Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Διαφωνία για το άνοιγμα των σχολείων

Προβληματισμός επικρατεί στους εκπαιδευτικούς κύκλους για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε λίγες μέρες, καθώς θεωρούν πως υπάρχουν πολλά κενά στο σχέδιο που υλοποιεί το υπουργείο Παιδείας ενώ το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών, ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης), τονίζει πως «με 25 και πλέον μαθητές ανά αίθουσα θα είναι αδύνατον να τηρηθούν αποστάσεις ειδικά σε μικρές αίθουσες 25 έως 30 τετραγωνικών μέτρων».

Την ίδια ώρα, μεγάλη είναι η ανησυχία και των γονέων οι οποίοι θεωρούν πως τα παιδιά δεν θα καταφέρουν να κρατήσουν τις ανάλογες αποστάσεις από τους συμμαθητές τους ενώ στις πιο μικρές ηλικίες των παιδιών, δύσκολα θα εφαρμοστεί η χρήση μάσκας.

Στα σοβαρά ερωτήματα που θέτουν εκπαιδευτικοί και γονείς σχετικά με το θέμα της ασφαλούς επιστροφής των μαθητών και όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, στα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, θα απαντήσει τη Δευτέρα η κυβέρνηση, μέσω της συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Παιδείας. Κατά την ενημέρωση, θα απαντήσουν σε ερωτήσεις, παιδίατροι και λοιμωξιολόγοι ενώ το τελικό σχήμα λειτουργίας των σχολείων, θα το δώσει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Για την ερχόμενη Τρίτη έχει προγραμματισθεί και έκτακτη συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με την παρουσία των Υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Παιδείας Νίκης Κεραμέως, για το ζήτημα της προετοιμασίας λειτουργίας των σχολείων. Στη συνεδρίαση από την πλευρά της Κυβέρνησης θα παρατεθούν τα δεδομένα, θα αναλυθούν οι αποφάσεις ενώ θα κληθούν τα κόμματα να διατυπώσουν τις θέσεις τους.

Μέχρι στιγμής, πάντως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα διαθέσει δωρεάν μάσκες σε παιδιά και εκπαιδευτικούς, ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει ενημερώσει ότι δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους μαθητές στους εξωτερικούς χώρους και στα διαλείμματα.

 

Μάσκα από το νηπιαγωγείο

«Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει να διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθεί στην ελάχιστη υποχρέωσή της να μπορεί να παρέχει στα παιδιά τη μάσκα της οποίας ζητεί την υποχρεωτική χρήση στα σχολεία», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σύσκεψη για τον κορωνοϊό, με τη συμμετοχή μελών της Κυβέρνησης.

Για τη χρήση μάσκας από τους μαθητές ο πρωθυπουργός, είπε μεταξύ άλλων: «Όλες οι χώρες του κόσμου ανοίγουν και πάλι τα σχολεία τους. Αυτή είναι και η ομόφωνη εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής και με αυτή συντάσσεται και η ελληνική κυβέρνηση. Τα σχολεία, προφανώς, θα ανοίξουν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πρόνοιες που μας εισηγούνται οι ειδικοί έτσι ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά του ιού. Μία από αυτές τις προβλέψεις είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις τάξεις για όλα τα παιδιά, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο και καταλήγοντας στην τελευταία τάξη του Λυκείου».

Χωρίς μάσκα στα διαλείμματα

Δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους μαθητές στους εξωτερικούς χώρους και στα διαλείμματα, δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη και πρόσθεσε πως: «Στόχος είναι να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά να φορούν τη μάσκα». Όπως είπε θα υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση κρούσματος σε σχολείο που θα αφορά ακόμα και το κλείσιμο του σχολείου, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. «Θα έχουμε πλήρη εικόνα την επόμενη εβδομάδα για τον αριθμό παιδιών στα τμήματα του δημοτικού», επεσήμανε.

Προβληματισμός από την εκπαιδευτική κοινότητα

Tην έντονη ανησυχία της για το μη χωρισμό των τμημάτων και την εκ περιτροπής διδασκαλία τόσο για την υγεία των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι μάλιστα έχουν υψηλό μέσο όρο ηλικίας, διατύπωσε το ΔΣ της ΟΛΜΕ στην τηλεδιάσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η υπουργός απάντησε ότι αυτή είναι η τάση στην Ε.Ε.

Για να ισχυροποιήσει το επιχείρημά της η ΟΛΜΕ, ανέφερε παραδείγματα όπως της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Φιλανδίας οι οποίες διαχωρίζουν τα τμήματα προκειμένου να κρατούνται οι ενδεδειγμένες αποστάσεις ασφαλείας.

Ανησυχία για τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Την άποψη πως τα παιδιά θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, υιοθετούν οι επιστήμονες, αφού οι μαθητές μπήκαν στο κλίμα λόγω της λειτουργίας των σχολείων τον μήνα Μάιο.  Αν δεν είχαν ανοίξει τότε, τώρα η συμπεριφορά των μαθητών στα σχολεία θα ήταν διαφορετική και ίσως πιο δύσκολη στην εφαρμογή των μέτρων, λένε οι ειδικοί.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, υποστηρίζει πως με περισσότερα από 200 κρούσματα καθημερινά η κατάσταση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη.

Ωστόσο, επισημαίνει πως, «εφόσον διατηρούμαστε σε αυτά τα επίπεδα, σημαίνει ότι κάποια μέτρα δουλεύουν, διαφορετικά θα είχαμε συνεχή αύξηση. Το κακό είναι ότι είμαστε αρκετά ψηλά. Αυτά τα κρούσματα δεν είναι βιώσιμα. Όπως βλέπετε δημιουργούν πολλά προβλήματα και στις αποφάσεις που θα ληφθούν για τα επόμενα βήματα όπως και στη δυνατότητα να διαχειριστούμε τις μικρές επιδημίες που προκύπτουν σαν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχουμε πολλά κρούσματα που κυκλοφορούν στην κοινότητα», είπε ο ίδιος σε τηλεοπτικό σταθμό.

Προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Η νέα σχολική χρονιά θα βρει στις έδρες των σχολείων 3.445 νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Η απόφαση για τον διορισμό τους έχει ήδη δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να έχουν αναλάβει καθήκοντα έως τις 26 Αυγούστου. Όσον αφορά στους νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς της Γενικής Εκπαίδευσης, η διαδικασία προσλήψεων βρίσκεται στη φάση των ενστάσεων, κάτι που σημαίνει ότι το πρώτο κουδούνι δεν θα βρει νεοδιορισθέντες στις έδρες, παρά μόνο αναπληρωτές.

Ο αριθμός των αναπληρωτών που αναμένεται να προσληφθεί σε πρώτη φάση -κατ' εκτίμηση μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι ανακοινώσεις- αναμένεται να είναι περίπου ίδιος με πέρυσι, γύρω στις 20.000. Στην ουσία, πρόκειται για αύξηση του αριθμού του εκπαιδευτικού δυναμικού στα σχολεία, εάν υπολογιστεί ότι μαζί με τους αναπληρωτές, θα βρεθούν στις τάξεις και οι νέοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής.

Δια ζώσης διαλέξεις στα πανεπιστήμια με έως 50 φοιτητές

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα γίνει όπως και τον Ιούνιο, δηλαδή με το κάθε πανεπιστήμιο να επιλέγει τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως. Από το νέο εξάμηνο, ωστόσο, οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων. Όπως ανακοίνωσε η κα Κεραμέως, οι διαλέξεις και τα μαθήματα έως και 50 ατόμων θα γίνονται δια ζώσης, ενώ οι υπόλοιπες εξ αποστάσεως.

 

https://www.zougla.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια