευρώ, 200 leke Αλβανίας, 18 μηχανήματα τατουάζ, 1.004 φορτιστές, ακουστικά, μπαταρίες κινητών, handsfree, ρούτερ, USB και bluetooth!

Εκτός των ηλεκτρικών συσκευών, βρέθηκαν 1.061 λίτρα αλκοολούχων ποτών και 728 απαγορευμένα πράγματα, όπως τράπουλες, ζάρια, κοντάρια βίδες, ηχεία, σφεντόνες, ψαλίδια, νυχοκόπτες, κατσαβίδια, καθρεφτάκια παρακολούθησης, τηλεοράσεις, γκλοπ, κλειδιά Allen και ρόπαλα!

 Μεταγωγή σε ψυχιατρεία

Στις φυλακές αλλάζει πλέον και ο τρόπος μεταγωγής κρατουμένων σε ψυχιατρικά τμήματα. Κατά το παρελθόν αρκετοί βαρυποινίτες, κυρίως στον Κορυδαλλό, είχαν μετατρέψει το ψυχιατρείο σε… ορμητήριο για ενδεχόμενες παράνομες δραστηριότητες. Πλέον αυτό σταματάει, καθώς οι μεταγωγές θα γίνονται μόνο με υπογραφή διευθυντή ψυχιατρικής κλινικής, εφόσον αυτό κρίνεται πραγματικά απαραίτητο, και όχι με υπογραφή οποιουδήποτε γιατρού. Οι Αρχές είχαν εντοπίσει ακόμη και άτομο με βεβαίωση από… ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος ζητούσε μεταγωγή κρατουμένου σε ψυχιατρείου, με διάγνωση «αυτοκτονικού ιδεασμού και διπολικά σύνδρομα». Οι ίδιες πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως οι διαγνώσεις γίνονταν ακόμη και… τηλεφωνικά!

Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώθηκε πως υπήρχαν 70 κρατούμενοι οι οποίοι είχαν μεταφερθεί στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού χωρίς να έχουν… ψυχιατρικά προβλήματα. Ολοι, φυσικά, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, πήραν εξιτήριο και μεταφέρθηκαν σε άλλες φυλακές. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, κάθε χρόνο μέσα στις φυλακές πραγματοποιούνταν γύρω στις 1.000 (!) μεταγωγές κρατουμένων στο ψυχιατρείο του μεγαλύτερου σωφρονιστικού ιδρύματος της χώρας με… περίεργες βεβαιώσεις από αρκετούς γιατρούς!

«Στο παρελθόν δεν γίνονταν έλεγχοι!»

Στα ανοιχτά θέματα που βρήκε πέρσι με την ανάληψη των καθηκόντων της αναφέρθηκε με δηλώσεις της στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Σοφία Νικολάου. «Σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, είναι πολλά εκείνα τα οποία μοχθήσαμε να φέρουμε σε μια κανονικότητα στις φυλακές της χώρας μας.

Αν κάτι μας είχε εκπλήξει δυσάρεστα τις πρώτες μέρες ήταν όχι απλώς η έλλειψη και η παντελής απουσία ελέγχων, αλλά και η ίδια η ανυπαρξία έστω ενός στοιχειώδους ελεγκτικού μηχανισμού. Από τις πρώτες μας ενέργειες ήταν να δημιουργήσουμε, ουσιαστικά από το μηδέν, ένα αρραγές και ισχυρό σύστημα ελέγχων, το οποίο θα ανακάλυπτε εν τη γενέσει της την παραβατική συμπεριφορά εντός των Καταστημάτων Κράτησης, με όποιον τρόπο κι αν αυτή εμφανιζόταν, και θα τιμωρούσε παραδειγματικά όσους δεν συμμορφώνονταν με τους κανόνες των φυλακών», δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η κ. Νικολάου.

«Αυτό και πράξαμε. Οι έλεγχοι τον τελευταίο χρόνο έχουν ήδη ξεπεράσει σε απόλυτους αριθμούς τους ελέγχους της προηγούμενης τετραετίας. Δεν θα σταματήσουμε, όμως, μέχρι να γίνει σαφές και απόλυτα κατανοητό προς πάσα κατεύθυνση ότι κανένα παράνομο αντικείμενο δεν έχει θέση στις φυλακές», πρόσθεσε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις της η κ. Νικολάου, προαναγγέλλοντας νέες αλλαγές το προσεχές διάστημα.

Μίλτος Σακελλάρης




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια