Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πόσο μυαλό χρειάζεται κύριοι επιτελείς να διαμορφωθεί ένα πρωτόκολλο λειτουργείας των υπηρεσιών εν μέσω πανδημίας; - κείμενο αστυνομικού

Παραθέτουμε κείμενο αστυνομικού - αναγνώστη του bloko.gr: Μπήκαμε λοιπόν αισίως στο δεύτερο κύμα του covid19. Ένα κύμα το οποίο αναμέναμε ότι σίγουρα θα έρθει απλά, σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, υπολογίζαμε να μας χτυπήσει την πόρτα λίγους μήνες αργότερα κι όχι μέσα στο καλοκαίρι. Οι πρώτοι μήνες ήταν εφιαλτικοί για κάθε δημόσια υπηρεσία ή ιδιωτική επιχείρηση που απασχολούσε ικανό αριθμό εργαζομένων, καθώς έπρεπε να παρθούν από τους διοικούντες μέτρα προστασίας της υγείας του προσωπικού με παράλληλη εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας/επιχείρησης. Οι μήνες πέρασαν και όλοι στην καθημερινότητά μας  ερχόμαστε σε επαφή με τέτοιου είδους μέτρα βιώνοντας μάλιστα και αδιαμαρτύρητα τις συνέπειες. Ουρές στις τράπεζες, ουρές πολλών μέτρων στα ταμεία, αναμονή εκτός καταστημάτων προκειμένου να μην υπερκερασθεί ο μέγιστος αριθμός επιτρεπόμενων προσώπων στο εσωτερικό τους, ελάττωση υπηρεσιών που προσφέρονται αυτοπρόσωπα και παρότρυνση διαδικτυακής διεκπεραίωσης υποθέσεων, εξυπηρέτηση μέσω προκαθορισμένης συνάντησης (ραντεβού),  ενώ κανόνας θεωρείται η χρήση μάσκας καθώς και το πλέξι γκλας μεταξύ των εμπλεκομένων προσώπων (π.χ. ταμίες-πελάτες, υπάλληλοι-πολίτες), κλπ κλπ. Οι άνθρωποι δηλαδή στα επιτελεία των υπηρεσιών/επιχειρήσεων σε συνεργασία με επιστημονικό προσωπικό εντόπισαν τα σημεία και τις διαδικασίες της λειτουργίας τους τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ευάλωτα από υγειονομικής απόψεως και τα θωράκισαν όσο καλύτερα μπορούσαν τόσο για την προστασία του προσωπικού και των οικογένειών τους, όσο κυρίως για την προστασία του προϊόντος/υπηρεσίας που παράγουν. 

Το ίδιο θα περίμενε κανείς να συμβεί και σε έναν οργανισμό που τυγχάνει ο στυλοβάτης της διατήρησης της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής της δημοκρατίας μας, της Ελληνικής Αστυνομίας. Ενός οργανισμού που θεωρητικά πρέπει να παραμείνει αλώβητος από τον ιό προκειμένου πέραν της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας που μαστίζει την κοινωνία, να αποτελέσει -όπως προδίδουν και τα στατιστικά- τον βασικό οργανισμό ελέγχου τήρησης των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοιού. Φεύ η γνωστή αναξιοκρατία στις θέσεις διοίκησης του σώματος, που καταλαμβάνονται με μοναδικό προσόν την κομματική, συνδικαλιστική πλέον και ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ταυτότητα έδειξε για άλλη μια φορά τις αδυναμίες και την πλήρη ανικανότητα που επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια του οργανισμού μας.

Πέραν από κάποιους φωτισμένους αξιωματικούς οι οποίοι με δική τους πρωτοβουλία εφάρμοσαν στις υπηρεσίες τους μέτρα προς προφύλαξη του προσωπικού τους και την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας τους, την επίσημη πολιτική του σώματος αποτέλεσε η εκπόνηση διαταγών για τη λήψη μέτρων υγιεινής και η αποστολή περιορισμένων τεμαχίων μασκών, ολόσωμων στολών και απολυμαντικών υλικών. Η δε διαταγή όπως ανασταλούν όλες οι άδειες των Αστυνομικών, μόνο ως αστεία μπορεί να χαρακτηρισθεί αφού η διοίκηση ξεχνώντας προφανώς ότι πέρα από μια μειοψηφία "ανοήτων" που έχει εγκαταλείψει στο δρόμο, η μεγάλη πλειοψηφία του υδροκέφαλου αυτού σώματος εργάζεται σε εσωτερικούς χώρους, ανάγκασε όλους αυτούς να συνωστίζονται χωρίς λόγο στα γνωστά "τεράστια και λειτουργικά αστυνομικά κτίρια" (για τα οποία πληρώνει εκατομμύρια ευρώ εξυπηρετώντας διάφορους) με κίνδυνο υπερμετάδοσης του ιού. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο κατά την οποία η εγκληματικότητα είχε σχεδόν εκμηδενισθεί με όλα τα επακόλουθα ως προς τον όγκο δουλειάς των υπηρεσιών, το οποίο θα επέτρεπε την εκ περιτροπής εργασία χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες. 

Αλλά ένεκα των έκτακτων συνθηκών, του αιφνιδιασμού των πάντων, και της γνωστής μέτριας ικανότητας  είμαστε σε θέση να συγχωρήσουμε την όποια έλλειψη ευελιξίας και τυχόν λαθών που έλαβαν χώρα στην πρώτη φάση της πανδημίας. Εξάλλου το αποτέλεσμα δικαίωσε τους πάντες και αποτέλεσε δυνατό χαρτί για τη συνεχώς βελτιούμενη διεθνή εικόνα της χώρας. Θα περίμενε κανείς οι ιθύνοντες του σώματος οι οποίοι διαχειρίζονται τεράστια χρηματικά ποσά για τον σκοπό αυτό απασχολώντας εκατοντάδες ανθρώπους οι οποίοι δεν παράγουν αστυνομικό έργο για τον ίδιο λόγο, αν όχι να σκεφτούν δικά τους μέτρα τουλάχιστον να αντιγράψουν επιτυχημένα μοντέλα άλλων υπηρεσιών του δημοσίου τομέα ακόμα και ιδιωτικών επιχειρήσεων και αστυνομικών υπηρεσιών άλλων χωρών για την εφαρμογή του στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Δυστυχώς ακόμα θα περιμένει.

Πόσο μυαλό χρειάζεται κύριοι επιτελείς να διαμορφωθεί ένα πρωτόκολλο λειτουργείας των υπηρεσιών εν μέσω πανδημίας; Είχατε πέντε μήνες καιρό να το συντάξετε αλλά μάλλον είχατε καλύτερα πράγματα να κάνετε. Δεν καταφέρατε να δώσετε λύση σε απλά θέματα όπως φύλαξη νοσούντων κρατουμένων, φύλαξη κρατουμένων με συμπτώματα, μεταγωγές αυτών, εκτελεση προανακριτικών ενεργειών σε βάρος τους (έρευνες στην οικία τους, εξέτασή τους, υπογραφή εγγράφων κλπ κλπ). Δεν καταφέρατε να δώσετε λύση στην αλληλεπίδραση αστυνομικών υπηρεσιών με τον πολίτη (διαβατήρια, ταυτότητες, αντίγραφα, γνήσια υπογραφής κλπ) συνεχίζοντας την ίδια παροχή υπηρεσιών λες και δεν συμβαίνει τίποτα. Δε μπήκατε καν στον κόπο να παραγγείλετε πλέξι γκλας για τα γραφεία εξυπηρέτησης κοινού προστατεύοντας αστυνομικούς και πολίτες. Ασθένησαν αστυνομικοί και δε μπήκατε καν στον κόπο να παραγγείλετε την ομαδική εξέταση των υπολοίπων παρά τους θέτατε στη διάθεση του ΕΟΔΥ σαν τον οποιοδήποτε πολίτη, ο οποίος με τη σειρά του και χωρίς να υποχρεούται να γνωρίζει τις συνέπειες στη δημόσια ασφάλεια μοίραζε απλόχερα δεκατετραήμερες καραντίνες με αποτέλεσμα να κλειδώνουν υπηρεσίες. 

Τώρα κύριοι είναι αργά για δάκρυα. Προσπαθείτε εν μέσω Αυγούστου αδειών και σε μία χώρα που βιώνει την απόλυτη καλοκαιρινή ραστώνη να τρέξετε ότι δεν τρέξατε έξι μήνες κοντά. Αυτοί είστε νας σας χαιρόμαστε! 

 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια