Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μεσσηνία: Χασισοφυτεία με ηλεκτροφόρα περίφραξη ξεριζώθηκε στη Βάλτα


Οργανωμένη χασισοφυτεία, όχι μόνο με χρονοδιακόπτες για το πότισμα, αλλά και με φίλτρα καθαρισμού του νερού και, κυρίως, ηλεκτροφόρα περίφραξη, ανακάλυψαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Καλαμάτας σε μια περιοχή της Μεσσηνίας που έχει «δώσει» αρκετές φυτείες τα τελευταία χρόνια και με περιπτώσεις που έγιναν ξακουστές ανά την Ελλάδα. Όπως με το… «άγιο χασισάκι», όταν το 2006 οι καλλιεργητές είχαν τρυγήσει τη φυτεία και είχαν απλώσει 46 κιλά φούντας να ξεραθούν στο ταβάνι εξωκλησιού της περιοχής, το ναό Ευαγγελιστρίας Βάλτας.

Η Βάλτα διατηρεί μια παράδοση στις μεγάλες χασισοφυτείες και είναι μία από τις τρεις περιοχές που έχουν δώσει τις μεγαλύτερες της 20ετίας στη Μεσσηνία. Η μεγαλύτερη που έχει βρεθεί στη Βάλτα είναι με 1.543 δέντρα.
Κάθε χρόνο δε, οι αστυνομικοί ανακαλύπτουν στην περιοχή μια μικρή ή μεγαλύτερη χασισοφυτεία.

Περιοχή με… ιστορία
Αυτή τη φορά δεν κατασχέθηκαν τόσα πολλά χασισόδεντρα, αλλά μόλις 196 δενδρύλλια κάνναβης, τα οποία όμως καλλιεργούνταν με ιδιαίτερη φροντίδα, όπως ανακάλυψαν οι αστυνομικοί.
Δυστυχώς, όμως, οι έρευνες της Αστυνομίας, έγιναν προφανώς αντιληπτές από τους καλλιεργητές, οι οποίοι δεν εντοπίσθηκαν, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη τους.
Έπειτα από πληροφορίες της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας και κατάλληλη αξιολόγηση στοιχείων, η φυτεία αρχικά εντοπίσθηκε από το ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας, τη δράση του οποίου προφανώς αντιλήφθηκαν οι καλλιεργητές.
Η φυτεία εντοπίσθηκε στην αγροτοδασική περιοχή «Παλιοβάλτα» στη Βάλτα Γαργαλιάνων του Δήμου Τριφυλίας και το μεσημέρι της Τρίτης πραγματοποιήθηκε οργανωμένη επιχείρηση και εξερεύνηση. Η φυτεία εντοπίστηκε σε ειδικά διαμορφωμένο και κατάλληλα εκχερσωμένο χώρο, όπου σε τρεις αναβαθμίδες, συνολικής έκτασης 100 τ.μ. καλλιεργούνταν 196 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 1,80 μέτρων περίπου, τα οποία, αφού εκριζώθηκαν, κατασχέθηκαν.
Τα δενδρύλλια ήταν εύρωστα και υγιή, ενώ βρίσκονταν σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Οι αστυνομικοί δε διαπίστωσαν ότι είχαν καλλιεργηθεί διάφορες ποικιλίες.
Στο χώρο της φυτείας βρέθηκε αρδευτικός και καλλιεργητικός εξοπλισμός, ο οποίος κατασχέθηκε. Για το πότισμα οι καλλιεργητές χρησιμοποιούσαν μέθοδο με αυτόματο πότισμα και σταγονίδια. Είχαν συνδέσει χρονοδιακόπτες, αλλά και ενισχυτές κίνησης ροής του νερού, ακόμα και φίλτρα καθαρισμού του. Είχαν απλώσει πλαστικούς σωλήνες ανάμεσα στα δενδρύλλια για να ποτίζονται, ενώ η παράνομη σύνδεση είχε γίνει σε κεντρικό αγωγό άρδευσης της περιοχής.

Ηλεκτροφόρα περίφραξη
Αυτό, όμως, που δεν είχαν ξαναδεί οι αστυνομικοί ήταν περίφραξη με ρεύμα για την αποτροπή ζώων να μπουν στη φυτεία. Την είχαν, δε, περιφράξει με μεταλλικό σύρμα, το οποίο συνδεόταν με συσκευή μετατροπής ρεύματος και μπαταρία. Το σύστημα συνδεόταν με γείωση και λειτουργούσε ως ενιαίο μεταλλικό πλέγμα με ρεύμα.

Της Βίκυς Βετουλάκη

https://www.tharrosnews.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια