Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Λιμενικοί: Μεταθέσεις – υποστελέχωση – «εγκλωβισμένοι» σε νησιά και πλωτά


ο alt.gr έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστολών διαμαρτυρίας για τις μεταθέσεις κι από Ενώσεις Προσωπικού Λιμενικού Σώματος. Όλες κάνουν λόγω για διακρίσεις στις μεταθέσεις, για «εγκλωβισμένους» λιμενικούς στα ακριτικά νησιά και τα πλωτά, για χρόνια και κυρίως για υποστελέχωση των ακριτικών υπηρεσιών. Στο ίδιο πνεύμα είναι και η πρόσφατη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ). Η αγανάκτηση που νιώθουν οι λιμενικοί είναι γνωστή.

Τα συνδικαλιστικά όργανα των λιμενικών εκφράζουν με ήπιο, γενικά, τρόπο ένα πρόβλημα διαχρονικό της Υπηρεσίας. Αυτό είναι οι εκατοντάδες «εγκλωβισμένοι» στις ακριτικές υπηρεσίες που μάταια περιμένουν για χρόνια τη μετάθεσή τους στον τόπο που έχουν επιλέξει. Στα πλωτά μέσα και στο Αιγαίο το πρόβλημα είναι ακόμη εντονότερο.

Πόρος - Περιπολία Λιμενικών - Έκτακτα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας - Αύγουστος 2020
Πόρος – Περιπολία Λιμενικών – Έκτακτα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας – Αύγουστος 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Τα ρουσφέτια και η σύνθεση των συμβουλίων μεταθέσεων δεν είναι η αιτία του προβλήματος. Το «ανοίγουν» έμμεσα ή ευθέως οι Ενώσεις κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Αυτά προφανώς και υπάρχουν. Ωστόσο είναι η «κορυφή του παγόβουνου».

Η στρατιωτικοποίηση του σώματος

Η αιτία πρέπει να αναζητηθεί, πρώτα και κύρια, στη στρατιωτικοποίηση του σώματος. Το γεγονός ότι το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος για θέματα καθαρά του κοινού ποινικού δικαίου ελέγχεται από το Ναυτοδικείο και όχι από τα πολιτικά δικαστήρια. Γεγονός που δεν ισχύει για την Αστυνομία και την Πυροσβεστική (νόμος 1481 του 1984). Πάγιο αίτημα η απεμπλοκή από τον Σ.Π.Κ. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην αντιμετωπίζονται οι λιμενικοί ως εργαζόμενοι με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματά τους, για τη διεκδίκησή τους και την αυθαιρεσία των ανωτέρων.

Γυναίκα Λιμενικός
Φώτο Αρχείου / Ένστολη διαμαρτυρία λιμενικών στο Σύνταγμα το 2010 για το ασφαλιστικό / Πηγή: Eurokinissi

Η μη εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) για τις μεταθέσεις

Επίσης βασική αιτία παραμένει η μη εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) για τις μεταθέσεις. Με πολύ μεγάλο κόπο και αγώνες από συστάσεως του πρώτου Σωματείου του προσωπικού Λ.Σ. έγινε κατορθωτό να εκδοθεί ένα Π.Δ. για τις μεταθέσεις. Στη συνέχεια η πολιτική ηγεσία, ανάλογα των ορέξεών της το τροποποιούσε κάθε φορά για να εξυπηρετήσει δικά της συμφέροντα και αδυναμίες. Μέχρι και σήμερα αυτό το θέμα δεν έχει επιλυθεί. Ακόμη εκκρεμεί η έκδοση Π.Δ. για τις μεταθέσεις, με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και εφαρμόζεται το αναχρονιστικό Π.Δ. 33/2009. Αυτό μάλιστα, καταστρατηγημένο ως προς τα χρονοδιαγράμματα και τον ορισμό των κενών οργανικών θέσεων.

Δυνάμεις καταστολής του Λιμενικού Σώματος παραπεταγμένες ενάντια σε ναυτεργάτες το 2013
Φώτο Αρχείου / Δυνάμεις καταστολής του Λιμενικού Σώματος παραπεταγμένες ενάντια σε ναυτεργάτες το 2013 / Πηγή: Eurokinissi

Τα καθήκοντα του προσωπικού του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ

Και τέλος σημαντικό πρόβλημα παραμένει η αποστολή, τα καθήκοντα του προσωπικού του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Το προσωπικό του Λ.Σ–ΕΛ.ΑΚΤ έχει ως καθήκον να ασχολείται από την τήρηση και εφαρμογή απλών Κανονισμών Λιμένα (αστυνομικών διατάξεων), νόμων σχεδίων και κανονισμών που αφορούν την Κρατική ασφάλεια, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, του θαλασσίου περιβάλλοντος, την διοίκηση και εκπαίδευση της Εμπορικής Ναυτιλίας, τον έλεγχο των εργατικών και ναυτεργατικών διατάξεων μέχρι την τήρηση και εφαρμογή διεθνών συμβάσεων. Τώρα φορτώνονται και οι έλεγχοι για τον περιορισμό της πανδημίας. Ενώ δεν πρέπει να ξεχάσουμε και το νέο νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που δίνει νέα καθήκοντα κατασταλτικού μηχανισμού στο Λιμενικό Σώμα.

Έλεγχοι από λιμενικούς στο Λιμάνι της Πάτρας
Φώτο Αρχείου / Υγειονομικοί έλεγχοι από λιμενικούς στο Λιμάνι της Πάτρας / Πηγή: Eurokinissi

Να συζητηθούν ανάμεσα στους λιμενικούς τα πραγματικά προβλήματα

Αν δεν ανοίξει η συζήτηση για αυτά τα ζητήματα θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο οι χαιρετούρες, οι απονομές μεταλλείων, τα παχιά λόγια και οι υποσχέσεις. Γιατί αυτά σπρώχνουν το προσωπικό στα γραφεία και τα τηλέφωνα Υπουργών κι επιτελών για ρουσφέτι. Σύρονται οι λιμενικοί για τα αυτονόητα.

Η αγανάκτηση που νιώθει το προσωπικό του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ πρέπει να γίνει αιτία για να ανοίξει η συζήτηση για την πηγή των προβλημάτων. Οι Ενώσεις πρέπει να συζητήσουν με τα μέλη τους. Να οργανώσουν Συνελεύσεις που θα ακουστούν οι ίδιοι οι λιμενικοί και τα προβλήματά τους.

Γαρδίκης Νίκος







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια