Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Η άσκηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν υπόκειται σε τουρκικό βέτο»


Σφοδρή ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι αν η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ν.μ., αυτό θα είναι αιτία πολέμου.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει:

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες, όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους, αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου».

«Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου», προσθέτει.

«Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους» αναφέρει επίσης ενώ θυμίζει ότι «η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά».

«Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Οι δηλώσεις Οκτάι

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu απαντώντας σε σχετική ερώτηση με την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης:

«Αν η απόπειρα της Αθήνας να επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;»

Επιτέθηκε μεταξύ άλλων και στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι η Τουρκία αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «ισότητα» και «κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει ότι η Άγκυρα θα κάνει ένα βήμα πίσω».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διεθνές δικαστήριο, δεν είναι ο μηχανισμός που θα αποφασίσει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Δεν βλέπουμε έτσι την Ε.Ε.», πρόσθεσε ο Φουάτ Οκτάι.

Επίσης άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει διγλωσσία στην Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι άλλα συζητούνται στις διμερείς συναντήσεις και άλλο ύφος έχουν οι κοινές ανακοινώσεις, προσθέτοντας για μια ακόμη φορά ότι «οι Ευρωπαίοι κακομαθαίνουν την Ελλάδα».

 

https://www.efsyn.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια