Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιάννης Πασχαλιάς: Ώρα σοβαρών αποφάσεων για την Αστυνομία


“Τί από τα δύο, πρέπει να ακολουθούμε τη γνώμη των πολλών και να τη φοβούμαστε ή τη γνώμη του ενός του ειδικού;” - Σωκράτης (Πλάτωνος Κρίτων 47d)

Σκοπός αυτού του άρθρου, είναι για ακόμη μία φορά να γίνει λόγος για την επικινδυνότητα και τις ιδιαιτερότητες του Αστυνομικού επαγγέλματος, αφού, λόγω της πανδημίας του covid-19, από την πρώτη στιγμή το σύνολο των Ελλήνων Αστυνομικών τέθηκε σε επιφυλακή και η Ελληνική Αστυνομία ήταν ένας από τους φορείς της πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση και αυτού του γεγονότος.

Πριν ξεκινήσω όμως θα ήθελα να αναφερθώ στον covid-19 και στο ζήτημα της ατομικής ευθύνης. Από εμάς τους πολλούς, ζητήθηκε από τους ειδικούς που φέρουν την ευθύνη, η τήρηση κάποιων απλών αλλά σημαντικών πραγμάτων, όπως η τήρηση αποστάσεων, η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, η τήρηση κανόνων υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών. Η λέξη που ταιριάζει σε όλα αυτά είναι ο σεβασμός. Σεβασμό στους επιστήμονες και τους ειδικούς που δίνουν τη μάχη τους και ζητάνε από εμάς κάποια απλά αλλά σημαντικά πράγματα, σεβασμό στους εαυτούς μας ώστε να τους προστατέψουμε, σεβασμό στους συνανθρώπους μας, αλλά και σεβασμό σε όλους όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως είναι και οι Έλληνες Αστυνομικοί.

Για ακόμη μία φορά, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούμαστε να εργαστούμε, αποδεικνύουν ότι πρέπει επιτέλους να αναγνωριστεί το επάγγελμά μας ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημά μας. Πρέπει να παρθούν σοβαρές αποφάσεις που να θωρακίζουν τον Έλληνα Αστυνομικό κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Όποτε αναφέρομαι σε σοβαρές και γενναίες αποφάσεις δεν μπορώ να μην θυμηθώ τις μεταρρυθμίσεις που έκανε στην Ελληνική Αστυνομία ο τέως Υπουργός Δημόσιας Τάξης κύριος Στέλιος Παπαθεμελής. Το γεγονός ότι είμαι Αστυνομικός και εκλεγμένος Συνδικαλιστής το οφείλω στις μεταρρυθμίσεις του, όπως επίσης και το γεγονός ότι έχω αμετάθετο και έτσι δεν μπορεί κανένας να με απειλεί με μεταθέσεις στην πινέζα του χάρτη. Εισαγωγή στη Αστυνομία μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων, Συνδικαλισμός στην Αστυνομία, αμετάθετο των Αστυνομικών και άλλα πολλά ήταν όντως γενναίες αποφάσεις για εκείνη την εποχή. Είναι λοιπόν η ώρα για μεταρρυθμίσεις τέτοιου μεγέθους και για εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας, όχι μόνο σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τεχνογνωσία, αλλά κυρίως σε νοοτροπίες και αντιλήψεις. Δεν γίνεται στο 2020 να υπάρχουν ακόμα και απ' όπου κι αν προέρχονται, νοοτροπίες, συμπεριφορες και αντισυναδελφικές πρακτικές προηγούμενων δεκαετιών, που ναι μεν είναι λιγότερες από παλιά αλλά υπάρχουν ακόμα και κάνουν τις συνθήκες εργασίας μας ακόμα χειρότερες. Ήρθε ο καιρός να αναγνωριστεί το επάγγελμά μας ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό και συνεπεία αυτού να μπορεί όποιος επιθυμεί να αποστρατεύεται με 25 χρόνια Υπηρεσίας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα λόγια ενός πολύ καλού Συναδέλφου και φίλου, πριν από 12 χρόνια: “Βλέπω τις ειδήσεις και 9 στα 10 γεγονότα μας αφορούν άμεσα ή έμμεσα”. Το ίδιο ισχύει και τώρα και θα ισχύει πάντα, γι' αυτό πρέπει η Πολιτεία να θωρακίζει τον Έλληνα Αστυνομικό και να αναγνωρίζει έμπρακτα την προσφορά του.

ΠΑΣΧΑΛΙΑΣ Ιωάννης

Αντιπρόσωπος της Ε.Α.Υ.Θ. στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Ιδρυτικό Μέλος και Μέλος της

Συντονιστικής Επιτροπής της

“ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ”

 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια