Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας οφείλεται στον τουρισμό


Γνωρίζουμε όλοι, ότι μέχρι της 14 Ιούνη τα σύνορα ήταν κλειστά και απαγορεύονταν οι πτήσεις από και προς το εξωτερικό, τα δρομολόγια πλοίων και οι είσοδοι από τη στεριά, εκτός από την είσοδο του Προμαχώνα, από την οποία επιτρεπόταν η είσοδος και έξοδος για τη μεταφορά εμπορευμάτων.
 
Από την επόμενη ημέρα (15 Ιούνη) επιτράπηκαν οι πτήσεις από και προς το εξωτερικό από τα αεροδρόμια «Ελευθέριος Βενιζέλος» και Θεσσαλονίκης, αλλά για περιορισμένο αριθμό χωρών.
 
Από την 1η Ιούλη έγινε τα μαζικό άνοιγμα σε όλες τις εισόδους της χώρας (αεροπορικές, θαλάσσιες και χερσαίες), με ελέγχους που ήταν δειγματοληπτικοί και υποτυπώδεις, καθώς επιτράπηκε ακόμη και σε ταξιώτες από τους οποίους είχε γίνει λήψη βιολογικού υλικού για τη διεξαγωγή μοριακών τεστ, να κυκλοφορούν ελεύθερα στο εσωτερικό της χώρας μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ.
 
Ο Πίνακας έχει γίνει με βάση τα στοιχεία που δίνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ (ανακοινώνει πάντα τα κρούσματα της προηγούμενης ημέρας) και αναφέρεται σε μια περίοδο από λίγες μέρες πριν από το μερικό άνοιγμα των συνόρων στους ταξιδιώτες του εξωτερικού, μερικές μέρες πριν από το γενικευμένο και μερικές μετά το γενικευμένο άνοιγμα.
 
Τα εισερχόμενα θετικά κρούσματα στις 11 Απρίλη ήταν 535, μετά από ένα μήνα (στις 14 Μάη) ήταν 610 και την παραμονή του μερικού ανοίγματος (14 Ιούνη) ήταν 694. Αυτή είναι η περίοδος της καραντίνας.
 
Για το δεκαπενθήμερο του μερικού ανοίγματος δεν υπάρχουν ακόμη και τώρα στοιχεία για τον αριθμό των ταξιδιωτών που ήρθαν στην Ελλάδα αεροπορικώς από το εξωτερικό, γιατί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που είναι η μοναδική αξιόπιστη πηγή, δε δημοσίευσε στοιχεία για τις πτήσεις προς τα αεροδρόμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Τα εισερχόμενα κρούσματα, πάντως, αυξήθηκαν από 694 σε 777.
 
Κατά την περίοδο του γενικευμένου ανοίγματος (μετά την 1η Ιούλη), τα εισερχόμενα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 1.249 (2,8 φορές περισσότερα σε σχέση με την περίοδο της καραντίνας) και κατά 1.166 σε σχέση με την περίοδο του μερικού ανοίγματος στους ταξιδιώτες εξωτερικού.
 
Ορφανά χαρακτηρίζονται τα κρούσματα για τα οποία δεν υπάρχουν στοιχεία για την αρχική πηγή τους. Θυμίζουμε ότι επίσημα ο ΕΟΔΥ δεν αναφέρεται συστηματικά σ’ αυτά τα κρούσματα, γιατί αυτά αποτελούν μια ισχυρή ένδειξη για τη διασπορά του κοροναϊού. Σον Πίνακά μας παρατηρείται στις 15 και 16 Ιούνη μια μείωση τών ορφανών κρουσμάτων. Πρόκειται για κατασκευή του ΕΟΔΥ. Συνήθης τακτική, την οποία έχουμε επισημάνει πολλές φορές.
 
Τα ορφανά κρούσματα την περίοδο της καραντίνας ήταν 652, την περίοδο του μερικού ανοίγματος 749 και στις 26 Αυγούστου είχαν εκτιναχτεί στα 3.173! Οσον αφορά τη αύξηση των ορφανών κρουσμάτων από μέρα σε μέρα, την έχουμε καταγράψει σε τρία πρόσφατα σημειώματά μας (δείτε εδώεδώ και εδώ).
 
Σε ό,τι αφορά τα συνολικά κρούσματα, την περίοδο της καραντίνας (μέχρι τις 15 Ιούνη) ήταν 3.121, την περίοδο του μερικού ανοίγματος (15 με 30 Ιούνη) ανέβηκαν στα 3.432 και την περίοδο του γενικού ανοίγματος έχουν φτάσει τα 9.235!
 
Οι κυβερνητικοί λοιμωξιολόγοι ισχυρίζονται ότι οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι λίγοι και έτσι δεν υπάρχει μεγάλη απειλή για το υγειονομικό σύστημα της χώρας, παρά το σοβαρό γεγονός της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων. Από τον Πίνακα φαίνεται ότι οι διασωληνωμένοι στις 11 Απρίλη (στην καρδιά της περιόδου της καραντίνας) ήταν 75, ενώ την παραμονή του μερικού ανοίγματος είχαν μειωθεί στους 12. Σήμερα έχουν αυξηθεί σε 33.
 
Στις 11 Απρίλη οι νεκροί ήταν 93 και οι εξελθόντες από τις ΜΕΘ 15. Την τελευταία ημέρα της καραντίνας οι νεκροί ήταν 185 και οι εξελθόντες από τις ΜΕΘ 119. Τώρα, οι νεκροί έχουν αυξηθεί στους 248 και οι εξελθόντες από τις ΜΕΘ στους 145. Δηλαδή, από την τελευταία ημέρα της καραντίνας μέχρι τις 26 Αυγούστου οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 63 και οι εξελθόντες από τις ΜΕΘ κατά 28.
 
Τα ίδια τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, λοιπόν, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το φούντωμα της διασποράς του κοροναϊού σε όλη τη χώρα μας έχει ως βασική αιτία του το άνοιγμα στον εξωτερικό τουρισμό.
 
Ελεγε, λοιπόν, συνειδητά ψέματα ο Χαρδαλιάς, όταν στις 25 Αυγούστου, στην κοινή συνέντευξη με τον Μαγιορκίνη, δήλωνε: «Επίσης γίνεται συζήτηση για το αν η έξαρση της νόσου οφείλεται στο άνοιγμα του τουρισμού. Τα στοιχεία , θα επαναλάβω, δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Το άνοιγμα έγινε με πολύ μεγάλη προσοχή και όπου είδαμε ότι υπήρχε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο κλείσαμε ξανά τα σύνορα, όπως έγινε και στα σύνορα μας στον βορρά».

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Eksegersi.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια