Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΕΥΠΣ Δυτ. Ελλάδας: Περί επικαιροποίησης Σχεδίου Δασών 2020, λόγω νέων δεδομένων και μετακίνησης δυνάμεων σε άλλο Νομό


Διαβάστε το κείμενο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Ελλάδας


Κύριε Περιφερειάρχη,

Όπως είναι γνωστό κάθε έτος συντάσσεται και υπογράφεται το Σχέδιο Δασών για όλες τις Διοικήσεις Π.Υ Νομών της χώρας σύμφωνα με την υπηρετούσα δύναμη κάθε Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εγκρίνεται από την οικεία Περιφερειακή Πυρ/κή Διοίκηση πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Αυτό συνέβη και το 2020 και για το Νομό Αιτωλοακαρνανίας πλην όμως με τις τακτικές μεταθέσεις του έτους 2020, σύμφωνα με τον Ν.4662/2020, από τον εν λόγω Νομό μετατέθηκε μεγάλος αριθμός Πυροσβεστικών Υπαλλήλων, την 15-06-2020, με αποτέλεσμα να μειωθεί η επιχειρησιακή δυνατότητα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού . Η ΠΕ.ΠΥ.Δ. Δυτ. Ελλάδας αναγνωρίζοντας την αδυναμία εκτέλεσης του επιχειρησιακού σχεδιασμού στον Νομό Αιτ/νιας, λόγω μεγάλης μείωσης της υπηρετούσας δύναμης, με το υπ αριθμ. 3633 Φ.702.15 /06-07-2020 έγγραφο της, επικαλούμενη τις τακτικές μεταθέσεις του έτους 2020, διατάσει το αργότερο έως την Δευτέρα 13-07-2020 την επιτροπή σύνταξης Σχεδίου Δασών της ΔΙ.Π.Υ.Ν Αιτ/νιας κατά την κρίση της να προβεί σε αλλαγές, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Ως και σήμερα οι αλλαγές αυτές δεν έχουν υιοθετηθεί και αποτυπωθεί με αποτέλεσμα οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Νομού Αιτ/νιας να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του εγκεκριμένου Σχεδίου Δασών με ότι αυτό συνεπάγεται για την Πυρασφάλεια και πυροπροστασία της περιοχής .

 

Επιπλέον σαν να μην έφταναν τα παραπάνω κατά τις τελευταίες πυρκαγιές, στην Κορινθία και στην Ηλεία, μετακινούνταν καθημερινά από τις Υπηρεσίες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας τόσο υδροφόρα οχήματα με τα αντίστοιχα πληρώματα όσο και επιχειρησιακοί Αξιωματικοί, με τους οδηγούς τους, προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των εκεί πυρκαγιών. Αποτέλεσμα ήταν η περεταίρω υποβάθμιση για την πυρασφάλεια της περιοχής καθώς και η καταπόνηση του προσωπικού, λόγω των συνεχόμενων επιφυλακών και των μεγάλων αποστάσεων που έπρεπε να διανύσουν για να φτάσουν στις εν λόγω πυρκαγιές ως ενίσχυση. Αποκορύφωμα όλων ήταν πως την Κυριακή 26-07-2020 στάλθηκαν για ενίσχυση στις πυρκαγιές στην Ηλεία οκτώ υδροφόρα οχήματα (συγκεκριμένα δύο από την Π.Υ. Αγρινίου, δύο από την Π.Υ. Μεσολογγίου, δύο από την Π.Υ. Ναυπάκτου και δύο από την Π.Υ. Αμφιλοχίας). Ταυτόχρονα στάλθηκαν και τρεις επιχειρησιακοί Αξιωματικοί, ο Υποδιοικητής της Π.Υ. Μεσολογγίου, Αξιωματικός της Π.Υ. Ναυπάκτου και Αξιωματικός της Π.Υ. Αγρινίου με αποτέλεσμα στην Π.Υ. Μεσολογγίου και στην Π.Υ. Ναυπάκτου να μείνει στην Υπηρεσία από τους υπηρετούντες Αξιωματικούς μόνο ο Διοικητής τους και ενώ την ημέρα εκείνη ο κίνδυνος πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη, για τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας ήταν υψηλός (Δείκτης 3). Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι την Τρίτη 28-07-2020 στην πυρκαγιά της περιοχής Κλινδίας Ν. Ηλείας, δικαιοδοσίας της Π.Υ. Πύργου, επικεφαλής έμεινε, μετά το απόγευμα και μέχρι και το πρωί της Τετάρτης, Αξιωματικός της Π.Υ. Μεσολογγίου !!

 

Κύριε Περιφερειάρχη,

Όλα τα παραπάνω είναι δεικτικά της δύσκολης κατάστασης που βιώνουν καθημερινά οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Νομού Αιτ/νιας και οι Υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτές.

Κρίνεται άκρως απαραίτητη η επικαιροποίηση του εγκεκριμένου Σχεδίου Δασών για το Νομό Αιτωλοακαρνανίας σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά τις μεταθέσεις προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η πυρασφάλεια και πυροπροστασίας της περιοχής όσο και η αποφυγή της περαιτέρω καταπόνησης του προσωπικού, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Παράλληλα θα πρέπει να γίνονται μόνο οι απαραίτητες μετακινήσεις προς ενίσχυση άλλων Νομών χωρίς σε καμία περίπτωση να μένουν ακάλυπτες οι Υπηρεσίες από τις οποίες μετακινείται το εν λόγω προσωπικό.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΦΕΡΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια