Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο ανίκητος ψίθυρος - του Κων/νου Τζέκη


Άρθρο του Κωνσταντίνου Τζέκη: Κάποτε, σε κάποια χώρα, που τη μάστιζε η πείνα, κάποιος περίμενε έξω από μια μεγάλη πόρτα. Ένας περαστικός, τον ρώτησε, τι περιμένει εκεί, για να πάρει την απάντηση, ότι σε λίγο, εκεί, θα μοίραζαν ψωμί. Σαφώς η πραγματικότητα ήταν διαφορετική και κανένας δεν θα μοίραζε ψωμί.

Έτσι ο δεύτερος κάθισε στη σειρά.  Σε λίγο και άλλος και άλλος ώστε δημιουργήθηκε μια τεράστια ουρά. Ο πρώτος, που ήταν η αιτία αυτής της προσμονής, έφυγε και καθώς περιδιάβαζε την πόλη, είδε μια τεράστια ουρά από κόσμο και ρώτησε γιατί αυτή η μάζωξη. Θα μοιράσουν ψωμί, του είπαν και κάθισε και ο ίδιος στη σειρά, φυσικά αυτή, που εκείνος δημιούργησε με μια ψευδή είδηση,  που μεταδόθηκε αστραπιαία με έναν ψίθυρο.

Ο Βασιλιάς Μίδας είχε κατά τη μυθολογία αυτιά γαϊδάρου, πράγμα, που γνώριζε μόνο ο κουρέας του. Ο δύστυχος, μη αντέχοντας μέσα του να κρατά κρυμμένο το μυστικό πήγε στους αγρούς και το ψιθύρισε σε μια τρύπα, που τη σκέπασε. Η είδηση αστραπιαία μεταδόθηκε σαν ψίθυρος παντού.

Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα για την απίστευτη κυκλοφορία και μεταδοτικότητα του ψίθυρου, ιδίως σε περιόδους, που ένας λαός,  μια χώρα χειμάζεται από σοβαρά προβλήματα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι στις ψυχολογικές επιχειρήσεις ο ψίθυρος κατέχει πρωτεύοντα ρόλο, για την παραπληροφόρηση του αντιπάλου και πολλές φορές χρησιμοποιείται και στα επιχειρηματικά σχέδια των εταιρειών σε βάρος των ανταγωνιστών τους.

Τα πλεονεκτήματα του ψίθυρου είναι, ότι μεταδίδεται αστραπιαία, δεν αντιμετωπίζεται εύκολα και όσο εξαπλώνεται γιγαντώνεται, αφού ο κάθε ένας μεταδίδει το μυστικό βάζοντας και το κερασάκι του.

Προσπάθεια να αντιμετωπισθεί με διάψευση μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Λίγο καιρό, μετά τον μεγάλο σεισμό  της Θεσσαλονίκης, διαδόθηκε αστραπιαία ότι θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός. Σχεδόν όλη η πόλη κατέβηκε στα πάρκα. Οι Αρχές σκέφθηκαν να καλέσουν τους σεισμολόγους, να διαψεύσουν την είδηση. Οι επιστήμονες διαβεβαίωναν, ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να επιβεβαιώνει τον ψίθυρο, όμως κανείς δεν έκανε κατηγορηματική διάψευση και ορθά. Απλά οι ξενυχτισμένοι πήραν ένα μάθημα.

Τώρα με τα προβλήματα του Κορωνοϊού, κυκλοφορεί ο ψίθυρος ότι δεν υπάρχει τέτοιος ιός, ότι είναι κόλπο πολυεθνικών, ότι κανείς δεν πέθανε από τον ιό, μόνο μερικοί γέροντες, φυσικά από άλλη αιτία.

Το ερώτημα που ασφαλώς απασχόλησε τις Αρχές είναι πως να αντιμετωπισθεί αυτή η ψευδής και έρπουσα πληροφορία. Όμως όπως προείπαμε ο ψίθυρος δεν διαψεύδεται, απλά τον αφήνεις να γεράσει και να πεθάνει κορεσμένος πλέον και ανίκανος να παρασύρει τη μάζα.

Άλλωστε οι περισσότεροι από εμάς, αρνούμαστε να ακούσουμε την υπεύθυνη επιστημονική άποψη και προστρέχουμε σε μάγους, καφετζούδες, στον κουρέα μας, στον γείτονα, για μια περισσότερο αληθή πληροφόρηση.

Το παράξενο είναι ότι ενώ  έχουμε εμπειρία από προηγούμενες "πληροφορίες"  ανόητων, πάντοτε στήνουμε ευήκοα αυτιά σε κάτι που αντιμάχεται την εξουσία, τους ειδικούς, τους επαΐοντες και σχεδόν πάντοτε εισπράττουμε τα επίχειρα αυτών των επιπολαιοτήτων μας.

Περαστικά μας.. 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια