Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τραγωδίες με «γουρούνες» στα ελληνικά νησιά

Hταν 6 π.μ. της 7ης Αυγούστου όταν οι δύο νεαροί Γάλλοι, 22 και 24 ετών, που έκαναν διακοπές στη Σαντορίνη, διέσχιζαν τον επαρχιακό δρόμο που συνδέει τα Φηρά με την Οία. Επέστρεφαν από νυχτερινή διασκέδαση οδηγώντας μια «γουρούνα» που είχαν μερικές ημέρες νωρίτερα μισθώσει από ένα από τα δεκάδες γραφεία ενοικιάσεων που λειτουργούν στο νησί.

Περίπου τρία χιλιόμετρα έξω από το γραφικό χωριό Φοινικιά, κοντά στην Οία, ο 22χρονος που κρατούσε το τιμόνι έχασε τον έλεγχο της «γουρούνας» και μαζί με τον φίλο του έπεσαν στον γκρεμό από ύψος 40 μέτρων. Ο 24χρονος ανασύρθηκε νεκρός και βαριά τραυματίας ο δύο χρόνια νεότερος φίλος του. Το όνειρό τους για ξέγνοιαστες καλοκαιρινές διακοπές στο Αιγαίο είχε καταλήξει σε εφιάλτη.

Μετά λίγες ημέρες, αντίστοιχη τραγωδία εκτυλίχθηκε στην Κρήτη. Το απόγευμα της 14ης Αυγούστου, ένας Γερμανός τουρίστας, 48 ετών, επέστρεφε με τη σύζυγό του από απογευματινό μπάνιο στα Μάλια οδηγώντας μια μισθωμένη τετράτροχη μοτοσικλέτα. Σε μια στροφή έχασε τον έλεγχο και το όχημα ανετράπη. Μαζί με τη σύζυγό του, 47 ετών, κατέληξαν αιμόφυρτοι στο οδόστρωμα.

Ο οδηγός, βαριά τραυματίας, άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Ηρακλείου. Στο ίδιο νοσοκομείο, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή της, νοσηλεύτηκε η σύζυγός του.

Από τις αρχές του έτους έως τα τέλη Ιουνίου, πριν από την έναρξη της φετινής –ιδιαίτερης λόγω της πανδημίας– τουριστικής περιόδου, η Τροχαία είχε καταγράψει ένα νεκρό και επτά τραυματίες σε τροχαία με «γουρούνες». Τα περισσότερα ατυχήματα συνέβησαν σε νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου.

Στο διάστημα από τα τέλη Ιουνίου μέχρι σήμερα, ακόμα δύο σοβαρά ατυχήματα με «γουρούνες» έγιναν γνωστά από δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο σε Κρήτη και Σκιάθο.

Το βράδυ της 26ης Ιουλίου, ένας Βέλγος τουρίστας τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι όταν έχασε τον έλεγχο της νοικιασμένης «γουρούνας» που οδηγούσε. Στις 13 Αυγούστου, αντιστοίχως, ένα ζευγάρι Γερμανών, 22 και 21 ετών, έπεσαν σε γκρεμό 8 μέτρων καθ’ οδόν προς μια ερημική παραλία του νησιού.

Δημοφιλή μέσα

Οι «γουρούνες» έχουν καθιερωθεί ως ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα μετακίνησης στα ελληνικά νησιά. Για τη μίσθωσή τους απαιτείται δίπλωμα αυτοκινήτου, ωστόσο αρκετοί ιδιοκτήτες εταιρειών δέχονται να τις νοικιάσουν σε τουρίστες με ένα απλό δίπλωμα μηχανής.

Η νομοθεσία υποχρεώνει τους επαγγελματίες του κλάδου να ανανεώνουν κάθε χρόνο τις άδειες κυκλοφορίας, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που αδιαφορούν.

Μόνο στη Μύκονο, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου η Ομάδα Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (βρέθηκε εκεί με εντολή του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη) έκοψε 56 κλήσεις σε εταιρείες που δεν είχαν θεωρήσει για περισσότερα από 8 ή 10 χρόνια τις άδειες για τις τετράτροχες μοτοσικλέτες που μίσθωναν σε τουρίστες. 

Βρήκαν οχήματα με ελαστικά ακόμα και από το 2003. «Είχαν βγάλει Ολυμπιακούς Αγώνες», όπως χαρακτηριστικά λένε στις μεταξύ τους συζητήσεις οι αστυνομικοί. Το καλοκαίρι του 2019, στα νησιά του Αιγαίου 48 τουρίστες τραυματίστηκαν σε τροχαία με «γουρούνες». Οι τρεις από αυτούς θανάσιμα. Το 2018, αντιστοίχως, οι νεκροί έφτασαν τους πέντε και οι τραυματίες τους 36.

Πέρυσι τον Ιούλιο, μια 22χρονη Βραζιλιάνα είχε τραυματιστεί σοβαρά όταν επιστρέφοντας από διασκέδαση έχασε τον έλεγχο της «γουρούνας» που οδηγούσε και έπεσε σε γκρεμό 20 μέτρων στην Ανω Μερά στη Μύκονο. Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου πέρυσι, ένας ακόμα τουρίστας στη Μύκονο είχε σκοτωθεί ακαριαία πέφτοντας από γκρεμό 15 μέτρων στην περιοχή Κανάλια.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας τους σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους ως ένα μέτρο για να περιορίσει τα ατυχήματα, προκαλώντας όμως την αντίδραση των επαγγελματιών του κλάδου. Την άρση της απαγόρευσης νομοθέτησε λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της πέρυσι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.

Αλλεπάλληλα και τα ατυχήματα με τζετ σκι 

«Εφυγες για τις φανταστικές διακοπές σου στη Μύκονο. Το συζητούσες εδώ και καιρό και το περίμενες πώς και πώς... επιστρέφοντας θα μας έλεγες ιστορίες. Μπρόντι, ποτέ δεν περίμενα να ακούσω τέτοιο νέο. Οι καρδιές όλων μας καταστράφηκαν». Ο Αντόνιο Μπορέλι, 22 ετών από τη Νάπολη, επισκέφθηκε το περασμένο καλοκαίρι τη Μύκονο για διακοπές με την παρέα του. Το μεσημέρι της 17ης Αυγούστου αποφάσισαν να νοικιάσουν ένα τζετ σκι στην παραλία Super Paradise μαζί με μια 22χρονη φίλη του. Εκείνη η βόλτα τους όμως έμελλε να αποβεί μοιραία.

Το τζετ σκι που οδηγούσε ο Αντόνιο ή «Μπρόντι», όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά οι φίλοι του, ανετράπη και  μαζί με τη φίλη του βρέθηκαν στο νερό. Η κοπέλα ανασύρθηκε ζωντανή από τη θάλασσα, όχι όμως και ο νεαρός Ναπολιτάνος. Στην προσπάθειά του να κολυμπήσει έπαθε αναρρόφηση και πνίγηκε. Αργότερα, η 22χρονη είχε πει στα στελέχη του Λιμενικού ότι έπεσαν στη θάλασσα μετά έναν απότομο ελιγμό. «Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω αυτό που συνέβη», επαναλάμβανε σοκαρισμένη.

Ο θάνατος του νεαρού Ιταλού ήταν το πιο σοβαρό από τα συνολικά 8 ατυχήματα με τζετ σκι που το περασμένο καλοκαίρι κατέγραψαν οι λιμενικές αρχές της χώρας. Ακόμα τρία ατυχήματα σημειώθηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης, δύο στη Ζάκυνθο και από ένα σε Κύμη και Θεσσαλονίκη. Το 2018 αντίστοιχα, τα ατυχήματα είχαν φτάσει τα έξι σε Σαντορίνη, Κω, Ηράκλειο και Χαλκίδα. Φέτος και μέχρι την 4η Αυγούστου δύο περιστατικά απασχόλησαν τις Αρχές, αλλά και την επικαιρότητα με πιο χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη την 27η Ιουλίου στην παραλία Πλατύς Γιαλός της Μυκόνου. Πρωταγωνιστής ένας 13χρονος με καταγωγή από τον Λίβανο, που έμενε σε θαλαμηγό μαζί με την οικογένειά του. Ενώ οδηγούσε το  τζετ σκι που ανήκει στη θαλαμηγό συγκρούστηκε με ένα θαλάσσιο καναπέ που ρυμουλκούσε ταχύπλοο σκάφος. Στο φουσκωτό παιχνίδι επέβαιναν τρεις ανήλικες τουρίστριες από τη Γαλλία, από τις οποίες η μία υπέστη κάταγμα στο πόδι. Ο 13χρονος συνελήφθη, ωστόσο με εντολή του εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες εις βάρος του 55χρονου πατέρα του σχηματίστηκε δικογραφία για παραμέληση ανηλίκου.

Την περασμένη εβδομάδα στα Μάλια δύο 18χρονοι που οδηγούσαν τζετ σκι συγκρούστηκαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα ο ένας από τους δύο να καταλήξει στο νοσοκομείο Ηρακλείου. Η νομοθεσία ορίζει ότι «ο χειρισμός των ατομικών σκαφών-θαλάσσιων μοτοποδήλατων, ανεξάρτητα από τον τύπο κατασκευής ή την ταχύτητα που αναπτύσσουν, απαγορεύεται από άτομα που δεν είναι εφοδιασμένα με άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους». Είναι μάλλον αμφίβολο ότι οι νεαροί που ενεπλάκησαν στα παραπάνω συμβάντα είχαν την άδεια που απαιτείται για την ενοικίαση των τζετ σκι...

 

Γιάννης Σουλιώτης

https://www.kathimerini.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια