Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Φραγμό» στην Τουρκική διείσδυση στα Βαλκάνια βάζει η Αθήνα

Τις επόμενες ημέρες φτάνουν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο 20 στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων από τον Στρατό Ξηράς της Βόρειας Μακεδονίας. Οι Σκοπιανοί καταδρομείς θα παραμείνουν στις εγκαταστάσεις της ΣΧΑΛ και θα εκπαιδευτούν τις επόμενες εβδομάδες από Έλληνες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς. Ουσιαστικά θα παρακολουθήσουν έναν πλήρη εκπαιδευτικό κύκλο του Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστών και μετά την ολοκλήρωσης του να παραλάβουν από Ελληνικά χέρια τις πτέρυγες του Αλεξιπτωτιστή. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ήδη έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με εντολές να τηρηθούν αυστηρά τα πρωτόκολλα για την πανδημία του COVID-19.
 
Η εκπαίδευση των Σκοπιανών «ειδικοδυναμιτών» εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Είχε προηγηθεί η συμφωνία των Πρεσπών αλλά και η υπογραφή στρατιωτικού μνημονίου συνεργασίας του ΓΕΕΘΑ με το Γενικό Επιτελείο της γειτονικής χώρας. 
 
Η πρώτη έμπρακτη εφαρμογή του μνημονίου δεν ήταν άλλη παρά η ανάληψη από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία του “Air Policing” στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Βόρειας Μακεδονίας. Ήδη Ελληνικά μαχητικά εδώ και μήνες πετούν πάνω από την γειτονική χώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο κρατών και έπειτα από την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Την επιτήρηση του εναέριου χώρου των Σκοπίων είχε διεκδικήσει λυσσαλέα η Τουρκία και μάλιστα είχε αντιδράσει έντονα στο ενδεχόμενο Ελληνικά μαχητικά να πετούν πάνω από τη χώρα την οποία η Άγκυρα επιθυμεί με κάθε τρόπο να εντάξει στην επιρροή της.
Ταυτόχρονα η Αθήνα και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καταβάλουν προσπάθεια να βάλουν φραγμό στα Τουρκικά σχέδια για δημιουργία τόξου στα Βαλκάνια  και να απλώσουν δίχτυ επιρροής σε όλες τις γειτονικές χώρες. Εκτός από τη Βόρεια Μακεδονία σειρά κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί και με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες με μοναδικό εμπόδιο να αποτελεί η πανδημία του COVID-19.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει τον πιο ισχυρό και ποιοτικό στρατό στα Βαλκάνια αλλά και η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες αποτελούν τα ισχυρά ‘’όπλα’’ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ήδη τον περασμένο χρόνο η συνεργασία με τις Βουλγαρικές Ένοπλες Δυνάμεις έχει ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση της άσκησης συνεργασίας BALKAN SOLIDARITY. Στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα κοντά στο Νευροκόπι με συμμετοχή Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων από τις δύο χώρες εκτελέστηκαν σενάρια ασύμμετρων απειλών. Ζ ΜΑΚ, ΕΤΑ αλλά και οι ‘’βόρειες’’ Μοίρες Καταδρομών συνεργάστηκαν με Βούλγαρους άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

Αλλά και με τη Σερβίααν και δεν αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ-η Ελλάδα έχει τα τελευταία χρόνια αναπτύξει σχέσεις στρατιωτικής συνεργασίας. Στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων από τις δύο χώρες πραγματοποιούν αμοιβαίες επισκέψεις συνεργασίας. Επίλεκτοι Σέρβοι από την ‘’72 Rec Commando Batallion” με έδρα το Πάνστεβο έρχονται στη  Ελλάδα ενώ και Έλληνες SOF μετέβησαν στο Αλέξινατς και προχώρησαν σε συνεκπαίδευση με συμμετοχή ελικοπτέρων.

Η πιο εντυπωσιακή όμως τα τελευταία χρόνια κοινή Βαλκανική εκπαιδειυτική δραστηριότητα ήταν αναμφίβολα η ‘’SALAMIS STORM 2018” η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΕΔ στη Νέα Πέραμο με συμμετοχή Ελλήνων, Βούλγαρων, Ρουμάνων και Σέρβων κομμάντος.
Αντίθετα η Αλβανία, η οποία άλλωστε έχει υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία, δεν δείχνει έως τώρα πρόθυμη να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα σε στρατιωτικό επίπεδο. Τα Τίρανα έχουν ήδη δώσει στην Τουρκία το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης των πλοίων της στη ναυτική βάση Bisht Palla στο Δυρράχιο ενώ Αλβανοί εκπαιδεύονται στις Τουρκικές στρατιωτικές σχολές.
Κώστας Σαρικάς



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια