Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Άξιοι σεβασμού και επαίνου οι Έλληνες και οι Ελληνίδες αστυνομικοί

Της Ελένης ΣΚΥΛΑ
Υπαστυνόμου Β’ Msc European public low



H προσαρμογή της Eλληνικής Aστυνομίας στην πανδημία COVID-19 οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τόσο η λειτουργία όσο και η συνεργασία της με άλλους φορείς ήταν και είναι καθαρά συμβουλευτική και υποστηρικτική με γνώμονα την προάσπιση της υγείας έναντι του συγκεκριμένου κινδύνου

 

Πανδημική κρίση σε εξέλιξη και η χώρα μας καλείται να λάβει τα κατάλληλα μέτρα αποτελεσματικής πρόληψης προκειμένου να προστατέψει το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας.

 

Μέτρα που αφορούν στον περιορισμό των μετακινήσεων, τη λειτουργία ποικίλων επιχειρήσεων και οργανισμών με σκοπό να παρεμποδιστεί δραστικά η εξάπλωση του COVID-19. Μέτρα που καλείται η Ελληνική Αστυνομία να παρακολουθει και να ελέγχει την τήρησή τους. Με έναρξη λοιπόν, την 12η Μαρτίου 2020 η ΕΛ.ΑΣ. καλείται να αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο προκειμένου να συνδράμει ενεργά για άλλη μια φορά στην διασφάλιση της προστασίας του πολίτη από την συγκεκριμένη πανδημική κρίση. Έργο το οποίο υλοποιείται πρωτογενώς και απαιτεί την άμεση προσαρμογή του Σώματος στα νέα δεδομένα τα οποία τυγχάνουν πρωτοφανή για το σύνολο της κοινωνίας. Πόσο έτοιμη λοιπόν, ήταν η Ελληνική Αστυνομία για τη διαχείριση και την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου; Πόσο εύκολη ήταν η προσαρμογή στη νέα κανονικότητα; Μια συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης κρίνεται χρήσιμη προκειμένου να γίνει κατανοητή η άμεση κινητοποίηση της αστυνομικής δράσης.

 

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

 

Με έναρξη την 12η Μαρτίου 2020 το σύνολο της ελληνική κοινωνίας καλείται να βιώσει μια νέα κανονικότητα. Μια κανονικότητα την οποία η Ελληνική Αστυνομια οφείλει να την κάνει καθημερινότητα και να προσαρμοστεί σε αυτή προ- κειμένου να παρακολουθεί αποτελεσματικα την ορθή εφαρμογή και τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του νέου κορωναιού. Άμεσα ενεργοποιείται ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει τον γενικό συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση του ιού. Επί του παρόντος τέθηκαν σε λειτουργία δύο (2) κέντρα επιχει- ρήσεων, ένα εξ αυτών στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.), στο 2ο όροφο, το οποίο θα λειτουργεί ως «κέντρο ιχνηλάτισης» στελεχωμένο με περισσότερους από 150 ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους, ενώ το δεύτερο κέντρο εδρεύει στο Ενιαίο Κέντρο Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, ως «Κέντρο Ενημέρωσης».

 

Στο αμέσως επόμενο στάδιο επιχειρησιακού σχεδιασμού με υπηρεσίες πρώτης γραμμής την Τροχαία, τα περιπολικά οχήματα της Αμέσου Δράσεως, την Ομά- δα «Ζ» και ΔΙ.ΑΣ. ξεκινάει η διενέργεια ελέγχων σε όλη την επικράτεια για την διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνoϊού.

Στο πλαίσιο του ανωτέρω σκοπού βεβαιώθηκαν παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισόποσα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ σε όλο τον ελλαδικό χώρο για μη χρήση προστατευτικής μάσκας και μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης των 2 μέτρων.

 

Ίδια γραμμή τηρήθηκε αναφορικά με τις μη προβλεπόμενες μετακινήσεις εκτός νομού του τόπου κατοικίας, όπως και για τη λειτουργία επιχειρήσεων, παρά τη σχετική απαγόρευση. Όπως αναφέρεται και στο από 15 Μαΐου 2020 Δελτίο τύπου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για το χρονικό διάστημα από 12 Μαρτίου 2020 (έναρξη του μέτρου) έως και την 15η Μαΐου 2020 σε όλη την επικράτεια βεβαιώθηκαν 621 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 607 συλλήψεις ατόμων. Η ένταση των διε- νεργηθέντων ελέγχων διατηρείται έως και σήμερα αμείωτη με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και πάντα σύμφωνα με όσα ορίζονται από το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

 

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΛ.ΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

 

Παρά την ύφεση της εγκληματικότητας σε κυμαινόμενο ποσοστό ύψους 35% – 40% κατά το χρονικό διάστημα του κλεισίματος της ελληνικής αγοράς και της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων με- τακίνησης, η επαναλειτουργία της αγοράς με το άνοιγμα των επιχειρήσεων δημιούρ- γησε πνεύμα ανησυχίας στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας για την επανεμφάνιση κακοποιών. Προκειμένου λοιπόν, να παρεμποδιστεί δραστικά τυχόν ρηξικέλευθη άνοδος των εγκληματικών δεικτών, δόθηκαν από τους αρμόδιους επικεφαλείς της Ελληνικής Αστυνομίας σαφείς οδηγίες στο σύνολο των αστυνομικών τμημάτων της Ελλάδας με σκοπό να δημιουργηθούν σε επίπεδο προληπτικό ειδικά σχέδια αντιμετώπισης ενδεχόμενης έξαρσης εγκλη- μάτων με έμφαση στη διάπραξη ληστειών.

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός «τμημα- τοποίησε» την Αττική σε 5 τομείς προκειμένου να χαρτογραφηθούν τα ανοιχτά καταστήματα ανά περιοχή και ώρα λειτουργίας καθώς και να αξιολογηθούν οι κλήσεις των πολιτών με σκοπό την άμεση ανταπόκριση των αστυνομικών. Συγκεκριμένα, ανά οκτάωρο αστυνομικής βάρδιας πραγματοποιήθηκαν 15 εποχούμενες περιπολίες από τις ομάδες «Ζ», ΔΙ.ΑΣ., «Δράση», περιπολικά και ΟΠΚΕ.

 

Περαιτέρω, ο σχεδιασμός περιλάμβανε και πεζές περιπολίες προκειμένου να αποτραπούν δράσεις αρπαγής τσαντών πεζών πολιτών καθώς και συναφών αντικειμένων («πορτοφολάδες»). Για αυτό το λόγο 20 πεζές περιπολίες κινούνταν επί κομβικών σημείων στο κέντρο πόλεως, 10 τουλάχιστον αστυνομικοί με πολιτική περιβολή κινούνταν στα μέσα μαζικής μεταφοράς προς αναζήτηση, εντοπισμό και σύλληψη δραστών «πορτοφολάδων» και 30 αστυνομικοί βρίσκονταν σε καίρια σημεία εμπορικού ενδιαφέρον- τος της Αθήνας.

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

 

Πρέπει αδιαφιλονίκητα σε αυτό το σημείο να τονισθεί πως βήμα προς βήμα σε όλη την ανωτέρω δράση ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν καθαρά προστατευτικός και καθόλου τιμωρητικός ή εισπρακτικός. Ειδικότερα, στην περίπτωση των συγκεντρώσεων στις πλατείες ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν καθαρά κατευναστικός και μη κατασταλτικός, γεγονός που απέδειξε τον επαγγελματισμό, την αποφασιστικότητα, την υπευθυνότητα και κυρίως το πνεύμα συμπαράστασης και συνεργασίας με τους πο λίτες. Ίδια κατεύθυνση τηρήθηκε και κατά τη διάρκεια αποδυνάμωσης των μέτρων κατά της διασποράς του ιού, στάση η οποία αποδεικνύει το περιεχόμενο της αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο δεν είναι άλλο από την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών. Σε καμία περίπτωση η Ελληνική Αστυνομία δεν αστυνόμευσε τις δραστηριότητες των πολιτών ενώ μόνος στόχος της ήταν, όπως και πάντα είναι, η πρόληψη και η καταστολή εγκληματικών πράξεων και επί της συγκεκριμένης περίπτωσης, η ανάδειξη της αξίας του συνεργατικού κλίματος με τους πολίτες και της ατομικής ευθύνης καθενός μας. Και για το λόγο αυτό η λειτουργία και η συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν καθαρά συμβουλευτική και υποστηρικτική με γνώμονα την προάσπιση της υγείας έναντι του συγκεκριμένου κινδύνου.

 

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ – «ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ»

 

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως ένεκα των συγκεκριμένων αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών, τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκαν σε μια ευάλωτη θέση με αντίπαλο την αυξημένη μεταδοτικότητα της νέας πανδημίας. Κρίθηκε απαραίτητη η άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να θωρακιστεί η υγεία του αστυνομικού προσωπικού, λαμβάνοντας υπόψη τις δαιδαλώδεις και υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει καθημερινά για την πάταξη πάσης φύσεως μορφή εγκληματικότητας. Το εξαιρετικά επείγον του χαρακτήρα της συγκεκριμένης κατάστασης επέβαλλε στον αστυνομικό μια νέα κανονικότητα και καθημερινότητα στην οποία, πέραν της εκτέλεσης των καθηκόντων του, έπρεπε άμεσα να αφομοιωθεί και να διατηρήσει τις ισορροπίες σε πλαίσιο κοινωνικό, ψυχολογικό, ηθικό μα και ενδοοικογενειακό.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Στο φάσμα αυτής της παγκόσμιας πανδημικής κρίσης με το οποίο ήρθε αντιμέτωπη όλη η ανθρωπότητα, η περίπτωση της Ελλάδας αναφορικά με τη λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας στάθηκε άξια, αποτελεσματική και λει- τουργικά ικανή να προστατέψει και να προφυλάξει την Ελληνίδα και τον Έλληνα πολίτη από αυτή τη πρωτόγνωρη κατάσταση. Η Ελληνική Αστυνομία για άλλη μια φορά απέδειξε το ρόλο και τη δράση της, στεκόμενη πέραν του δέοντος στο ύψος των συγκεκριμένων περιστάσεων και λειτουργώντας αποκλειστικά με γνώμονα την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Οι αστυνομικοί εκπλήρωσαν το καθήκον τους στο έπακρον παραγκωνίζοντας τις επιπτώσεις που μπορεί να είχε μια τέτοια πραγματικότητα για την υγεία των ιδίων και των οικογενειών αυτών, τη ψυχολογική και κοινωνική τους ισορροπία. Λειτούργησαν, όπως πάντα, ευσυνείδητα, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά οιασδήποτε μορφής ενέργεια η οποία θα μπορούσε να παρακωλύσει την τήρηση και την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων κατά της διασποράς του ιού. Άξιοι σεβασμού και επαίνου!

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

• Επίσημος Διαδικτυακός Ιστότοπος Ελληνικής Αστυνομίας www.astynomia.gr, «Ανακοινώσεις αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Μάρτιος – Μάιος 2020», {τελευταία πρόσβαση 01.08.2020}.

• Διαδικτυακός Ιστότοπος ΣΚΑΙ: https://www-skai-gr.cdn.ampproject.org/v/s/www.skai.gr/news/ygeia/ti-provlepei-to-sxedio-artemiw-gia-ton-koronoio, {τελευταία πρόσβαση 30.07.2020}.

• Διαδικτυακός Ιστότοπος iefimerida: https://www.iefimerida.gr/ellada/elas-shedio-meta-thn-arsh-metron-peripolies, {τελευταία πρόσβαση 25.07.2020}.

• Διαδικτυακός Ιστότοπος CNN: https://www.cnn.gr/tag/ellhnikh-astynomia, {τελευταία πρόσβαση 25.07.2020}.

• Διαδικτυακός Ιστότοπος Ερευνητικού Κέντρου ΚΕΔΙΣΑ: https://kedisa.gr, {τελευταία πρόσβαση 22.07.2020}.

• Διαδικτυακός Ιστότοπος iefimerida: https;//www-iefimerida-gr.cdn.ampproject.org/v/s/www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-eirinopoioi-astynomikoi-plateies?amp_jsv=a, {τελευταία πρόσβαση 20.07.2020}.

• Διαδικτυακός Ιστότοπος capital: https://www-capital-gr.cdn.ampproject.org/v/s/www.capital.gr/epikairotita/3451884/elas, {τελευταία πρόσβαση 02.08.2020}.

• Διαδικτυακός Ιστότοπος capital: https://www-capital-gr.cdn.ampproject.org/v/s/www.capital.gr/epikairotita/3453210/elas, {τελευταία πρόσβαση 02.08.2020}.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια